Ειδήσεις

Αύξηση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών, στη Ρόδο!

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης των Γυναικών ή Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, γιορτάζεται στις 25 Νοεμβρίου κάθε χρόνο, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 17 Δεκεμβρίου 1999, που ανακήρυξε τη συγκεκριμένη ημέρα ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Στόχος του “εορτασμού” της είναι η ανάδειξη και η ευαισθητοποίηση ενός τόσο σημαντικού προβλήματος σε όλο τον πλανήτη, καθώς και η ενημέρωση ώστε να καταπολεμηθεί αυτό το βίαιο φαινόμενο.
Η βία κατά των γυναικών έχει πολλές μορφές, οι πιο γνωστές της είναι η σεξουαλική, η σωματική, η οικονομική και η ψυχική ή συναισθηματική βία.
Οι κακοποιημένες γυναίκες υποφέρουν σιωπηλά καθώς δύσκολα ζητούν βοήθεια, εφόσον η απειλή της ίδιας της ζωής τους μέσα από τον φόβο και την χειραγώγηση, τις κάνει σχεδόν αδύναμες να μιλήσουν και να κυνηγήσουν την δικαίωσή τους, ακόμη και στις χώρες που τις στηρίζουν με νομοθετικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα τα περισσότερα περιστατικά κακοποίησης να παραμένουν στο σκοτάδι…
Η Ρόδος, είναι ανάμεσα στις πόλεις που παρουσιάζουν αύξηση στα περιστατικά βίας κατά των γυναικών, τουλάχιστον με βάση αυτά που έρχονται στο φως…
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΜΚΟ «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα» Χαρούλα Γιασιράνη, δύο είναι οι λόγοι για αυτή την αύξηση∙ Ο πρώτος είναι η οικονομική κρίση και τα προβλήματα που αυτή έχει επιφέρει. Η φτώχεια, η ανέχεια και η οικονομική δυσπραγία, έχουν ως αποτέλεσμα την μεγέθυνση των οικογενειακών προβλημάτων και ως εκ τούτου την έξαρση της έμφυλης βίας. Ο δεύτερος λόγος, αφορά στην επιτυχημένη καμπάνια των «Γυναικών Χωρίς Σύνορα» στα ΜΜΕ πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, με σκοπό την ενημέρωση της κοινωνίας και την ανάδειξη του προβλήματος της έμφυλης βίας, αφού πλέον όλο και περισσότερες γυναίκες σπάνε την σιωπή τους και μιλούν ανοικτά γι αυτό που τους συμβαίνει ή συγγενείς και φίλοι γυναικών θυμάτων βίας, ζητούν βοήθεια.
«Το οικογενειακό περιβάλλον πολλές φορές αποθάρρυνε τα θύματα να μιλήσουν ανοικτά και να ζητήσουν βοήθεια, για να μην στιγματιστούν είτε τα θύματα είτε η οικογένεια. Αυτό με πολλή δουλειά που πάει πολλά χρόνια πίσω και μεγάλη προσπάθεια, το ανατρέψαμε σε μεγάλο βαθμό. Ολο και περισσότερες γυναίκες στη Ρόδο, επιδιώκουν να βγουν από τον φαύλο κύκλο της βίας, είτε πρόκειται για λεκτική, είτε ψυχολογική, είτε για σωματική, είτε οικονομική, είτε σεξουαλική βία ειδικά μετά την ενημερωτική καμπάνια στα ΜΜΕ» δηλώνει στην «δ» η κ. Χ. Γιασιράνη.
Στη Ρόδο την πολυπολιτισμική, την κοσμοπολίτικη και την προοδευτική πολλές γυναίκες όλων των ηλικιών, πέφτουν καθημερινά θύματα των δυναστών συντρόφων τους, των συζύγων τους, των πατριών τους ή ακόμα και των γιων τους! Η έμφυλη βία έχει διεισδύσει στον κοινωνικό ιστό του νησιού και εξαπλώνεται, ανεξαρτήτως ηλικίας, οικονομικής επιφάνειας και μορφωτικού επιπέδου.
Εφηβα αγόρια κουβαλώντας βιώματα από το σπίτι τους έχοντας ως πρότυπο έναν βίαιο πατέρα, κακοποιούν τις νεαρές συντρόφους τους και όσες έχουν μητέρα-θύμα κακοποίησης το ανέχονται κι έτσι ο φαύλος κύκλος της βίας συνεχίζεται. «Είναι χειρότερη η συνήθεια να ζεις μέσα στη βία, παρά η ίδια η βία. Η θυματοποίηση είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε μια γυναίκα, διότι με τον χρόνο το συνηθίζεις, δεν το “βλέπεις” κι εξακολουθείς να ανέχεσαι την βία. Πρόκειται για ένα εξελισσόμενο φαινόμενο το οποίο κάθε χρόνο, οδηγεί περισσότερα θύματα στην κοινοποίηση του προβλήματος και στην αναζήτηση βοήθειας», λέει η κ. Γιασιράνη.
Κάθε περιστατικό που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η κ. Γιασιράνη ως πρόεδρος της ΜΚΟ «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα», κουβαλά την δική του ιστορία και χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση.
