Οι Αρκιοί ξαναμπήκαν στον χάρτη, μέσα από τον μοναδικό μαθητή του νησιού, Χρήστο Καμπόσο, και τον αγώνα της δασκάλας του κ. Μαρίας Τσιαλέρα, να παραμείνει το σχολείο ανοιχτό και να γνωρίσει το νησί την ανάπτυξη που του αξίζει.
Πριν από τρία χρόνια, το έκανε πράξη αλλάζοντας την καθημερινότητά της, ξεκινώντας μια νέα ζωή στο νησί των 35 κατοίκων και δίνοντας όλη της την προσοχή, την αγάπη και την φροντίδα στον μοναδικό μαθητή, τον Χρήστο, τον οποίο έχει σαν παιδί της.
Σε αυτό τον βράχο του Αιγαίου, τιμώντας στο ακέραιο το λειτούργημα του εκπαιδευτικού, η Μαρία Τσιαλέρα, η οποία έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών «για την αφοσίωση και τη συνέπεια με την οποία εκτελεί τα καθήκοντά της», είναι βέβαιον πως άλλαξε την πορεία της ζωής του μικρού Χρήστου ανοίγοντάς του νέους ορίζοντες αλλά και των κατοίκων του νησιού. «Ο σκοπός να σπουδάσει ο Χρήστος είναι ιερός» λέει η κ. Μ. Τσιαλέρα στη “δ” και πλέον έχει βάλει σκοπό, το σχολείο των Αρκιών -όπου από φέτος με δική της πρωτοβουλία ανήκει και οργανικά- να παραμείνει ανοικτό και να φιλοξενήσει κι άλλα παιδιά.
Με καταγωγή από την Τούμπα της Θεσσαλονίκης, αγάπησε το νησί και τους κατοίκους του, αφοσιώθηκε στον μικρό Χρήστο και πλέον έχει βάλει σκοπό να γίνει η φωνή των κατοίκων του ακριτικού νησιού.
Η στήριξη του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου στον μικρό μαθητή και στο έργο της δασκάλας του, στάθηκε η αφορμή για να γίνει γνωστό το τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτή την κουκίδα του Αιγαίου, προσελκύοντας όχι μόνο επισκέπτες αλλά και το ενδιαφέρον πολλών φορέων και ιδιωτών.
Ο στρατός, στέκεται αρωγός στο σπουδαίο έργο που επιτελεί η κ. Μαρία Τσιαλέρα. Ο ταξίαρχος διοικητής της 80 ΑΔΤΕ ΚΩ κ. Εμμανουήλ Θεοδώρου και ο αντισυνταγματάρχης διοικητής του 588 ΤΕ Λέρου κ. Γεώργιος Γιαννόπουλος, στην αρχή της σχολικής περιόδου απέστειλαν σχολικά είδη, αναλώσιμα και μια ελληνική σημαία μαζί με τις θερμές ευχές τους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε Δευτέρα μόνιμοι στρατιωτικοί και οπλίτες από τη Λέρο επισκέπτονται το ακριτικό νησί.
Οι προσφορές και η στήριξη από κάθε γωνιά της Ελλάδας είναι πραγματικά συγκινητική, σύμφωνα με την κ. Μαρία Τσιαλέρα, που έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανάδειξη των προβλημάτων του νησιού το οποίο αγάπησε και πασχίζει καθημερινά για να στηρίξει όχι μόνο τον μοναδικό μαθητή της αλλά και τους 35 κατοίκους του.
Φέτος, θα τυπωθεί για πρώτη φορά διαφημιστικό φυλλάδιο για την προώθηση των Αρκιών ως τουριστικού προορισμού, με κείμενο το οποίο υπογράφει ο μικρός Χρήστος Καμπόσος! Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Τσιαλέρα, φέτος επισκέφθηκαν το νησί πολλοί Ελληνες στο πλαίσιο των διακοπών τους, οι οποίοι έμαθαν για την ιστορία του Χρήστου και έσπευσαν να γνωρίσουν τον μικρό μαθητή και την δασκάλα του.
Από το καλοκαίρι, η κ. Τσιαλέρα, ξεκίνησε μια μεγάλη καμπάνια, για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του Αγροτικού Ιατρείου των Αρκιών, με το αίτημα να τοποθετηθεί μόνιμος ιατρός που όπως λέει, αποτελεί την βασική προϋπόθεση για τον επανεποικισμό του νησιού.
Μάλιστα, όπως σημειώνει, η τοποθέτηση ιερέα στο νησί είναι επιτακτική ανάγκη των κατοίκων, λέγοντας ότι «είναι οξύμωρο να ανήκει το νησί στον Δήμο Πάτμου, με τέτοια θρησκευτική παράδοση… που βρίθει μοναστηριών και ιερέων… και να μην έχει ιερέα. Ευελπιστώ πως η νέα Δημοτική Αρχή θα βρίσκεται στο πλευρό μας και θα συνδράμει προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά και θα στηρίξει κάθε προσπάθεια για την ανάπτυξη του νησιού, αφού οι Αρκιοί και το Μαράθι θα έπρεπε να διαφημίζονται από χρόνια, ως δύο από τα πιο όμορφα προάστια του νησιού της Πάτμου, και όχι να βρίσκονται σε κατάσταση εγκατάλειψης…».
Για την ανάπτυξη του νησιού, ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί και στον πρωτογενή τομέα όπως λέει η κ. Τσιαλέρα. «Πρέπει να βρεθεί η γεωργική γη για την καλλιέργεια αρωματικών βοτάνων, φαρμακευτικής αλόης, φραγκόσυκων, ελαιοδέντρων κ.τ.λ., καθώς επίσης και καλλιέργειας κτηνοτροφικών φυτών, ώστε να μειωθούν τα έξοδα και το κόστος παραγωγής από τις αγοραζόμενες ζωοτροφές. Το έδαφος των Αρκιών ενδείκνυται για ξηρές καλλιέργειες, σαν αυτές που ήδη ανέφερα. Επίσης η δημιουργία μιας σύγχρονης μικρής τυροκομικής μονάδας, θα βοηθούσε πάρα πολύ προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, γιατί παρ’ όλο που οι κτηνοτροφικές οικογένειες είναι μόνον δύο, η παραγωγή σε γάλα είναι επαρκέστατη για τυροκομικά προϊόντα, που θα θέσουν σε λειτουργία τον δευτερογενή τομέα. Θα μπορούσαν επίσης να προωθηθούν στον τουρισμό πάρα πολλά απ’ αυτά τα ντόπια προϊόντα, όπως τα τυριά “σφήνα” και η “μυζήθρα” Αρκιών, καθώς επίσης και αποξηραμένα βότανα, όπως το θυμάρι και η λεβάντα. Ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το νησί έχει δυνατότητες ανάπτυξης μελισσοκομίας και ιχθυοκαλλιέργειας».
Η προέκταση της μαρίνας αποτελεί επιτακτική ανάγκη, όπως και η κατασκευή πλωτών, γιατί τα περισσότερα σκάφη που προσεγγίζουν στο νησί, διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχει χώρος για να δέσουν, φεύγουν. Το λιμανάκι της Αυγούστας μπορεί να φιλοξενήσει μόνον 16 κότερα, ενώ με τις κατάλληλες εργασίες θα μπορούσε ακόμα και να τριπλασιάσει την χωρητικότητά του.
Όπως λέει η κ. Τσιαλέρα, εναποθέτει τις ελπίδες της για να εισακουστούν τα αιτήματα των κατοίκων στην κυβέρνηση της ΝΔ και της νέας δημοτικής αρχής Πάτμου, καθώς το ακριτικό νησί μπορεί να αναπτυχθεί ώστε να προσελκύσει μόνιμους κατοίκους που το εγκατέλειψαν εξαιτίας της ανασφάλειας που βιώνουν από την πλήρη εγκατάλειψη.