Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός του Δήμου για το έτος 2015.
Το ύψος του τεχνικού προγράμματος ανέρχεται σε 21, 6 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα 6.000.000 αφορούν τη Μεσαιωνική Πόλη.
Στην αρχή της συνεδρίασης τέθηκαν αρκετά ερωτήματα για τα έργα και τις απορροφήσεις πόρων από το ΕΣΠΑ και για τις συνεδριάσεις των οργάνων, που πρέπει να κρίνουν τον προϋπολογισμό και κατ’ επέκταση και το τεχνικό πρόγραμμα, όπως το συμβούλιο διαβούλευσης.
«Συντάξαμε ένα τεχνικό πρόγραμμα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο. Εκφράζει την ανάγκη ανάπτυξης σε όλο το νησί. Θα επιδιώξουμε την αύξηση των πόρων. Έχουμε μπροστά μας και το νέο ΕΣΠΑ. Το 2015 θα είναι χρονιά ορόσημο. Δεν θα κριθούμε για τις μελέτες ή τις προμελέτες. Θα κριθούμε για τα έργα, που θα φέρουμε προς χρήση στο ροδιακό λαό», τόνισε μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Δώρος Κωνσταντίνου.
Για ένα «φτωχό τεχνικό πρόγραμμα» έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Στράτος Καρίκης.
«Προκαλούν απογοήτευση στους πολίτες τα έργα που δεν τελειώνουν. Θα ήθελα να είχαμε μια αναλυτική κατάσταση, για τις προτεραιότητες σε ό,τι φορά τα έργα σε κάθε χωριό. Βλέπω ένα φτωχό τεχνικό πρόγραμμα με λίγα νέα έργα. Πρέπει να κάνουμε ιεράρχηση για το τι “πονά” το νησί μας και τι πρέπει να γίνει στη διάρκεια της θητείας. Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε το συγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα», δήλωσε ο κ. Καρίκης.
«Μην προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε. Οι αντιδήμαρχοι καθυστέρησαν να αναλάβουν τα καθήκοντά τους, γιατί περίμεναν την κρίση του δικαστηρίου για την περιβόητη ένσταση που καταθέσατε. Ακόμη και στις 8 Ιανουαρίου κρίνετε η υπόσταση του Δήμου στο ΣτΕ. Φροντίζουμε να είμαστε κοντά και στα χωριά. Μην λέτε πως δεν είστε ενήμεροι για αυτό, για λόγους επικοινωνιακούς. Όλα έχουν ληφθεί υπόψη», απάντησε στον κ. Καρίκη, ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΔΗ κ. Χατζής Χατζηευθυμίου στάθηκε στο γεγονός ότι δεν προβλέπονται μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας μέσα από το τεχνικό πρόγραμμα. Αναφέρθηκε και στη συμπλήρωση ενός έτους από τις πλημμύρες που έπληξαν τις περιοχές της Ιαλυσού και Κρεμαστής πέρσι και κόστισαν τις ζωές τεσσάρων ανθρώπων.
«Δεν θα ενταχθεί ούτε ένα νέο έργο για την προστασία της Ρόδου από πλημμύρες. Με τα λίγα χρήματα, που θα διατεθούν δεν μπορούν να γίνουν μεγάλα έργα. Θα απαιτούσα να κλείσουν τα σχολεία που λειτουργούν, από την εποχή της κατοχής στη Ρόδο. Θα βρεθείτε κατηγορούμενος, δήμαρχε, για πράγματα που δεν έχετε ευθύνη. Εγώ βρέθηκα κατηγορούμενος, για το σχολικό συγκρότημα της Ακαδημίας, παρότι έφερα στη Ρόδο τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων. Είναι λίγα τα χρήματα που θα διατεθούν και για την κοιλάδα των Πεταλούδων και για την πόλη της Ρόδου. Να μην περιμένει κανείς να γίνει κάτι. Δεν θα γίνουν μετρήσιμα και ορατά έργα», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης “ΡΟΔΗ” κ. Χατζής Χατζηευθυμίου.
Ο επικεφαλής της παράταξης “ΡΟΠΟΑΝ”, Γιώργος Υψηλάντης χαρακτήρισε «φτωχό, ασαφές και πρόχειρο» το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το έτος 2015.
«Υπάρχει έλλειψη συνεργασίας ανάμεσα στις δύο αρμόδιες διευθύνσεις και στους πολιτικούς προϊσταμένους. Διαπίστωσα πως υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού. Να γίνει έλεγχος. Δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα το τεχνικό πρόγραμμα. Περίμενα ότι και τα τοπικά συμβούλια θα είχαν καταθέσει τις απόψεις και τις προτάσεις τους. Δεν περιελήφθη ακόμη στο πρόγραμμα η συνέχιση των υπογείων δικτύων της Μεσαιωνικής Πόλης. Που είναι τα έργα για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος; Το πρόγραμμα είναι φτωχό, πρόχειρο και ασαφές. Θα προδικάσει άσχημα την πορεία της δημοτικής αρχής», δήλωσε ο κ. Γιώργος Υψηλάντης.
