Ειδήσεις

Τουρισμός: Η Ελλάδα κοντά στους ανταγωνιστές- Πού κερδίζει, πού χάνει

H Ελλάδα κατατάσσεται  πλέον στην 21η θέση του Travel & Tourism Development Index 2024, ανεβαίνοντας 6 θέσεις σε σχέση με το 2021. Ανάμεσα στις ανταγωνίστριες χώρες, την καλύτερη θέση καταλαμβάνει η Ισπανία που βρίσκεται στην 2η θέση, ενώ ακολουθούν η Γαλλία στην 4η θέση, η Ιταλία στην 9η και η Πορτογαλία στην 12η. Η Τουρκία βρίσκεται κάποιες θέσεις πιο κάτω από την Ελλάδα, στην 29η θέση, και έπεται, αρκετές θέσεις πιο κάτω, η Κροατία στην 46η θέση.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ που παρουσιάζει την κατάταξη της Ελλάδας και ανταγωνιστριών χωρών σύμφωνα με το δείκτη Travel and Tourism Development Index 2024 του World Economic Forum.

Σημειώνεται πως η Ισπανία ανέβηκε μια θέση σε σχέση με το 2021, η Γαλλία παρέμεινε στην ίδια, η Ιταλία ανέβηκε επίσης μια θέση, η Πορτογαλία τρεις και η Τουρκία πέντε θέσεις. Η Κροατία κέρδισε μια θέση σε σχέση με το 2021.

Συγκριτικά με τις ανταγωνίστριες χώρες, η Ελλάδα παρουσιάζεται να υστερεί σημαντικά στον υποδείκτη Travel and Tourism Resources (παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και προώθηση του τουρισμού σε έναν προορισμό, όπως φυσικοί και πολιτιστικοί παράγοντες), με βαθμολογία 3,1 όταν η Γαλλία και η Ισπανία βρίσκονται αντίστοιχα στο 5,6 και 5,5. Ωστόσο, η Ελλάδα παρουσίασε ελαφρά βελτίωση στο συγκεκριμένο υποδείκτη σε σχέση με το 2021 που βρισκόταν στο 3,0.

Η Ελλάδα υστερεί επίσης στην υποκατηγορία Price Competitiveness (ανταγωνιστικότητά τιμών). Η Ισπανία και η Κροατία έχουν ελαφρώς καλύτερη βαθμολογία από την Ελλάδα (3,6), ενώ η Τουρκία με 5,2 έχει μακράν την υψηλότερη βαθμολογία. Η Ελλάδα παρουσίασε ελαφρά βελτίωση στη συγκεκριμένη υποκατηγορία σε σχέση με το 3,1 του 2021. Στην υποκατηγορία Prioritization of Travel & Tourism (αναφέρεται στη στρατηγική σημασία που αποδίδεται στον τομέα του τουρισμού), η χώρα μας καταγράφει βαθμολογία 5,4 ξεπερνώντας την Κροατία (4,8), την Γαλλία (4,9), την Ιταλία (5,2) και την Πορτογαλία (5,1), αλλά σημειώνει πτώση σε σχέση με το 2021.

Όπως αναφέρεται ακόμη στη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, η άνοδος της Ελλάδας στην κατάταξη στον Travel & Tourism Development Index, θα μπορούσε να επιτευχθεί με την υιοθέτηση των παρακάτω δράσεων:

• Εκπαίδευσης, επιμόρφωσης, υιοθέτησης νέων πρακτικών στην αγορά εργασίας που θα συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας στο κλάδο των ξενοδοχείων, της εστίασης και των μεταφορών.

• Ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού και η ψηφιοποίηση υπηρεσιών με παράλληλη εκπαίδευση του πληθυσμού για να διασφαλιστεί η ταχεία εφαρμογή της τεχνολογίας.

• Ενίσχυση της στρατηγικής προώθησης του brand του προορισμού Ελλάδα.

• Αύξηση της συνδεσιμότητας της Ελλάδας στο παγκόσμιο δίκτυο αερομεταφορών.

• Ενίσχυση του οδικού δικτύου (εκτός αυτοκινητοδρόμων) με περισσότερους, άρτια κατασκευασμένους δρόμους και παρεμβάσεις βελτίωσης οδικής ασφάλειας του υπάρχοντος δικτύου.

• Προώθηση της πρόσβασης των δημόσιων συγκοινωνιών.

Πηγή: capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου