Στην προαναγγελία δημιουργίας ενός «προσωρινού χώρου φύλαξης» των αμέτρητων μεταναστών που έχουν ήδη φτάσει στη Ρόδο και αναμένεται να συνεχίσουν να καταφθάνουν, προχώρησε την Παρασκευή, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επεσήμανε μεν πως «όσοι βρίσκονται στη Ρόδο μεταφέρονται», αλλά προσέθεσε πως «αυτή η διαδικασία είναι περίπλοκη».
Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι», ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για «δυσάρεστες εικόνες» στο νησί και ζήτησε τη συνδρομή της τοπικής κοινωνίας ώστε να δημιουργηθεί σύντομα ένας ειδικός χώρος για τους παράνομους μετανάστες, καθώς οι μεταστευτικές ροές δεν αναμένεται να μειωθούν στο επόμενο διάστημα.
«Σήμερα, πιθανότατα να έχουμε κι άλλες αφίξεις ή αύριο ή μεθαύριο. Δεν ξέρω. Γιατί αυτό σημαίνει ροές σταθερές. Άρα ούτως ή άλλως γίνεται ένας αγώνας δρόμου για να αποσυμφορηθούν οι δομές, να αποσυμφορηθεί η Ρόδος όσο γίνεται αυτό με τα μέσα που σας είπα κι από κει και πέρα να δούμε τι άλλο μπορούν να κάνουμε», είπε αρχικά ο κ. Παναγιωτόπουλος, για να συμπληρώσει:
«Εχουμε κάποιες προτάσεις, έχουμε κάποια πράγματα υπόψη μας. Νομίζω ότι πρέπει να εμπλακούν και άλλοι μηχανισμοί, αν θέλετε της ελληνικής Πολιτείας, θα το δούμε κι αυτό τις επόμενες μέρες. Θεωρώ όμως ότι αυτή τη στιγμή γίνεται η καλύτερη δυνατή προσπάθεια για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση. Οι ροές, όπως σας είπα, είναι αυξημένες και θα συνεχίσουν να υπάρχουν και το σημείο πίεσης που έχουμε εντοπίσει ότι είναι το Νότιο Αιγαίο: η Ρόδος, αλλά όχι μόνο η Ρόδος και η Σύμη και η Τήλος και άλλα νησιά. Η προσπάθεια γίνεται. Προχθές, κατασχέθηκαν, αν δεν κάνω λάθος τρία μεγάλα σκάφη με δύο τεράστιες εξωλέμβιες. Και συνελήφθησαν αυτοί που τα οδηγούσαν ως διακινητές και άλλα 2 ιστιοφόρα. Η προσπάθεια του Λιμενικού γίνεται και να μην αδικούμε την προσπάθεια του κάθε φορέα».
Αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει στη Ρόδο, όπου αμέτρητοι παράνομοι μετανάστες έχουν κατακλύσει τους δημόσιους χώρους της πόλης, ο κ. Παναγιωτόπουλος προανήγγειλε τη δημιουργία μιας προσωρινής δομής, ώστε να αποκατασταθεί η ευταξία στο νησί.
«Αναμένω αυτό να γίνει και με τη συνεργασία της τοπικής κοινωνίας. Γιατί τώρα είναι η ώρα. Όλο το καλοκαίρι έγιναν δύο ή τρεις επισκέψεις του γενικού γραμματέα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Ρόδο για να συζητήσει με τοπικούς παράγοντες εκεί τη δυνατότητα δημιουργίας, όχι δομής να το ξεκαθαρίσω αυτό, όχι δομής hotspot σημείου κράτησης-καταγραφής-ταυτοποίησης, αλλά ενός προσωρινού χώρου φύλαξης περιφραγμένου με προδιαγραφές ασφαλείας, με αστυνομική προφανώς φύλαξη, εκεί όπου είναι δυνατό.
»Κάποιες πρόχειρες σκηνές, κάποιες χημικές τουαλέτες, οργανωμένη κατάσταση όμως με δυνατότητα να παραμείνουν αυτοί οι άνθρωποι υπό έλεγχο κι όχι ανεξέλεγκτοι στους δρόμους, μέχρις ότου να προωθηθούν προς καταγραφή σε δομή νησιού ή στην ενδοχώρα. Έχω την αίσθηση ότι μπαίνουμε σε μία φάση έκτακτων καταστάσεων που απαιτούν και έκτακτες λύσεις», προσέθεσε με νόημα ο υπουργός.
«Πρέπει να δημιουργηθεί αυτός ο προσωρινός χώρος φύλαξης και κράτησης αυτών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νησί, τότε θα σταματήσουμε να βλέπουμε και αυτές τις πολύ δυσάρεστες εικόνες. Είναι πολύ βασικό να ξεκαθαριστεί ότι δεν πρόκειται για δομή, γιατί η δομή έχει ενσωματωμένο ένα σύστημα καταγραφής. Δεν θα καταγράφονται αυτοί εκεί ούτε θα υποβάλλουν αίτηση για να πάρουν άσυλο. Θα κρατούνται φυλασσόμενοι, ελεγχόμενοι μακριά από πλατείες και δημόσιους χώρους μέσα στην πόλη, μέχρις ότου να προωθηθούν», συμπλήρωσε.
Σα δε ντρέπονται! Πέρσι την έκαψαν, φέτος ζητάνε να την κάνουν αποθήκη ψυχών.