Ειδήσεις

Νοσοκομεία: Τι είναι τα κριτήρια on/off που θεσπίζει ο Μητσοτάκης για τον διορισμό των νέων διοικητών

Με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε χθες το βράδυ με ανάρτηση του στο Tik Tok στο μεγάλο θέμα των διοικήσεων των νοσοκομείων και στις αλλαγές που θα γίνουν, καθώς στον τομέα της υγείας υπάρχουν πολλά και σοβαρά προβλήματα.

Το τελευταίο διάστημα άλλωστε, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει ξεκινήσει το ξήλωμα πολλών διοικήσεων καθώς τα προβλήματα στα μεγάλα νοσοκομεία συνεχίζουν να ταλανίζουν τους πολίτες.

Οι πληροφορίες λένε ότι όλες οι δημοσκοπήσεις στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, δείχνουν ότι οι πολίτες αναφέρονται στις ελλείψεις στα νοσοκομεία και στα προβλήματα που υπάρχουν κατά την διάρκεια της νοσηλείας τους.

Όπως αναφέρει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός «μπαίνουν πλέον συγκεκριμένα φίλτρα για την επιλογή των νεων διοικητών: Τα λεγόμενα κριτήρια on/off έτσι ώστε για να υποβάλλει κάποιος αίτηση και να γίνει διοικητής σε νοσοκομείο θα πρέπει να έχει κάποια σχέση με το αντικείμενο. Είτε να έχει σπουδάσει επιστήμες υγείας, είτε να έχει κάποια διοικητική εμπειρία».

Αναλυτικά όσα είπε ο πρωθυπουργός:

Μας έχει ασκηθεί πολλή κριτική και πιστεύω σε ένα βαθμό δικαιολογημένη ότι συχνά τοποθετούμε στις διοικήσεις των νοσοκομείων κομματικά στελέχη, αποτυχημένους βουλευτές, ανθρώπους που εν πάση περιπτώσει δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη σχέση με το θέμα της υγείας.

Λοιπόν αυτό αλλάζει και αλλάζει οριστικά με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου το οποίο θα ψηφιστεί μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου!

Τι κάνουμε με απλά λόγια;

Βάζουμε συγκεκριμένα φίλτρα, τα λεγόμενα κριτήρια on/off: για να υποβάλει κάποιος αίτηση, για να γίνει διοικητής σε νοσοκομείο πρέπει να έχει κάποια σχέση με το αντικείμενο ή να έχει σπουδάσει επιστήμες υγείας, είτε να έχει κάποια ιδιαίτερη διοικητική εμπειρία η οποία να πιστοποιείται. Για αυτούς λοιπόν που περνάνε αυτό το στάδιο θα υπάρχει μετά Τεστ Δεξιοτήτων.

Ναι, καλά ακούσατε!

Τεστ δεξιοτήτων τα οποία κατά κόρον χρησιμοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα. Δεν βλέπω κανέναν λόγο γιατί να μην μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε και για αξιολόγηση στελεχών τα οποία θα υπηρετήσουν το ευρύτερο Δημόσιο. Κι από κει και πέρα θα ακολουθεί συνέντευξη και η τελική επιλογή θα γίνεται από τον υπουργό γιατί αυτό έχει σημασία.

Γιατί αυτή η διαδικασία; Για πρώτη φορά θα δώσουμε ευκαιρία σε πολλούς νέους ανθρώπους οι οποίοι παλιότερα μπορεί να αισθάνονταν πως δεν είχαν πρόσβαση σε αυτό το σύστημα επιλογής διοικήσεων να αξιολογηθούν με αντικειμενικά κριτήρια και να έχουν μια ευκαιρία να υπηρετήσουν ένα αντικείμενο το οποίο είτε έχουν σπουδάσει, είτε το γνωρίζουν καλά και βέβαια κάτι ακόμα.

Οι διοικητές των νοσοκομείων θα υπογράφουν συμβόλαια απόδοσης, θα γνωρίζουν δηλαδή ότι αν τα πάνε καλά και ξεπεράσουν τους στόχους που έχουν θέσει θα μπορούν να πάρουν ένα bonus. Αν πάλι δεν τα πάνε καλά, ο υπουργός θα έχει τη δυνατότητα να τους απομακρύνει από τη θέση τους.

Είναι μια μεγάλη επανάσταση αυτή την οποία πάμε να δρομολογήσουμε για τον τρόπο επιλογής διοικήσεων όχι μόνο των νοσοκομείων αλλά και πάρα πολλών οργανισμών του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.

Αλλά ξεκινάμε με τα νοσοκομεία, μια προκήρυξη που θα βγει για όλα τα νοσοκομεία κι ελπίζω να βγει πολύ σύντομα. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα το οποίο προσωπικά πιστεύω πως μπορούμε να το κερδίσουμε!

@kyriakosmitsotakis_ Replying to @Κατερίνα Μαστορα ♬ original sound – Kyriakos Mitsotakis

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου