Την λήψη διοικητικών αλλά και ποινικών μέτρων, εις βάρος ενός βοηθού νοσοκόμου που χειροδίκησε σε περιθαλπόμενο στο παράρτημα προστασίας του παιδιού, ανήλικο, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Πιο συγκεκριμένα την 7η Οκτωβρίου 2019 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Παραρτήματος Προστασίας του Παιδιού Δωδεκανήσου, το Διοικητικό Συμβούλιο, αποφάσισε κατά πλειοψηφία (μειοψήφησαν δύο μέλη) την παραπομπή πειθαρχικής υπόθεσης υπαλλήλου του κλάδου ΔΕ Βοηθών Νοσοκόμων, υπόλογου για παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος, αναξιοπρεπή ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά και αμελή εκπλήρωση του υπηρεσιακού καθήκοντος.
Στον υπάλληλο αποδίδεται ειδικότερα ότι την 24η Αυγούστου 2019 κατά την υπηρεσία του συμπεριφέρθηκε ανάρμοστα και απαράδεκτα σε περιθαλπόμενο παιδί.
Η συμπεριφορά του, σύμφωνα με το πρακτικό της συνεδρίασης, ανάγεται όχι μόνο σε λεκτικό, αλλά και σε βίαιο και σκαιώδη προπηλακισμό του παιδιού, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του κατά την διαχείριση της περίθαλψής του κατά την βάρδια του υπαλλήλου, με αποτέλεσμα το παιδί, όντας κακοποιημένο να μην θέλει την συνεργασία των άλλων συναδέλφων του, οι οποίοι με πολύ κόπο και πειθώ, όπως αρμόζει, κατάφεραν να τον συνεφέρουν και να συνέλθει, από το σοκ.
Ο πρόεδρος κ. Γιάννης Μαρίνος, ανέφερε στην συνεδρίαση τα εξής: “Η συμπεριφορά του συγκεκριμένου υπαλλήλου είναι αχαρακτήριστη. Δεν με νοιάζει αν υπήρξε στο παρελθόν καλός υπάλληλος ή όχι, όπως λέτε κάποιοι. Δεν με νοιάζει καθόλου, αν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό ή όχι. Γνώμη τους είναι ότι δεν ήταν. Εδώ είμαστε για να προστατεύουμε τα παιδιά και όχι για να τα κακοποιούμε. Κι εδώ, όπως αποδεικνύεται, από τις φωτογραφίες, τις αναφορές και την ίδια του την ομολογία, έχουμε να κάνουμε με κακοποίηση του παιδιού. Θεωρώ μάλιστα ότι αν δεν ήταν οι εργαζόμενοι του προγράμματος του ΟΑΕΔ να μας το αναφέρουν, δεν θα γνωρίζαμε τίποτε. Θυμάμαι πολύ καλά λοιπόν ότι στις 26 Αυγούστου το μεσημέρι, περί τις 13.00, δέχθηκα τηλεφώνημα από υπάλληλό μας, η οποία κλαίγοντας με ενημέρωσε για όσα είχαν συμβεί. Από όσα γνωρίζω κατόπιν ενημέρωσε και τον αντιπρόεδρο.
Της είπα ότι για να μπορέσουν να κινηθούν οι διαδικασίες πρέπει να μου γίνουν έγγραφες αναφορές και συμφώνησε να το κάνει. Στο μεταξύ το παιδί εκείνη την ώρα (13.00) βρισκόταν ήδη στο αεροδρόμιο για να φύγει (14.00) για την κατασκήνωση που στείλαμε τα παιδιά, ενώ το βράδυ θα έφευγα κι εγώ ως συνοδός, με τα παιδιά του Παραρτήματος Προστασίας του Παιδιού, στην ετήσια εκδρομή τους.
Το λέω αυτό για να τονίσω, ότι εκείνη την ώρα, ήταν αδύνατο να στείλουμε το παιδί σε ιατροδικαστή, αφού σε μια ώρα πετούσε για την κατασκήνωση, επιπλέον είναι γνωστό σε όλους σας, ότι αμέσως μετά την κατασκήνωση το παιδί θα άλλαζε δομή και θα πήγαινε στη Θεσσαλονίκη όπου έγινε δεκτός. Δεν νομίζω όμως ότι χρειάζεται καν ιατροδικαστής. Οι φωτογραφίες τα λένε όλα. Κατόπιν ήλθε στο γραφείο μου ο υπάλληλος και παραδέχτηκε τα πάντα, λέγοντας όμως ότι βρισκόταν σε άμυνα, γεγονός φυσικά που κανείς μας δεν αποδέχθηκε.
Του είπα ότι δεν θέλω να ακούσω τίποτε άλλο και ενώπιόν του, είπα στον κύριο Κυρίτση να ξεκινήσει αμέσως η πειθαρχική διαδικασία. Ο υπάλληλός μου είπε ότι παραιτείται και του απάντησα ότι εγώ δεν εκβιάζομαι, ούτε απειλούμαι και μπορεί να πράξει ό,τι θέλει και ότι η υπηρεσία δεν έχει ανάγκη τέτοιων υπαλλήλων. Την δεδομένη χρονική στιγμή, δεν ήξερα βέβαια ότι ο κώδικας απαγορεύει την παραίτηση αν έχει ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία. Αμέσως μετά ο υπάλληλος, μετέβη στο πρωτόκολλο και υπέβαλε παραίτηση. Θεωρώ ότι οποιαδήποτε ποινή και να του επιβάλουμε εμείς, θα είναι μικρή. Δεν συμφωνώ με κάτι τέτοιο. Προτείνω λοιπόν, αφενός να παραπεμφθεί ο εργαζόμενος στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το ερώτημα της απόλυσης και αφετέρου να σταλεί όλος ο φάκελος στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, καθότι θεωρώ ότι εδώ συνέβησαν αξιόποινες πράξεις για τις οποίες πρέπει όμως να επιληφθεί η Δικαιοσύνη και να κρίνει τα δέοντα. Ακόμα όμως κι αν αυτό δεν υπερψηφιστεί, εγώ θα στείλω τον φάκελο στον Εισαγγελέα, ως έχω εκ θέσεως το δικαίωμα, για να έχω ήσυχη τη συνείδησή μου, απέναντι στο παιδί».
Το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία:
-Την παραπομπή της υπόθεσης του πειθαρχικού παραπτώματος που αφορά τον υπάλληλο, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθότι κρίνεται ότι το παράπτωμα επισύρει ποινή ανώτερη της αρμοδιότητάς του διευθυντή (επιβολή προστίμου έως και το ένα τέταρτο των μηνιαίων αποδοχών και του Διοικητικού Συμβουλίου, στέρηση αποδοχών 3 μηνών) και παραπέμπεται η υπόθεση σε οποιονδήποτε ανώτερο αυτού πειθαρχικώς προϊστάμενο (αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο).
-Την κοινοποίηση της απόφασης στον αρμόδιο καθ’ ύλην Εισαγγελέα προς ενημέρωση και τυχόν ενέργειες.
-Εγκρίνει την κοινοποίηση της απόφασης, στον υπάλληλο και στο Γραφείο Προσωπικού, για την υλοποίηση της απόφασης (παραπομπή στο Υπ. Συμβούλιο & Εισαγγελέα Ρόδου σύμφωνα με το σκεπτικό της εισήγησης).
https://www.dimokratiki.gr/25-10-2019/voithos-nosokomoy-cheirodikise-se-aniliko-perithalpomeno-sto-parartima-prostasias-toy-paidioy/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.