Τοπικές Ειδήσεις

Γιώργος Σκιαδόπουλος: Η διαμόρφωση του τουρισμού ενός τόπου πρέπει να θέτει ως βάση τον ντόπιο

Ο Γιώργος Σκιαδόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, μιλά στο Travel Daily News για τη σχέση αρχιτεκτονικής και τουρισμού στο νησί, στα πλαίσια της διοργάνωσης του 3ου Συνεδρίου Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού στη Ρόδο.

TravelDailyNews: Κε Σκιαδόπουλε, ποια είναι η κατάσταση του τουρισμού στη Ρόδο σήμερα;
Όπως γίνεται αντιληπτό, ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον τουρισμό οι πολίτες, οι φορείς, οι επενδυτές, οι τουρίστες και οι κοινωνία μας γενικότερα, διαφέρει σε σημείο που πολλές φορές παρατηρείται χάσμα οπτικής αναφοράς. Ο σκοπός μας είναι να θέσουμε νέες βάσεις ως αρχιτέκτονες, προκειμένου να γεφυρωθεί το παραπάνω χάσμα αντιλήψεων μέσω κοινών συμπερασμάτων που θα επιδιώξουμε να πετύχουμε μέσα από τα συνέδριά μας.

Η διαμόρφωση του επιπέδου του τουρισμού ενός τόπου δεν είναι σωστό να ξεκινάει ως έννοια έχοντας ως αφετηρία τον τουρίστα – τον “φιλοξενούμενο”. Αντίθετα, πρέπει να θέτει ως βάση και αρχή τον ντόπιο – τον “οικοδεσπότη”.

Αν ένας τόπος δεν είναι πλήρης, αυτάρκης, βιώσιμος και δεν προσφέρει υψηλό επίπεδο διαβίωσης προς τους ίδιους του τους πολίτες, τότε ασφαλώς και το επίπεδο του τουρισμού δεν θα είναι το επιθυμητό.

Εμείς θα αναπτύξουμε από την δική μας πλευρά ως Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, τον τρόπο και τους άξονες που έχουμε θέσει σχετικά με τον Τουρισμό και τις αντίστοιχες πτυχές του.

Πιστέψαμε στην αναγκαιότητα και τη σημασία της ανάπλασης των πλατειών μας. Είναι σαφές ότι από την αναβάθμιση του αστικού χώρου, πρώτα θα ωφεληθούν για 12 μήνες τον χρόνο όλοι οι συμπολίτες μας –οικογένειες, παιδιά, ηλικιωμένοι και παρέες και κατ‘επέκταση θα ωφεληθούν και οι τουρίστες μας. Συνεπώς, πρέπει να τίθεται σε προτεραιότητα η ευημερία του ίδιου του πολίτη και κατ’ επέκταση θα ακολουθήσει και η αναβάθμιση του επιπέδου των υπηρεσιών προς τον επισκέπτη.

Για τους παραπάνω λόγους:
Συμπροκηρύξαμε με τον Δήμο Ρόδου Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για μία από τις σημαντικότερες πλατείες στη Ρόδο, την πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου. Στη διάθεση του δήμου υπάρχουν πλέον 5 πρώτα βραβεία και 40 προτάσεις από όλον τον κόσμο.

Θα συμπροκηρύξουμε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για την πλατεία Νομαρχίας. Μέσα από τις προτάσεις που θα κατατεθούν, θα μπορούμε πλέον να μιλάμε για ένα νέο τοπόσημο στο νησί μας.

Τουρισμός όμως δεν είναι μόνο οι πλατείες και τα μεγάλα έργα, αλλά είναι κυρίως η ίδια μας η καθημερινότητα.

Μία καθημερινότητα ιδιαίτερα δύσκολη και πολλές φορές αβέβαιη. Συνεπώς, ο Αρχιτέκτονας έχει στη διάθεσή του ποικίλες μορφές κλίμακας στις οποίες μπορεί εύστοχα να επέμβει.

Για αυτόν τον λόγο συμπροκηρύξαμε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 9 Πανελλήνιους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς Αστικού Εξοπλισμού.

Το παγκάκι, το φωτιστικό, ο κάλαθος απορριμμάτων, η στάση λεωφορείων και ο εξοπλισμός παραλιών που θα αντικαταστήσουμε στο Νότιο Αιγαίο, θα αναβαθμίσουν σαφώς την ποιότητα των διακοπών του τουρίστα, αλλά πάνω απ‘όλα θα συμβάλλουν στην εξέλιξη του βιοτικού επιπέδου του συμπολίτη μας.

TDN: Δώστε μας μία αποτίμηση της τρέχουσας σχέσης αρχιτεκτονικής και τουρισμού στη Ρόδο.


Γ.Σ.:
 Η Ρόδος αφενός έχει την τεράστια αρχιτεκτονική της κληρονομιά που αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια επισκέπτες, αφετέρου έχει την μεγάλη βιομηχανία του τουρισμού που θέτει συνεχώς νέες απαιτήσεις και προσδοκίες.

Ο λόγος που θέσαμε και θεσπίσαμε τα συνέδρια αυτά, είναι προκειμένου να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των δύο αυτών εννοιών. Πέρα από τις έννοιες όμως υπάρχουν οι φορείς και πάνω από όλα οι πολίτες, τους οποίους καλούμε και έχουμε δίπλα μας στα συνέδρια αυτά.

Σαφώς δεν θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι η σχέση και ο διάλογος μεταξύ αρχιτεκτονικής και τουρισμού βρίσκεται στο επιθυμητό επίπεδο. Για να είμαστε ειλικρινείς υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης και συγκεκριμένα βήματα που μπορούμε να κάνουμε. Για τον σκοπό αυτό ενώνουμε τις δυνάμεις με τόσους πολλούς τοπικούς και υπερτοπικούς φορείς, προκειμένου να πετύχουμε μία εποικοδομητική αλληλεπίδραση.

Είναι ιδιαίτερα σπάνιο στο Νότιο Αιγαίο να έχουν τόσο ευρεία θεσμική στήριξη επιστημονικές εκδηλώσεις (το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, τον Δήμο Ρόδου, την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, τον ΠΡΟΤΟΥΡ, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την ηλεκτρονική πλατφόρμα Αρχιτεκτονικής Archisearch.gr). Είναι εξίσου σπάνιο σε επιστημονικά συνέδρια στον τόπο μας να υπάρχει τόσο μεγάλη στήριξη από την τοπική κοινωνία (550 σύνεδροι). Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι υπάρχει η καταρχήν πρόθεση από όλους μας να βρούμε και να πετύχουμε σημεία σύγκλησης απόψεων ώστε να λάβουμε από κοινού τις απαραίτητες πρωτοβουλίες.

Ο αρχιτέκτονας ως επιστήμονας είναι απαραίτητος, προκειμένου να αναβαθμιστεί η εικόνα ενός τόπου τόσο για τους ίδιους του τους πολίτες, όσο προφανώς και για τους επισκέπτες του. Η σχέση Φορέα – Αρχιτέκτονα – Επενδυτή – Πολίτη είναι επιθυμητό να τεθεί σε νέες βάσεις ώστε να έχουμε απτά αποτελέσματα.

TDN: Δώστε μας μία αποτίμηση για την πρόοδο που έχουν πετύχει τα δύο συνέδρια που έχουν ολοκληρωθεί ως τώρα και τις προσδοκίες από το 3ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού.

Γ.Σ.: Το 3ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού, αποτελεί το 4ο συνεχές Συνέδριο που συνεπιμελείται και συνδιοργανώνει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου. Η στήριξη από τοπικούς και υπερτοπικούς φορείς είναι πολύ σημαντική, η συνεργασία μας με την ηλεκτρονική πλατφόρμα αρχιτεκτονικής Archisearch.gr έχει εδραιωθεί, ενώ η προσέλευση του κόσμου ιδιαίτερα δυναμική.

Όπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχει αξιοσημείωτη πρόοδος, γεγονός που αφενός μας χαροποιεί ιδιαίτερα, αφετέρου μας δίνει μεγαλύτερες ευθύνες προς την κοινωνία μας σχετικά με τα όσα οφείλουμε να της προσφέρουμε.

πηγή traveldailynews.gr

Συντάκτρια Βίκυ Καραντζαβέλου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου