Η Προγραμματική Σύμβαση για την ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης η οποία υπεγράφη μεταξύ του δήμου Ρόδου, της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΟΔΑΠ, χρήζει βελτίωσης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Παυλούς χθες. Ο Δήμος Ρόδου, όπως σημείωσε ο κ. Παυλούς έχει επωμιστεί την υλοποίηση έργων και συνεπώς το ανάλογο κόστος που δεν ανήκουν στη δική του αρμοδιότητα, αλλά στην αρμοδιότητα άλλων υπηρεσιών.
Αναλυτικότερα ανέφερε τα εξής: Κατά την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη τον περασμένο Ιούλιο στο νησί, ο δήμαρχος κατέστησε σαφές ότι η οικονομική κατάσταση του δήμου δεν επιτρέπει την τρέχουσα περίοδο να εξυπηρετηθούν οι σκοποί της προγραμματικής σύμβασης. Η υπουργός το δέχθηκε και πρότεινε να ξεκινήσουν οι εργασίες που δεν είναι κοστοβόρες, όπως π.χ. η επικαιροποίηση των κανονιστικών διατάξεων. Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε…
Τον περασμένο Σεπτέμβριο ώς πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης συγκάλεσα την πρώτη συνεδρίαση και έγινε μία πρώτη γνωριμία με τα μέλη. Συζητήσαμε κάποια θέματα και αποφασίσαμε ότι το Νοέμβριο ή Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί μία δεύτερη συνεδρίαση για να εξετάσουμε σε βάθος όλα τα θέματα.
Προσωπικά δεν κρύβω τη δυσαρέσκειά μου για τον τρόπο με τον οποίο έχει συνταχθεί αυτή η προγραμματική. Το συνολικό ύψος των έργων και μελετών ανέρχεται στα 65 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ ο δήμος Ρόδου αναλαμβάνει έργα 55 εκατομμυρίων. Σε αυτά περιλαμβάνονται και έργα του δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα του δήμου, αλλά άλλων υπηρεσιών. Στόχος μας είναι να αναθεωρήσουμε την προγραμματική και να πιέσουμε να γίνουν κάποιες αλλαγές και να βρούμε χρηματοδοτικά εργαλεία».
Στόχοι για το 2025
Στη συνέχεια ο κ. Παυλούς αναφέρθηκε στους στόχους που θέτει η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων για το 2025. Τόνισε ότι έμφαση θα δοθεί στο μόνιμο κάτοικο και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητάς του.
«Οι μεσαιωνικές πόλεις προσαρμόζονται στις ανάγκες του σήμερα. Εκσυγχρονίζονται και δημιουργούν προϋποθέσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των μονίμων κατοίκων. Αυτή είναι μία κατεύθυνση που και εμείς πρέπει να ακολουθήσουμε θέτοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας τον μόνιμο κάτοικο. Δεν θέλω να πω ότι θα βάλουμε σε δεύτερη μοίρα τον τουρίστα. Θα επικεντρωθούμε στη βελτίωση της καθημερινότητας του μόνιμου κάτοικου, πράγμα που θα ωφελήσει και τον επισκέπτη. Θα φροντίσουμε για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση και τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης. Επίσης θα φροντίσουμε για την βελτίωση των πεζοδρομίων.
Κύριό μας μέλημα είναι οι αναπλάσεις πλατειών, πάρκων και παιδικών χαρών. Μας απασχολούν επίσης τα σχολεία και η βελτίωση της εικόνας και της λειτουργικότητάς τους. Τέλος, μας απασχολεί η αποκομιδή των στερεών αποβλήτων και η ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από την ανακύκλωση, διοργανώνοντας ημερίδες στα σχολεία», είπε ο αντιδήμαρχος κ. Γ. Παυλούς.
Τέλος, ο κ. Παυλούς αναφέρθηκε σε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως οι διαγραμμίσεις των δρόμων περιμετρικά της Μ. Πόλης και του ιστορικού κέντρου, τη διασύνδεση ηλεκτρικής διανομής του κτηρίου της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ρόδου.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάδειξη του κήπου της Ροδιακής Έπαυλης, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2025. Όσο για τον παιδικό σταθμό της Ροδιακής Έπαυλης, αναμένεται μέχρι τον Μάρτιο του 2025 να παραδοθεί. Το έργο της αποκατάστασης της Ροδιακής Έπαυλης έπειτα από την έκπτωση του εργολάβου έχει μπει προσωρινά στον …πάγο και θα προχωρήσει η διεύθυνση Μ. Πόλης στη σύναψη σύμβασης με τον δεύτερο μειοδότη.
Σχετικά με το έργο της αποκατάστασης της Νέας Αγοράς, ο κ. Παυλούς δήλωσε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις καθώς δεν εκκενώθηκαν έγκαιρα τα γραφεία των συλλόγων που στεγάζονταν στο κτήριο, αλλά και των υπηρεσιών του δήμου. Έπρεπε επίσης ο ΔΕΔΔΗΕ να προβεί στη διακοπή της ηλεκτροδότησης έτσι ώστε να μπορέσει ο ανάδοχος να εκτελέσει με ασφάλεια τις εργασίες. Πλέον όμως, οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν για την κάλυψη του χαμένου χρόνου.