Το προσωρινό «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όπως είχε προαναγγελθεί, αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη.
Υπέρ της πρότασης αυτής ψήφισαν 479 ευρωβουλευτές, 37 καταψήφισαν ενώ 107 απείχαν της ψηφοφορίας. Όπως αναφέρουν αναλυτές η απόφασή αυτή εκτιμάται ότι είναι η «απάντηση» στα μέτρα της Άγκυρας κατά της αντιπολίτευσης και των μέσων ενημέρωσης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Το «πάγωμα» αφορά, για την ώρα, μόνο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και ουδεμία άλλη συμφωνία, όπως αυτή για το μεταναστευτικό ή την τελωνειακή ένωση.
Πρόκειται για ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που καλεί τα 28 κράτη-μέλη «να σταματήσουν προσωρινά» οι διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα «μέχρι την άρση των δυσανάλογων μέτρων που ελήφθησαν λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί από τον Ιούλιο στην Τουρκία». «Για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν υπό τις παρούσες συνθήκες και πρέπει να παγώσουν» είχε δηλώσει ο πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ ενώ ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών,Τζιάνι Πιτέλα, είχε δηλώσει ότι «με τις παρούσες συνθήκες η Τουρκία δεν έχει καμία πιθανότητα να μπει στην ΕΕ».
Τι οδήγησε στην απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Το πογκρόμ που έχει εξαπολύσει κατά πάντων ο πρόεδρος της Τουρκίας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου βάζει… τρικλοποδιά στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του με την Ε.Ε., ενώ ο ίδιος σφυρίζει αδιάφορα σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει την σπουδαιότητα της απόφασης των μελών του Ευρωκοινοβουλίου.
Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ε.Ε είναι μάλλον απίθανο να ανταποκριθούν στο αίτημα, όπως επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ και προσθέτουν πως από την πλευρά της η Τουρκία έχει προσπαθήσει να υποβαθμίσει την σπουδαιότητα της απόφασης.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει «άνευ σημασίας» την ψηφοφορία.”Το λέω εκ των προτέρων, αυτή η ψηφοφορία, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμά της, δεν έχει καμία αξία για εμάς”, δήλωσε ο Ερντογάν στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης.
Στο Αμπού Ντάμπι
η συνάντηση
Τσίπρα-Ερντογάν;
Ρεπορτάζ:
Σκουρής Βασίλης
Στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα πραγματοποιηθεί, εκτός απροόπτου, η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν, στις 3 και 4 Δεκεμβρίου.
Ο Eλληνας πρωθυπουργός έχει ήδη συμφωνήσει να συμμετάσχει στη Σύνοδο της UNESCO, μαζί με άλλους Eυρωπαίους ηγέτες, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Το τελευταίο διάστημα απεστάλη πρόσκληση και στον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ εντός των επόμενων ωρών αναμένεται μέσω της διπλωματικής οδού να οριστικοποιηθεί η συνάντηση των δύο ανδρών. Στο επίκεντρο της πολύ κρίσιμης συνάντησης αναμένεται να είναι το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το προσφυγικό, ενώ το τετ α τετ των δύο ανδρών αναμένεται να εκπέμψει το πράσινο φως για την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δυο κοινοτήτων της Κύπρου.
Νέα πρόκληση:
Προσάρτηση των
Κατεχομένων στην
Τουρκία προτείνει σύμβουλος του Ερντογάν!
Οπως μεταδίδει η «Καθημερινή», ολόκληρη η δήλωση του συμβούλου Ερντογάν για θέματα οικονομίας η οποία πραγματοποιήθηκε στο φιλοκυβερνητικό ενημερωτικό κανάλι A Haber στις 20 Νοεμβρίου, έχει ως εξής:
«Στην ΤΔΒΚ επιχειρούν να κλείσουν το θρησκευτικό λύκειο. Με ποιου την καθοδήγηση; Του Άγγλου. Ακόμη (σήμερα) οι Άγγλοι επιχειρούν να ελέγξουν την “ΤΔΒΚ”.
Να πω και κάτι ακόμη ξεκάθαρα. (Κάποιοι προτείνουν) οι συνομιλίες να συνεχιστούν, το νησί να ενωθεί, να γίνει ένα κομμάτι. Θέλω να τους ρωτήσω το εξής:
Από τώρα και στο εξής σε ένα μέρος που μέχρι σήμερα επισκεπτόμουν με την ταυτότητά μου (στο μέλλον) θα πρέπει να πηγαίνω με θεώρηση Schengen;
(Σε περίπτωση λύσης) οι βρετανικές βάσεις θα παραμείνουν στην Κύπρο.
Πρόκειται για δυο βάσεις που έχουν καθεστώς χώρας. Έχουν σημαία και θέση στο διεθνές δίκαιο.
(Μετά την λύση) συζητείται η διατήρηση των βρετανικών βάσεων.
Οι Άγγλοι κομάντος θα παραμείνουν στο νησί. Στις Βρετανικές Βάσεις την νύχτα της 15ης Ιουλίου υπήρχε κινητικότητα. Επίσης, κινητικότητα υπήρχε και στα αεροπλανοφόρα που βρισκόντουσαν στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στον ασύρματο υπήρχε συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο εισβολής στην Τουρκία. Κάποια μέλη της Οργάνωσης του Γκιουλέν ανέμεναν σήματα.
(Υπό αυτές τις συνθήκες) θα δώσω την Κύπρο στην Ε.Ε. και στην συνέχεια θα παρακαλώ για θεώρηση του Σένγκεν; Πρόκειται για μια δολοφονία!
Η επανένωση και παράδοση της Κύπρου στην Ε.Ε. σηματοδοτεί τη “δολοφονία” της σύνθεσης Τουρκισμού-Ισλάμ σε αυτή την γεωγραφία.
Σε περίπτωση που η ΤΒΔΚ δεν επιθυμεί να συνεχίσει την πορεία της (με το υφιστάμενο καθεστώς) τότε θα μετατραπεί σε επαρχία της Τουρκίας και θα συνεχίσει με αυτό τον τρόπο την πορεία της.
Σε αυτό το νησί εμείς παρέχουμε νερό και ηλεκτρικό. Η οικονομία (της ΤΔΒΚ) οργανώνεται στην Τουρκία. Υπό αυτές τις συνθήκες κάποιοι ακόμη προπαγανδίζουν για λογαριασμό της Αγγλίας και της Ε.Ε.»