Για την 2α Δεκεμβρίου 2019 προσδιορίστηκε από την Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου η εξέταση ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Ρόδου, της από 14 Οκτωβρίου 2019 αίτησης εξαίρεσης του πραγματογνώμονα-ψυχιάτρου, που υπέβαλε κατηγορούμενος σε υπόθεση σωματεμπορίας η οποία έχει αναβληθεί αορίστως από το ίδιο δικαστήριο, την 10η Δεκεμβρίου 2018.
Πιο συγκεκριμένα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου είχε αναβάλει την εκδίκαση υπόθεσης με 5 κατηγορούμενους για σωματεμπορία που εξιχνίασε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, κατόπιν καταγγελίας μιας 22χρονης Ρωσίδας.
Το δικαστήριο είχε παραγγείλει συγκεκριμένα τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης σε έναν 52χρονο ημεδαπό, κάτοικο Κοσκινού άεργο, με καταγωγή από την Ημαθία, κατηγορούμενο για σωματεμπορία με κατακράτηση δι’ απειλής βίας και υφαρπαγή ταξιδιωτικών εγγράφων, ο οποίος φέρεται να έχει υποτροπιάσει.
Σκοπός της πραγματογνωμοσύνης, ήταν να διαπιστωθεί η κατάσταση της ψυχικής υγείας του κι αν βρίσκει εφαρμογή άρθρο του Ποινικού Κώδικα, που θα τον καταστήσει λόγω ακαταλόγιστου πλέον και αδυναμίας υπεράσπισης του εαυτού του, αθώο.
Ο κατηγορούμενος, ωστόσο, υπέβαλε αίτηση εξαίρεσης του πραγματογνώμονα που ορίστηκε με την απόφαση του δικαστηρίου και ως εκ τούτου θα διεξαχθεί νέα συνεδρίαση προκειμένου να αποφανθεί σχετικά με νέα σύνθεση το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου.
Εν πάση περιπτώσει για άμεση συνέργεια στο ως άνω αδίκημα κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι μια 52χρονη ημεδαπή, κάτοικος Χαλκίδας, μια 32χρονη Ουκρανή, μια 21χρονη ημεδαπή, κάτοικος Αθηνών κι ένας 45χρονος Ροδίτης.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», την 18η Αυγούστου 2015 εμφανίστηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου η 22χρονη Ρωσίδα συνοδευόμενη από μια 41χρονη, κάτοικο Ρόδου και κατήγγειλε ότι είναι θύμα σωματεμπορίας.
Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι ήλθε στην Ελλάδα περί τα τέλη Ιουλίου, με ταξιδιωτικά έγγραφα και βίζα, προκειμένου να εργασθεί ως χορεύτρια σε μπαρ, αφού ήταν ήδη χορεύτρια στην Ρωσία.
Ο 52χρονος, μερίμνησε, όπως είπε, για την έκδοση της ταξιδιωτικής βίζας και για τα αεροπορικά εισιτήρια, μέσω ενός ομογενούς από την Ρωσία με το όνομα Γιώργος. Ο 52χρονος, όπως κατέθεσε, την γνώρισε στο facebook και της υποσχόταν μεγάλες χρηματικές απολαβές και καλή ζωή, εργαζόμενη αποκλειστικά ως χορεύτρια.
Όταν ήλθε στη Ρόδο, όπως κατέθεσε, την οδήγησαν σε στριπτιζάδικο ιδιοκτησίας του 45χρονου κι εκεί της διεμήνυσαν ότι θα πρέπει να ικανοποιεί σεξουαλικώς και τους θαμώνες πράγμα που αρνήθηκε.
Υποστήριξε ότι της αφαίρεσαν τα ταξιδιωτικά της έγγραφα και ότι την κατακρατούσε η σύζυγος του 52χρονου στην οικία τους, ότι τελούσε υπό παρακολούθηση και ότι απειλείτο η ζωή και η ακεραιότητά της.
Στην οικία του 52χρονου μετά από έρευνα βρέθηκαν μεταξύ άλλων 86 δισκία Xanax και έγγραφα της Ρωσίδας και έτερης αλλοδαπής.
Ο 52χρονος αρνήθηκε κατηγορηματικά τα όσα του αποδίδονται, κάνοντας χρήση μεταξύ άλλων και ιατρικών εγγράφων.
Ο 45χρονος ιδιοκτήτης του στριπτιζάδικου αρνήθηκε ομοίως ότι απασχόλησε την αλλοδαπή, επεσήμανε ότι και η ίδια κατέθεσε ότι ουδέποτε εκδόθηκε και ως εκ τούτου δεν δικαιολογείται η άσκηση δίωξης εις βάρος του για σωματεμπορία και τέλος ότι στόχος της αλλοδαπής είναι να πετύχει να ταξιδέψει στην Πορτογαλία και να βρει τον σύντροφό της, έχοντας εξασφαλίσει την παραμονή της στην Ευρώπη μετά την καταγγελία που έκανε.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Ακης Δημητριάδης, Βασ. Κατσίκης, Μαρία Μανώλακα και Στέφανος Καψάλης.