«Δεν αποτυπώνονται στο τεχνικό πρόγραμμα οι μεγάλες ανάγκες του νησιού μας. Επιχειρείται να γίνει διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης. Εμείς είπαμε πριν από τις εκλογές πως η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη. Θα δαπανηθούν 4 .000.000 ευρώ χωρίς να γίνει ένα αντιπλημμυρικό έργο που να λύνει το πρόβλημα. Μιλάμε για πασαλείμματα. Εμείς δεν θα ψηφίσουμε το τεχνικό πρόγραμμα γιατί δεν ικανοποιεί τις ανάγκες του κόσμου στην πόλη και στα χωριά», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Τάκης Πότσος
«Δεν γίνεται να ασκείται κριτική με το καλημέρα στη δημοτική αρχή. Όποιος ασχολείται με το ΕΣΠΑ χάνει τις εκλογές. Είναι τόσο χρονοβόρες οι διαδικασίες που θα κλείσει η πενταετία και δεν θα πέσει μια στάλα μπετόν» δήλωσε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Αλέκος Παπουράς, που κατήγγειλε πως η στέγη του δημοτικού σχολείου Μαλώνας είναι από αμίαντο και χρειάζεται αλλαγή. Στο θέμα αυτό αντέδρασε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων κ. Θ. Κολιάδης. Να περιληφθούν έργα για τη Μεσαιωνική Πόλη και να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο της πόλεως πρότεινε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “ΡΟΔΗ” κ. Γιάννης Γιαννακάκης.
Η τοποθέτηση της δημοτικής συμβούλου της παράταξης “ΡΟΠΟΑΝ” Ευαγγελίας Παναή για τα αντισταθμιστικά έργα που πρέπει να γίνουν από τη ΔΕΗ προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου. «Στο δημοτικό συμβούλιο για το ενεργειακό κάνατε την πάπια», είπε ο κ. Χατζηδιάκος, έκφραση που εξόργισε την κ. Ευαγγελία Παναή.
Ο προϋπολογισμός
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε και ο προϋπολογισμός του Δήμου Ρόδου για το έτος 2015.
Το ύψος του προϋπολογισμού ανέρχεται σε 199.848.000 ευρώ.
«Ο προϋπολογισμός είναι προϊόν αυστηρής τήρησης συγκεκριμένων αρχών και κανόνων στην οικονομική διαχείριση με σεβασμό στις αρχές της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα. Όταν οι δημότες μας ζουν σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας, εμείς δεν δικαιούμαστε να κωφεύουμε και να σπαταλάμε τα δημοτικά χρήματα σε δευτερεύουσες ανάγκες. Ως δημοτική αρχή δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην λειτουργία των κοινωνικών δομών (πρόνοια, ΚΗΦΗ, παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ κ.λ.π) με κύριο στόχο να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο το δίχτυ κοινωνικής προστασίας στις ευπαθείς ομάδες και στους συνανθρώπους μας, που έχουν ανάγκη. Αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες της καθημερινότητας, αναμορφώνοντας ουσιαστικά και τυπικά την οικονομική κατάσταση των Δημοτικών Ενοτήτων. Για πρώτη φορά κάθε Δημοτική Ενότητα θα έχει την δική της αντίστοιχη πίστωση για άμεσες ανάγκες της καθημερινότητας. Προτεραιότητάμας βεβαίως παραμένει και η εξόφληση χρεών παρελθόντων οικονομικών ετών. Η οικονομική κατάσταση του Δήμου μας αναμορφώνεται μέσα από το συμμάζεμα, το νοικοκυριό και τον εξορθολογισμό των δαπανών αφ’ενός και την διεκδίκηση των εσόδων ιδίων και χρηματοδοτούμενων αφετέρου», δήλωσε ο κ. Γιάννης Περδίκης, αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών.
«Από όσα άκουσα καταλαβαίνω, πως οι Δήμοι θα αφεθούν στην τύχη τους από το κράτος και θα ασχολούνται με διαδικαστικά θέματα. Θα υπάρχει πρόβλημα και πρέπει όλοι να αντιδράσουμε σε αυτό. Σε Δήμο, με τόσα τουριστικά καταστήματα δεν μπορεί να μην υπάρχουν έσοδα. Να εισπράττονται χρήματα και να γίνονται έλεγχοι. Υπάρχει και το θέμα του ΔΗΦΟΔΩ από τον οποίο εξαρτάται ο Δήμος.
Είναι και το θέμα του Καζίνο. Με λάθος χειρισμούς φαίνεται πως χάθηκαν αρκετά χρήματα», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Στράτος Καρίκης.
«Αυτοδιοίκηση δεν υφίσταται πλέον. Είναι λίγα που μπορούν να γίνουν. Τουλάχιστον να στηρίξουμε την κοινωνία. Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό να φύγουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης “ΡΟΔΗ” κ. Χ. Χατζηευθυμίου.
«Είναι προϋπολογισμός απόλυτης ένδειας. Θα επισημάνω την επισφάλεια των 7.400.000 ευρώ από το δημοτικό φόρο. Τι θα γίνει με τα οφειλόμενα; Αν δεν τα εισπράξουμε θα θρηνήσουμε επί ερειπίων. Οι δημότες έχουν ανάγκη τη στήριξη του Δήμου», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης “ΡΟΠΟΑΝ” κ. Γιώργος Υψηλάντης και ζήτησε να γίνει αναλυτική ενημέρωση στο δημοτικό συμβούλιο για το έργο κατασκευής του κλειστού γυμναστηρίου της Καλλιθέας.
«Ο προϋπολογισμός είναι αντιλαϊκός. Στηρίζει το τουριστικό κεφάλαιο. Λίγα είναι τα χρήματα που δίνονται για την κοινωνική πρόνοια. Να ενισχυθούν οι Δήμοι από το κράτος», είπε ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Τάκης Πότσος.
« Περίμενα να με οπλίσετε με την απόφαση να διεκδικήσω περισσότερους πόρους για το Δήμο Ρόδου», αντέδρασε ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, κλείνοντας τη συζήτηση.