Ο Δήμος Ρόδου με την κα. Άννα Ζωάννου, Aντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας και το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά, εν μέσω περιόδου έξαρσης της εποχικής γρίπης και καθώς ο αντιγριπικός εμβολιασμός βρίσκεται σε εξέλιξη, συνιστά τον έγκαιρο εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων για την αποφυγή δυσάρεστων επιπλοκών.
Κάθε χρόνο η γρίπη ευθύνεται για ένα σημαντικό ποσοστό νοσηρότητας και θνητότητας στον πληθυσμό ενώ ταυτόχρονα θέτει σε δοκιμασία τις δομές υγείας της χώρας. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευτεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης. Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει να αυξάνεται τον μήνα Ιανουάριο και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο.
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου οι οποίες χρήζουν αντιγριπικού εμβολιασμού είναι οι εξής:
• Άτομα ηλικίας > 60 ετών
• Παιδιά και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
Καρδιακή νόσο (πλην της ΑΥ)
Ανοσοκαταστολή οποιασδήποτε αιτιολογίας
Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
Χρόνια νεφροπάθεια – Νευρομυϊκά νοσήματα
• Έγκυες (ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης), λεχωίδες, θηλάζουσες
• Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (ΔΜΣ > 40 kg/m2 )
• Παιδιά που παίρνουν μακροχρόνια ασπιρίνη
• Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, νεσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.)
• Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά