Μέχρι τις 5 Νοεμβρίου θα πρέπει να κατατεθεί από τον Δήμο Ρόδου και το Εμπορικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου η πρόταση για την δράση «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» η οποία εντάσσεται στο ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», με ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: «Ανάπτυξη επιχειρηματικότητας με Τομεακές προτεραιότητες».
Για την υλοποίηση της δράσης ο Δήμος Ρόδου θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ και με 400.000 ευρώ το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.
Σύμφωνα με την πρόταση του Δήμου Ρόδου η δράση αφορά αρχικά τις οδούς Αβέρωφ, Αμερικής, Γρ. Λαμπράκη, Σοφοκλή Βενιζέλου, Ιερού Λόχου, Εθνάρχου Μακαρίου, Νικ, Πλαστήρα, Κυρμιχάλη (πίσω από ΤτΕ) και Γαλλίας, από την οποία εξαιρείται το κτήριο της Νέας Αγοράς.
Παρά το γεγονός πως όλες οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, εντούτοις η ΕΣΕΕ με νέα παρέμβασή της την περασμένη Τρίτη ζήτησε παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των προτάσεων μέχρι το τέλος του 2018, καθώς οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και πολλές περιοχές της χώρας, δεν θα προλάβουν την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της πρότασης.
Σε τοπικό επίπεδο πάντως οι διαδικασίες είναι σε προχωρημένο στάδιο όπως διαπιστώθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου και του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου κ. Νίκου Μπόνη, ωστόσο είναι αμφίβολο αν τελικά θα είναι εφικτός ο στόχος της 5ης Νοεμβρίου.
Η νέα Δράση «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» στοχεύει στην ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική.
Βασική προϋπόθεση συμμετοχής στη Δράση είναι η συνεργασία μεταξύ φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των οικείων Εμπορικών Συλλόγων / Επιμελητηρίων.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης είναι 50.000.000 ευρώ και η ένταση της ενίσχυσης ανέρχεται στο 100%.
Οι προτάσεις θα πρέπει να υποβάλλονται από σχήματα που θα αποτελούνται από Ο.Τ.Α. β’ βαθμού (Δικαιούχοι) και τους τοπικούς Εμπορικούς Συλλόγους ή τα οικεία Επιμελητήρια (Συνδικαιούχοι).
Ο μέγιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων προτάσεων δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 1.900.000 ευρώ και αναλύεται ως:
-μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός Δήμου έως 1.500.000 ευρώ
-μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός Εμπορικού Συλλόγου / Επιμελητηρίου έως 400.000 ευρώ.
Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.
Η υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται να αλλάξει ριζικά την αρχιτεκτονική όψη των κέντρων των πόλεων.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο, με αύξηση του προϋπολογισμού και μετατόπιση του κέντρου του σχεδιασμού από τη μεμονωμένη επιχείρηση στον δημόσιο χώρο.
Το «Οpen Mall» δεν θα είναι μια σύνδεση κάποιων επιχειρήσεων που έτυχε να συνυπάρχουν χωρικά, αλλά θα λειτουργεί ως «τοπόσημο» για την πόλη.
Στις επιλέξιμες δαπάνες, περιλαμβάνονται: αναπλάσεις πλατειών, κατασκευές πεζοδρομίων, υπογειοποιήσεις καλωδίων κοινής ωφέλειας, αναβάθμιση υπαίθριων πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων, δημιουργία χώρων στάθμευσης, εγκατάσταση συστημάτων έξυπνου οδοφωτισμού, εγκατάσταση στεγάστρων, εργασίες ανάδειξης των ίδιων των καταστημάτων, παρεμβάσεις για την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ, free WiFi για τους καταναλωτές-επισκέπτες, φυτεύσεις πρασίνου και εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης της κυκλοφορίας.
Επίσης, προβλέπονται δαπάνες εκσυγχρονισμού Υποδομών, βελτίωσης κινητικότητας, βελτίωσης μικροκλίματος, αισθητικής αναβάθμισης, διαχείρισης αστικών αποβλήτων, βελτίωσης προσβασιμότητας. Επιλέξιμες θα είναι και οι ενέργειες ωρίμανσης.
Το πλάνο υλοποίησης της δράσης έχει ορίζοντα πενταετίας.