Πρόσφατα μια κοπέλα, επιχείρησε να θέσει τέρμα στη ζωή της για τρίτη φορά, εξαιτίας της ψυχολογικής αλλά και της οικονομικής βίας από τον πρώην σύζυγό της. Υφίστατο έναν συνεχόμενο ασφυκτικό οικονομικό έλεγχο, που δεν μπορούσε να τον αντέξει. Δεν δούλευε, δεν είχε ποτέ χρήματα στα χέρια της, παρά το γεγονός ότι είχε δύο μικρά παιδιά, ο σύζυγός της είχε τον έλεγχο για τις αγορές του σπιτιού, μετρούσε την κατανάλωση ακόμα και για τα γάλατα των παιδιών, η ίδια δεν είχε λόγο για τίποτα, δεν της έδινε χρήματα ούτε για να βάλει βενζίνη, στο αυτοκίνητο που της είχε αγοράσει ο πατέρας της. Η γυναίκα αυτή ήταν εγκλωβισμένη. Οταν χώρισε, πήγε στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, έβγαλε τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου, αρίστευσε και τώρα είναι στο Λύκειο με αριστεία.
Σε άλλη περίπτωση, γυναίκα με τρία παιδιά από κοντινό χωριό της Ρόδου, θύμα συστηματικής βίας, ο πρώην σύζυγός της έφτασε σε σημείο να την εμβολίσει με το αυτοκίνητό του ενώ εκείνη επέβαινε σε δίκυκλο, με αποτέλεσμα να πέσει και να σπάσει τα χέρια της. Την κυνηγούσε να την ρίξει σε έναν γκρεμό, κοντά στο σπίτι της. Η γυναίκα αυτή, 35 ετών περίπου, δεν μπορούσε να στεριώσει σε καμιά δουλειά διότι ο πρώην σύζυγός της την ενοχλούσε στο εργασιακό της περιβάλλον, δημιουργούσε φασαρίες, με αποτέλεσμα να την διώχνουν κάθε φορά. Την χρέωσε με χιλιάδες ευρώ σε τράπεζες και δεν μπορεί να ανασάνει οικονομικά. Η γυναίκα, που κατέληξε στο Νοσοκομείο τέσσερις φορές από την άσκηση βίας εις βάρος της, απευθύνθηκε στην αστυνομία 15 φορές, μέχρι που συνελήφθη ο πρώην σύζυγός της.
Πρόσφατα, η κ. Γιασιράνη κλήθηκε να συνδράμει σε μια οικογένεια όπου αφού πέθανε ο πατέρας, ο γιος ασκούσε οικονομική και σωματική βία στην μητέρα και στις δύο αδελφές του.
Η μητέρα και οι δύο κόρες της, μην αντέχοντας άλλη κακοποίηση τον κατήγγειλαν στον εισαγγελέα.
Γονείς φοιτήτριας την κρατούσαν έγκλειστη στο σπίτι, της πήραν το κινητό, δεν της επέτρεπαν να βγει έξω και δεν είχε επαφή με κανέναν για να την αποτρέψουν να συνάψει ερωτική σχέση. Κι αυτά είναι μόνο μερικά περιστατικά από όσα συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες της Ρόδου.
Δυστυχώς, πολλά περιστατικά βίας έχουν καταλήξει περισσότερες από μια φορές στο Νοσοκομείο, ενώ η πιο διαδεδομένη μορφή βίας είναι η ψυχολογική και τα τελευταία χρόνια και η οικονομική.
Τα τελευταία χρόνια μέσα από την Οργάνωση πέρασαν δεκάδες γυναίκες, οι οποίες υποστηρίχθηκαν σε όλα τα επίπεδα από ψυχολόγο, νομικό σύμβουλο και κοινωνικό λειτουργό τόσο με ομαδικές όσο και με ατομικές συνεδρίες και κατάφεραν να σπάσουν τον φαύλο κύκλο της βίας και να σταθούν ξανά στα πόδια τους, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης των «Γυναικών Χωρίς Σύνορα» που χρηματοδοτήθηκε από την Γενική Γραμματεία Ισότητας και το υπ. Εσωτερικών. Σύμφωνα με την κ. Γιασιράνη, αυτές οι γυναίκες που απελευθερώθηκαν, παρακίνησαν κι άλλες να ζητήσουν βοήθεια από την Οργάνωση που με την σειρά της σταθήκε δίπλα τους σε όλα τους τα βήματα μέχρι να σταθούν ξανά στα πόδια τους.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η λειτουργία των δύο δομών στήριξης κακοποιημένων γυναικών, το συμβουλευτικό κέντρο και ο ξενώνας φιλοξενίας, με απόφαση του περιφερειάρχη θα χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου από το επιχειρησιακό πρόγραμμα 2014-2020, απόφαση ιδιαιτέρως σημαντική σε μια περίοδο που οι πόροι είναι περιορισμένοι και οι ανάγκες πολλές. Στο πλαίσιο της πράξης προβλέπεται η συνέχιση της λειτουργίας του Ξενώνα Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών του Δήμου Ρόδου, μέχρι τις 30/11/2018 και  περιλαμβάνει φιλοξενία των γυναικών και των παιδιών τους, κοινωνική και ψυχολογική στήριξη, υπηρεσίες προώθησης στην απασχόληση και δράσεις δικτύωσης. Οι πράξεις «Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας», σε Ρόδο, Κω και Σύρο, εντάχθηκαν με προϋπολογισμό 195.000 ευρώ, 227.000 ευρώ και 267.750 ευρώ αντίστοιχα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου