Ρεπορτάζ

Χρειάζεται νέο κυνοκομείο σύγχρονων προδιαγραφών

Τον προβληματισμό τους σχετικά με την λειτουργία του Δημοτικού Κυνοκομείου Ρόδου και την κατάσταση όπως έχει δημιουργηθεί με την φιλοξενία πολυάριθμων, εγκαταλελειμμένων ζώων συντροφιάς, εξέφρασαν χτες από κοινού με δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους, ο αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Σταμάτης, η υπεύθυνη σε θέματα πρωτογενούς τομέα του Δήμου Ρόδου κα Κική Αποστολίδη – Πάττα και η πρόεδρος της Φιλοζωϊκής Ρόδου, κα Γιούλα Διμέλη.
Όπως τονίσθηκε, είναι μεν αναγκαίο να δημιουργηθεί νέο Δημοτικό Κυνοκομείο στη Ρόδο, αλλά εάν δεν αλλάξει η νοοτροπία της συστηματικής εγκατάλειψης (και κακοποίησης) των ζώων και κυρίως των σκυλιών, δεν θα μπορέσει να βοηθήσει την κατάσταση, η οποία χρονίζει.
«Πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Τηλέμαχο Καμπούρη, προκειμένου να συζητήσουμε θέματα που αφορούν στην λειτουργία του Δημοτικού Κυνοκομείου Ρόδου. Όπως όλοι γνωρίζουμε, αυτό λειτουργεί εδώ και χρόνια και αυτή η δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να δώσει λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν. Εκτιμώ πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δούμε θετικά αποτελέσματα. Η βασική σκέψη μας είναι να υπάρξει ένα νέο κυνοκομείο, σύγχρονων προδιαγραφών. Μέχρι να γίνει αυτό όμως, πρέπει να βελτιώσουμε τις εγκαταστάσεις του υπάρχοντος» ανέφερε ο κ. Σταμάτης.
Η κα Πάττα υπογράμμισε πως το Δημοτικό Κυνοκομείο αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, κυρίως στην φιλοξενία των ζώων καθώς ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς. «Οι ανάγκες είναι πολλές και χωρίς τους εθελοντές, δεν θα μπορούσε να είχε γίνει τίποτε. Η ουσία του προβλήματος είναι πώς αντιμετωπίζουμε τα ζώα συντροφιάς. Δεν είναι παιχνίδι που το αγοράζουμε και μετά το εγκαταλείπουμε. Το Δημοτικό Κυνοκομείο είναι ένας χώρος όπου περιθάλπουμε τα ζώα, τα οποία δεν πρέπει να μένουν εκεί μόνιμα».
Η κα Διμέλη, περιέγραψε την χρόνια κατάσταση με τις συνεχείς εγκαταλείψεις ζώων, υπογραμμίζοντας πως «όσα νέα κυνοκομεία κι αν γίνουν, εάν δεν αλλάξει η νοοτροπία που υπάρχει στην Ρόδο, δεν θα γίνει τίποτα. Το Δημοτικό Κυνοκομείο είναι ένας χώρος, όπου υπό κανονικές συνθήκες, θα πρέπει να ζώα να στειρώνονται, να ‘τσιπάρονται’ και να επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν. Και βεβαίως, να υπάρχουν οι κατάλληλες ταΐστρες και ποτίστρες σε δημόσιους χώρους για τα ζώα…».
Αυτό που τονίστηκε είναι ότι η Φιλοζωϊκή, δεν έχει ουσιαστική αρμοδιότητα να περισυλλέγει αδέσποτα σκυλιά επειδή τα εγκαταλείπουν ή λένε ότι είναι επιθετικά κ.λπ. αναγκάζοντάς τα να μένουν σε κλουβιά.
«Το Δημοτικό Κυνοκομείο θα πρέπει να είναι ένας χώρος για τα γέρικα ζώα, για τα κουταβάκια, για στειρώσεις. Όχι για μόνιμη φιλοξενία. Όσον αφορά στις υιοθεσίες γίνονται αρκετές αλλά υπό προϋποθέσεις και ελέγχους» ανέφερε.
Η κα Διμέλη μίλησε ακόμη για το bullying το οποίο υφίστανται εθελοντές φιλόζωοι από ανθρώπους που τους επιτίθενται, επειδή… ταΐζουν τα ζώα (κυρίως γάτες!!!)
«Έχουν υποβληθεί μηνύσεις, γίνονται δηλητηριάσεις αλλά δεν σταματάνε δυστυχώς…», όπως είπε.
Σημειώνεται ότι το 2020 ο Δήμος Ρόδου είχε υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την Φιλοζωϊκή για επιχορήγηση ύψους 130.000 ευρώ για το Δημοτικό Κυνοκομείο ενώ για το 2021, αναμένεται η ανανέωση της προγραμματικής, εν ευθέτω χρόνω.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου