Στην καταναλωτική συνείδηση επαφίεται το ζύγισμα του ψωμιού, καθώς επτά και πλέον μήνες μετά την ψήφιση του νόμου που το καθιστούσε υποχρεωτικό, το υπουργείο Ανάπτυξης εισάγει νομοθετική διάταξη που το καθιστά προαιρετικό. Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο-«σκούπα» που έχει καταρτίσει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ. Γιακουμάτος και στο οποίο, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνονται αλλαγές στην επιμελητηριακή νομοθεσία και το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), εμπεριέχεται διάταξη που προβλέπει ότι τα προϊόντα θα ζυγίζονται, εφόσον ζητηθεί από τον καταναλωτή. Η πραγματικότητα είναι ότι η ρύθμιση αυτή ουδέποτε εφαρμόστηκε πλήρως. Ωστόσο, αντί να γίνουν πιο αυστηρές οι διατάξεις, γίνονται πιο ελαστικές.
Πιο «ελαστικές» γίνονται και ρυθμίσεις που αφορούν σε έναν ακόμη πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε όταν υπουργός Ανάπτυξης ήταν ο κ. Κ. Χατζηδάκης. Πρόκειται για τον νόμο 4264/2014 για τις λαϊκές αγορές. Ειδικότερα, επιτρέπεται πλανόδιος πωλητής να πωλεί τρόφιμα, χωρίς να ισχύει το πληθυσμιακό κριτήριο που έθετε ο νόμος, δηλαδή πλέον θα μπορεί να τα διαθέτει και σε δήμους με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων. Επιπλέον, σε περίπτωση που κάποιος παραγωγός πωλητής λαϊκής αγοράς θέλει να δραστηριοποιηθεί σε άλλη λαϊκή εκτός διοικητικών ορίων της αρμόδιας αρχής έκδοσης της άδειας δεν χρειάζεται να προσκομίσει τα δικαιολογητικά στην άλλη αρμόδια αρχή.
Ακόμη, ενώ αρχικά προβλεπόταν ότι ο παραγωγός πωλητής δηλώνει στην αίτηση για άδεια τρεις λαϊκές αγορές στις οποίες επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί, προβλέπεται ότι μπορεί να δηλώνει μέχρι τρεις λαϊκές αγορές ανά ημέρα. Τέλος, αν και στον νόμο 4264/2014 προβλεπόταν ότι επαγγελματίες πωλητές που πωλούν βιομηχανικά είδη και τυποποιημένα τρόφιμα μπορούσαν να αλλάξουν κατηγορία και να πωλούν νωπά και κατεψυγμένα τρόφιμα, τώρα μπορεί να γίνεται εναλλαγή κατηγορίας και μεταξύ των νωπών και κατεψυγμένων τροφίμων.
Καθημερινή