Γράφει ο
Εμμανουήλ Μοράρης
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Άρχισε η νηστεία των Χριστουγέννων. Πρόκειται για μια περίοδο έντονης πνευματικής εργασίας και ψυχοσωματικής προετοιμασίας για τον εορτασμό της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων. Είναι λοιπόν σημαντικό κατά την περίοδο της νηστείας η διατροφή μας να είναι προσεκτικά σχεδιασμένη έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος έλλειψης σε διάφορα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον οργανισμό.
Τροφές και συνδυασμοί τροφών που είναι απαραίτητες στην περίοδο της νηστείας:
Οι πρωτεΐνες των οσπρίων έχουν τέτοια σύσταση σε αμινοξέα ώστε συμπληρώνουν αυτές των δημητριακών.
Καλή πηγή πρωτεΐνης Όσπρια + δημητριακά
Πχ. Φακές + ρύζι, Σαλάτα με κόκκινα φασόλια ή μαυρομάτικα + καλαμπόκι, όσπρια + ψωμί, Σαλάτα από φακές +πλιγούρι
Ασβέστιο και Βιταμίνη D Ταχίνι, αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, βερίκοκα, σύκα, γάλα σόγιας/ ρυζιού , προϊόντα εμπλουτισμένα
Η απουσία γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να οδηγήσει σε διατροφική έλλειψη
Σίδηρο Αλεύρι ολικής άλεσης, πράσινα φυλλώδη λαχανικά , όσπρια
Πιθανή εμφάνισης έλλειψης σιδήρου μιας και η απορροφησιμότητα του σιδήρου από φυτικής προέλευσης τρόφιμα είναι χαμηλή
Βιταμίνη Β12 Καραβίδες, γαρίδες, αστακοί, στρείδια, μύδια, προϊόντα τοφού* , εμπλουτισμένα προϊόντα
Το Τοφού είναι ένα προϊόν από το γάλα της σόγιας
Σελήνιο Καρύδια Βραζιλίας (Brazilian nuts), δημητριακά, θαλασσινά
Ψευδάργυρο Θαλασσινά, δημητριακά, ξηροί καρποί
Προσοχή στην υπερκατανάλωση φαγητού.
Προτιμάτε την μαγειρική στον ατμό, στο φούρνο, στην κατσαρόλα και αποφεύγετε το τηγάνι.
Δεν αμελείτε ποτέ
το πρωινό.
Προσοχή και Μέτρο
Ελαιόλαδο, ελιές, ταχίνι, σπόροι, ξηροί καρποί και τα παράγωγά τους ναι μεν είναι ωφέλιμα, αλλά η υπερβολική τους κατανάλωση επιβαρύνει θερμιδικά και προσθέτει ανεπιθύμητα κιλά.
Μια κουταλιά ελαιόλαδο αποδίδει περίπου 120 θερμίδες, μια κουταλιά ταχίνι γύρω στις 100, ενώ μια χούφτα ξηροί καρποί πάνω από 150 θερμίδες!
Τα τρόφιμα αυτά έχουν εξαιρετικές ιδιότητες αλλά βάλτε μέτρο στην κατανάλωση τους.