• Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης σε επίπεδο συμμετοχής και δέσμευσης, δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου, Βασίλης Νικολής
Αξιοσημείωτη αύξηση έχει παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την πανδημία, η εθελοντική αιμοδοσία, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) για τη Ρόδο.
Αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το τρέχον απόθεμα, η γενικότερη εικόνα δείχνει ότι οι ανάγκες σε αίμα στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου παραμένουν υψηλές, κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης από ασθενείς με χρόνιες παθήσεις κι εκείνους που εμπλέκονται σε σοβαρά ατυχήματα.
Σε δηλώσεις του στη «δ», ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου Βασίλης Νικολής, τόνισε: «Η αιμοδοσία είναι πράξη αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Η συμμετοχή όλων είναι απαραίτητη για να διασφαλίσουμε ότι το Νοσοκομείο μας μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των συμπολιτών μας. Καλώ κάθε Ροδίτη να συμμετάσχει στις αιμοδοσίες και να προσφέρει λίγα λεπτά από τον χρόνο του, σώζοντας μια ζωή».
Σε ό,τι αφορά στον διαρκή αγώνα για την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας, ο κ. Νικολής επεσήμανε ότι επιστρατεύουμε σύγχρονες μεθόδους επιστημονικής ανάλυσης, αξιοποιώντας τα δεδομένα της Πανελλήνιας Έρευνας για την Εθελοντική Αιμοδοσία. Η έρευνα αυτή συντάχθηκε για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) και παρουσιάστηκε το περασμένο σαββατοκύριακο στη Σπάρτη από τον διευθύνοντα σύμβουλο της MRB, κ. Δημήτρη Μαύρο, αποκαλύπτοντας σημαντικές τάσεις και συμπεράσματα για το μέλλον της εθελοντικής αιμοδοσίας στη χώρα μας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, προσφέρουν μια συνολική εικόνα των ευρημάτων και των τάσεων που διαμορφώνονται στην ελληνική κοινωνία. Η έρευνα έδειξε πως, παρά την αυξημένη ευαισθητοποίηση γύρω από την αναγκαιότητα της εθελοντικής αιμοδοσίας, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης σε επίπεδο συμμετοχής και δέσμευσης.
Σε ό,τι αφορά στα κύρια σημεία της πανελλήνια έρευνας:
1. Γνώση και ενημέρωση: Το 85% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι είναι ενήμεροι για την εθελοντική αιμοδοσία, ωστόσο μόνο το 30% εξ αυτών έχει αιμοδοτήσει έστω και μία φορά.
2. Κίνητρα και εμπόδια: Από τους ερωτηθέντες που δεν έχουν αιμοδοτήσει, το 40% αναφέρει φόβο για τη διαδικασία ή άγνοια σχετικά με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται. Παράλληλα, πολλοί από αυτούς δήλωσαν ότι αν υπήρχε καλύτερη ενημέρωση και διευκόλυνση από πλευράς κρατικών δομών, θα ήταν πιο πρόθυμοι να συμμετέχουν.
3. Ενίσχυση της κουλτούρας του εθελοντισμού: Η έρευνα ανέδειξε την ανάγκη δημιουργίας μιας ισχυρής κουλτούρας εθελοντισμού από νεαρή ηλικία, με την ένταξη της εθελοντικής αιμοδοσίας στις εκπαιδευτικές δομές και την προώθηση σχετικών δράσεων σε σχολεία και πανεπιστήμια.
4. Ψηφιακές τεχνολογίες και αιμοδοσία: Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη διευκόλυνση της διαδικασίας, με τη δημιουργία εφαρμογών που θα ενημερώνουν τους πολίτες για τις ανάγκες αίματος σε πραγματικό χρόνο, και θα διευκολύνουν τον προγραμματισμό των αιμοδοσιών.
Ο κ. Δημήτρης Μαύρος, αναλύοντας τα δεδομένα, τόνισε τη σημασία της έρευνας αυτής για την κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η εθελοντική αιμοδοσία στην Ελλάδα. Υπογράμμισε επίσης ότι η ενίσχυση της συμμετοχής μπορεί να επιτευχθεί μέσα από στοχευμένες καμπάνιες ενημέρωσης, παροχή κινήτρων και βελτίωση της συνολικής εμπειρίας των εθελοντών αιμοδοτών.
Η παρουσίαση κατέληξε με την επισήμανση της ανάγκης συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων – πολιτείας, οργανισμών υγείας και πολιτών – για την ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας, η οποία αποτελεί ζωτικής σημασίας πυλώνα για το εθνικό σύστημα υγείας.