Καθημερινό φαινόμενο οι διακοπές ρεύματος στη Ρόδο που έχουν ως αποτέλεσμα την αγανάκτηση των κατοίκων. Γύρω στις 10 το βράδυ της Δευτέρας, παρουσιάστηκε βλάβη στον υποσταθμό της ΔΕΗ στην Ιαλυσό με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ρεύμα για περισσότερη από μία ώρα οι περιοχές της Κρεμαστής, της Παστίδας, του Ασγούρου και πολλά σημεία επί της λεωφόρου Ρόδου-Λίνδου. Χθες Τρίτη, γύρω στις 3 το απόγευμα, σημειώθηκαν νέες διακοπές ρεύματος γύρω από την περιοχή της Ιαλυσού.
Οι συχνές διακοπές της ηλεκτροδότησης-έστω και αυτές που έχουν σύντομη διάρκεια-δοκιμάζουν τα όρια αντοχής πολιτών, οι οποίοι είναι αναγκαστικά περιορισμένοι στο σπίτι, στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων αναχαίτισης του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η εξυπηρέτηση βασικών τους αναγκών. Αρκετός κόσμος εργάζεται εξ αποστάσεως ενώ η τηλεκπαίδευση των μαθητών διαρκεί μέχρι τις 5.20 το απόγευμα και τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αναστατώνουν το πρόγραμμα των εργαζόμενων και των μαθητών.
Αποδεικνύεται κάθε τόσο πόσο ευάλωτο είναι το δίκτυο ηλεκτροδότησης απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα (υγρασία, βροχόπτωση κλπ) και πόσο επισφαλής είναι η ηλεκτροδότηση γενικότερα. Προβληματίζει όμως η μεγάλη και σοβαρή έλλειψη προσωπικού στον τομέα συντήρησης δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ. Υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις συνταξιοδότησης και θα συνταξιοδοτηθούν και άλλοι υπάλληλοι το 2021, ενώ δεν έχουν γίνει νέες προσλήψεις με αποτέλεσμα να λειτουργεί οριακά ο τομέας. Και αυτή η έλλειψη προσωπικού γίνεται αισθητή σε περιπτώσεις περίπλοκων συνθηκών και βλαβών.
Αξίζει δε να αναφερθεί, ότι δεν υφίσταται πρόβλημα επάρκειας ηλεκτρικής ισχύος στη Ρόδο, καθώς μετά και τη λειτουργία του υποσταθμού της ΔΕΗ στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, το νέο εργοστάσιο και ο ΑΗΣ Σορωνής υπερβαίνουν τα φορτία που καταναλώνονται στο peak της τουριστικής κίνησης. Αυτή την περίοδο η ζήτηση είναι ελεγχόμενη, ωστόσο οι βλάβες του δικτύου (ακόμη και τα μπλακ άουτ) λόγω των καιρικών φαινομένων, είναι συχνές.
Η γενικότερη αστάθεια στο σύστημα ηλεκτροδότησης προκαλεί μεγάλη ανησυχία με τους πολίτες να αναρωτιούνται εάν υπάρχει πιθανότητα νέων μπλακ άουτ, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, όταν δεν αποφεύγονται με μία απλή βροχή οι διακοπές ρεύματος σε μία εποχή που η ζήτηση και τα φορτία είναι χαμηλά.