«Σοκάρουν» κυριολεκτικά τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε χτες στην δημοσιότητα η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κα Άννα Ζωάννου σχετικά με την βία που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.
Όπως υπογράμμισε η κα Ζωάννου: «Η ψυχολογική, σεξουαλική, σωματική ή λεκτική βία κατά των γυναικών συνιστά σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που δεν περιορίζεται από σύνορα, που δεν γνωρίζει κοινωνικούς, οικονομικούς ή πολιτισμικούς περιορισμούς. Αφορά όλους και όλες μας. Ο Δήμος Ρόδου με τις Δομές Υποστήριξης Γυναικών τιμά και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, όχι ως μια ακόμη επέτειο, αλλά ως μια «κραυγή» αναγκαιότητας για την απαλοιφή της.
Και αποτελεί ιδιαίτερη τιμή που δίπλα μας έχουμε σύσσωμη την τοπική κοινωνία, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αναδείξουμε το φαινόμενο και να το καταπολεμήσουμε. Μόνο συνεργατικά και όλοι μαζί θα σπάσουμε τη σιωπή. Και σε αυτά τα τέσσερα χρόνια καταφέραμε να σπάσουμε ταμπού υποστηρίζοντας γυναίκες να πετάξουν με τις δικές τους δυνάμεις, κατακτώντας με κόπο, αλλά και με πολύ πείσμα τη φυσιολογική ζωή που ονειρεύονταν. Συνολικά 500 γυναίκες στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας των Δομών Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου μας, μάς εμπιστεύθηκαν».
Τα στατιστικά στοιχεία –
Οι δομές
Συγκεκριμένα, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών έχει εξυπηρετήσει έμπρακτα 270 γυναίκες, ενώ έχει πραγματοποιήσει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, μέσα από 70 δράσεις, σε 6.000 άτομα.
Οι περισσότερες γυναίκες, που επισκέφτηκαν το Κέντρο, δήλωσαν σε ποσοστό 70% περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμού ανήλθαν σε ποσοστά 3% και 1% αντίστοιχα. Το 37% των γυναικών ήταν ηλικίας από 36 έως 45 ετών. Επισημαίνουμε ότι τα ποσοστά γυναικών ηλικίας κάτω των 25 ετών, που αναζητούν υποστήριξη, έχουν αυξηθεί τα δυο τελευταία χρόνια.
Αναφορικά με την οικογενειακή κατάστασή τους, το 37% ήταν έγγαμες, το 29% ανύπαντρες, ενώ το 27% είτε διαζευγμένες είτε σε διάσταση. Το 79% έχουν παιδιά. Σχετικά με την υπηκοότητά τους, το 75% ήταν Ελληνίδες. Παρατηρείται κι εδώ μια αύξηση του ποσοστού γυναικών εκτός χωρών Ευρωπαϊκής ένωσης (από 8% σε 17% στο διάστημα των δυο τελευταίων ετών), λόγω της εισροής προσφύγων στο νησί της Ρόδου. Οι Δομές Υποστήριξης Γυναικών υποδέχονται, στη νέα προγραμματική περίοδο, και γυναίκες που έχουν υποστεί πολλαπλές διακρίσεις και χρειάζονται μία μεταβατική, υποστηρικτική δομή.
Όσον αφορά το εκπαιδευτικό επίπεδο των ωφελουμένων αξίζει να σημειωθεί ότι το 14% είναι απόφοιτοι τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και το 2% κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. Οι αριθμοί αυτοί μας αποδεικνύουν ότι το πρόσωπο της βίας το συναντάμε παντού. Αλλά μπορεί και να σημαίνει ότι οι γυναίκες που έχουν μορφωτικό επίπεδο, που ταυτόχρονα φανερώνει καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση, μπορούν πιο εύκολα να σπάσουν τη σιωπή τους. Σχετικά με την κατάσταση απασχόλησής τους, οι περισσότερες γυναίκες, το 57% ήταν άνεργες, το 31% εργαζόμενες και το 4% συνταξιούχες.
Αντίστοιχα, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών προσέφερε τις υπηρεσίες του μέχρι σήμερα σε συνολικά 105 άτομα (50 γυναίκες και 55 παιδιά). Οι περισσότερες γυναίκες που διέμειναν σε αυτόν δήλωσαν κατά 68% περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ακολουθούν οι καταγγελίες βιασμών με 14% και τέλος του trafficking με 8%. Όσον αφορά τα δημογραφικά στοιχεία των γυναικών που μέχρι σήμερα έμειναν στον Ξενώνα, το 87% των ωφελουμένων γυναικών είναι ηλικίας από 18 έως 46 ετών. Το 40% είναι έγγαμες, το 20% διαζευγμένες ή σε διάσταση, ενώ το 27% ανύπαντρες. Οι περισσότερες (69%) κατέφυγαν στον Ξενώνα μαζί με τα παιδιά τους.
Το 34% ήταν Ελληνίδες, ενώ το 47% από χώρες εκτός ΕΕ. Σχετικά με το εκπαιδευτικό τους επίπεδο, το 29% έχει ολοκληρώσει την Υποχρεωτική εκπαίδευση και το 13% είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Όσον αφορά την κατάσταση απασχόλησής τους, το 85% ήταν άνεργες, το 9% εργαζόμενες, ενώ το 4% παίρνει σύνταξη.
«Τα νούμερα σοκάρουν. Το δύσκολο, όμως ξέρετε ποιο είναι; Είναι η γυναίκα να αναγνωρίσει το γεγονός ότι δέχεται κάποιας μορφής βία. Η γυναίκα δεν μιλά γιατί δε συνειδητοποιεί ότι αυτό που της συμβαίνει είναι κακοποίηση ή επειδή φοβάται. Όταν όμως το αντιληφθεί, έχει την επιλογή να δράσει, ως δυναμικό ον, να πάρει πρωτοβουλίες και να ξεφύγει από τον κύκλο βίας. Όσο αναγκαία είναι η προστασία, η υποστήριξη και η ενδυνάμωση των γυναικών θυμάτων, άλλο τόσο αναγκαία είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Αναγκαία είναι, επίσης, η μετακίνηση από στερεοτυπικές συμπεριφορές που υποβιβάζουν τη γυναικεία ταυτότητα. Απαιτείται οικοδόμηση υγιών σχέσεων μεταξύ των δύο φύλων, βασιζόμενων στο αμοιβαίο σεβασμό.
Απαραίτητη είναι η παρότρυνση όλων εκείνων των γυναικών που υποφέρουν σιωπηλά, προκειμένου να υπερβούν την εσωστρέφεια της μοναξιάς και, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στη βία, να απευθυνθούν στις δομές μας σπάζοντας τη σιωπή τους. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την ολιστική προσέγγιση του προβλήματος. Με λήψη πρωτοβουλιών και δράσεων, τόσο για την εξασφάλιση προστασίας και υποστήριξης σε γυναίκες θύματα βίας σε όλους τους τομείς, όσο και για την εκπαίδευση και κινητοποίηση όχι μόνο των γυναικών πια, αλλά όλων των μελών της κοινωνίας για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα βίας και εκμετάλλευσης κατά των γυναικών.
Και σε αυτό το δρόμο που έχουμε χαράξει είμαστε όλες και όλοι μαζί» όπως ανέφερε η κα Ζωάννου.
Η αντιδήμαρχος, προέτρεψε τις γυναίκες που πέφτουν θύματα κακοποίησης να απευθύνονται στις δομές του δήμου Ρόδου, καθώς τηρείται απόλυτη εχεμύθεια και παρέχεται ασφάλεια.
Η Δέσποινα Μουτάφη
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση της κας Δέσποινας Μουτάφη (ως ενεργού μέλους της ΧΕΝ Ρόδου) η οποία είπε ότι «είναι αναγκαίο να στηρίξουμε όλοι μαζί τις δράσεις των κοινωνικών δομών του δήμου Ρόδου που έχουν στόχο την στήριξη των γυναικών. Η συμμετοχή του κράτους στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, δεν είναι ένα εύκολο πράγμα. Συνεπώς, πρέπει να νομοθετήσουν και να λάβουν μέτρα ώστε οι όποιες ενέργειες γίνονται, να μπορούν να τελεσφορήσουν». Είπε ακόμη ότι απαιτείται να γίνουν ανάλογες παρεμβάσεις σε διεθνές επίπεδο -κυρίως στο πλαίσιο της βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου καθώς δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές στην χώρα μας, ενώ σε άλλες χώρες έχουν τεθεί σε εφαρμογή.
Η κα Μουτάφη απηύθυνε έκκληση να υπογραφεί η ‘Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης’ μέσα από τα Κέντρα της ΧΕΝ ανά την Ελλάδα ώστε να φτάσουν τις 25.000 υπογραφές και να κατατεθούν στον πρωθυπουργό και στα υπουργεία.