Το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την καθοδήγηση του έμπειρου δημοσκόπου Τάκη Θεοδωρικάκου -πλέον επικεφαλής του Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ- επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει επί καθημερινής βάσης τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με το αποτέλεσμα -κατά την Πειραιώς- να δείχνει αέρα αυτοδυναμίας για τη ΝΔ.
Βάσει των πέντε τελευταίων μετρήσεων που δημοσίευσαν το τελευταίο δίμηνο οι εταιρείες Metron Analysis, Marc, Pulse, Alco ΑΛΚΟ 0,00% και Public Issue, σύμφωνα με την επεξεργασία του γαλάζιου επιτελείου, η μεσοσταθμική διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει σήμερα 0,4% αύξηση σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2018. Συγκεκριμένα η ΝΔ, κατά τις ίδιες πηγές, στην εκτίμηση ψήφου ανέβηκε από το 35,3% στο 36,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από 23,8% σε μόλις 24,5%. Και όλα αυτά σε μία περίοδο όπου ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε με κάθε τρόπο να αντιστρέψει τις εκλογικές τάσεις.
Ακόμα πιο ικανοποιητική για τη ΝΔ -ή αλλιώς προβληματική για την Κυβέρνηση- είναι η διαφορά που καταγράφεται μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο στην δημοτικότητά τους, όσο και στο ερώτημα για την καταλληλόλητα στην πρωθυπουργία. Όπως παρατηρούν στην Πειραιώς, «η διαφορά είναι συντριπτική και διαρκώς αυξανόμενη υπέρ του αρχηγού της ΝΔ» και εξηγούν: Συγκεκριμένα στις αρχές του 2018, ο μέσος όρος τεσσάρων δημοσκοπήσεων έδειχνε τη διαφορά των δύο πολιτικών στο 9,2%, ενώ τώρα έχει ανέβει στο 13,2%. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, σημειώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, η διαφορά αυτή είναι μεγαλύτερη από ό,τι η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων, το οποίο σημαίνει ότι ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτει στο κόμμα του, ο δε Αλέξης Τσίπρας περιορίζεται στον στενό κομματικό του πυρήνα.
Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, συνεχίζουν οι γαλάζιες πηγές, είναι ότι για πρώτη φορά από τότε που μετράται ο συγκεκριμένος δείκτης ο Αρχηγός Αξιωματικής υπερτερεί σταθερά και για μεγάλο διάστημα του εν ενεργεία πρωθυπουργού. Ακόμα και σε περιπτώσεις που η αντιπολίτευση είχε εκλογικό προβάδισμα, ο εν ενεργεία πρωθυπουργός υπερείχε του αντιπάλου του. Την τελευταία διετία έχουμε πλήρη αντιστροφή αυτής της δημοσκοπικής «παράδοσης», γεγονός που -κατά την Πειραιώς- δεν έχει προηγούμενο.