Ειδήσεις

Η Περιφέρεια “ξανασχεδιάζει” το Νότιο Αιγαίο

Να επαναφέρει την αισθητική και την καλαισθησία στο προσκήνιο, αλλά και να «ξανασχεδιάσει» το Νότιο Αιγαίο επιδιώκει η περιφερειακή αρχή, μέσω αρχιτεκτονικών διαγωνισμών ιδεών, την διενέργεια των οποίων ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου κατά την σημερινή συνεδρίαση.

Οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί αφορούν λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του κολυμβητηρίου και των κτηριακών υποδοµών του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου (ΝΟΡ) καθώς και το σχεδιασμό αστικού εξοπλισμού σε νησιά της Περιφέρειας και στόχο έχουν να συμβάλουν στην διαμόρφωση, με όρους αισθητικής πλέον, του περιβάλλοντος χώρου των νησιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους επισκέπτες τους.

Πρόκειται για την υλοποίηση της ιδέας του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, που προκάλεσε την μεγάλη ικανοποίηση τόσο του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, όσο και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, οι οποίοι συμμετέχουν στην επιτυχή ολοκλήρωση του εγχειρήματος, με την πεποίθηση ότι οι διαγωνισμοί αυτοί θα απελευθερώσουν την δημιουργική φαντασία του αρχιτεκτονικού δυναμικού της περιοχής και όχι μόνον αυτής, με το προϊόν της καλλιτεχνικής, δημιουργικής αναζήτησης, να συμβάλει καθοριστικά στην διαμόρφωση της αισθητικής αναβάθμισης του Νοτίου Αιγαίου.

Ο κ. Χατζημάρκος στην τοποθέτησή του και απαντώντας σε επιμέρους ενστάσεις που υπήρξαν από συμβούλους της μειοψηφίας, τόνισε πως η καλαισθησία και η αισθητική έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και πολλές δεκαετίες, με αποτέλεσμα τα τελευταία αρχιτεκτονικά δημιουργήματα που χαρακτηρίζουν τον τόπο, να έρχονται από την περίοδο των κατακτητών. Σημείωσε ότι οι δυσκολίες που περνά η χώρα και ο τόπος μας δεν πρέπει να μας καταβάλουν, αντιθέτως, να γίνονται κίνητρο για μεγαλύτερους στόχους που θα συμβάλουν στο ξεπέρασμα της κρίσης . Κάλεσε όλους να εγκαταλείψουν τις λογικές της μιζέριας και να στηρίξουν μια διαδικασία που η διεθνής πρακτική έχει αποδείξει ότι μπορεί να δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ο διαγωνισμός για τον ΝΟΡ

Στην εισήγησή του για την διενέργεια διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για την λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του κολυμβητηρίου και των κτηριακών υποδοµών του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου (ΝΟΡ), ο τεχνικός σύμβουλος της Περιφέρειας κ. Νίκος Οικονόμου ανέφερε πως η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος έγινε, λόγω της περίοπτης θέσης των εγκαταστάσεων, που αποτελούν, εμφανές σημείο για τον επισκέπτη τόσο κατά την εν πλω είσοδο του στο νησί, όσο και κατά τον περίπατο του.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η αισθητική αποκατάστασή του χώρου όπου βρίσκεται ο Ναυτικός Όμιλος Ρόδου καθώς και η επισκευή-συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών του προκειμένου να αποτελέσει σημείο ανάδειξης και αναβάθμισης του πολιτισμικού πλούτου και κληρονομιάς της Ρόδου. Αναζητούμε – είπε – ένα σύγχρονο τοπόσημο.

Ο διαγωνισμός για τον αστικό εξοπλισμό

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα και την διενέργεια αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για το σχεδιασμό αστικού εξοπλισμού σε νησιά της Περιφέρειας. Η πιλοτική εφαρμογή θα ξεκινήσει από τα νησιά Ρόδο, Κω, Λέρο, Σαντορίνη, Σίφνο, Αµοργό και Μήλο.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η πρόταση πρωτότυπων κι ελκυστικών μορφών εξοπλισμού, η ανανέωση της μορφής των οποίων αφενός θα συμβάλει στη λειτουργική κι αισθητική αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων, αφ’ ετέρου θα αποτελέσει χαρακτηριστικό στοιχείο του κάθε νησιού.

Ενδεικτικά θέματα των διαγωνισμών αποτελούν τα καθιστικά εξωτερικού χώρου (παγκάκια), τα στέγαστρα στάσεων, οι κάδοι απορριμμάτων, τα φωτιστικά εξωτερικού χώρου και μόνο για τα νησιά Ρόδο και Κω, ο εξοπλισμός παραλιών. των λουομένων.

Οι διαγωνισμοί θα διεξαχθούν ξεχωριστά για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, ούτως ώστε να ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν την ξεχωριστή φυσιογνωμία του κάθε τόπου.

Ειδικά για τις παραλίες και την οργάνωσή τους, υπάρχουν ιστορικές αναφορές, όπως τόνισε ο κ. Οικονόμου.

«Τόσο στη Ρόδο όσο και στην Κω η οργάνωση και χρήση των παραλιών για αναψυχή γίνεται μετά την κατάληψη των Δωδεκανήσων από τους Ιταλούς. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 με βάση τα πολεοδομικά σχέδια των πόλεων οικοδομούνται ξενοδοχεία και αναψυκτήρια. Στις παραλίες τοποθετούνται αποδυτήρια, ομπρέλες, διάδρομοι για την άνετη κυκλοφορία των λουομένων, κατασκευάζεται εξέδρα για καταδύσεις, προβλέπονται μικρά ιστιοφόρα για αναψυχή κ.τ.λ. Οι οικονομικές και κοινωνικές μεταβολές των νησιών και μεταπολεμικά ολόκληρης της χώρας με την πραγματικότητα της οποίας συνδέθηκαν και τα Δωδεκάνησα, μετέβαλαν ριζικά την παραθαλάσσια αναψυχή. Οι αλλαγές αυτές και η συνεχής διόγκωση του τουρισμού επέβαλαν τον τύπο της οργάνωσης της παραλίας που γνωρίζουμε σήμερα: Αναψυκτήρια, αποδυτήρια, ντουζιέρες έγιναν αναγκαία και πολλαπλασιάστηκαν. Η απουσία σχεδιασμού και οργάνωσης έχουν οδηγήσει στη σημερινή χαοτική εικόνα, όπου συνυπάρχουν διάφορες μορφές αναψυκτηρίων, αποδυτηρίων, μόνιμα κτίσματα, με ποικίλα μεγέθη, μορφές, υλικά και αυτοσχέδιες παρεμβάσεις και προσθήκες. Αυτή η εικόνα πρέπει να αλλάξει» ανέφερε.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που διενεργηθούν αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί στο Νότιο Αιγαίο. Η έναρξη αυτής της ιδιαίτερα σημαντικής διαδικασίας καθώς το έργο που θα αναδειχθεί από τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς μπορεί να συμβάλλει στην αισθητική αναβάθμιση του τόπου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Οι παραπάνω διαγωνισμοί θα διεξαχθούν με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ το ΤΕΕ Δωδεκανήσου και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου θα συνδράμουν στην επιτυχή ολοκλήρωση του εγχειρήματος αυτού.

Τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τον ΝΟΡ καταψήφισε η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» ενώ «λευκό» ψήφισε για τους διαγωνισμούς του αστικού εξοπλισμού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου