Στα όριά τους βρίσκονται οι εστιάτορες της Ρόδου, καθώς το δεύτερο lockdown τους ανάγκασε αφενός να κλείσουν τα εστιατόριά τους και αφετέρου να μην είναι σε θέση να γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι στην επόμενη τουριστική σεζόν.
Οι επιστρεπτέες προκαταβολές, τα μειωμένα ενοίκια και το ‘πάγωμα’ των ασφαλιστικών εισφορών γι αργότερα, δεν βοηθάει καθόλου την εστίαση που εξαναγκάστηκε σε ‘ξαφνικό θάνατο’ χωρίς καμία προειδοποίηση.
Αυτά δήλωσαν μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι του Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου σε συνέντευξη Τύπου, χτες, περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνουν.
«Ήταν μία πολύ δύσκολη σεζόν. Ο δικός μας κλάδος πέρασε πολύ δύσκολα αλλά προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τα καταστήματά μας ανοιχτά, ώστε οι όποιοι τουρίστες έρχονταν να μην έβρισκαν μία έρημη πόλη. Οι περισσότεροι από εμάς, είχαμε πάρα πολύ μεγάλες απώλειες και ζημίες.
Ωστόσο, προσπαθήσαμε να σταθούμε όρθιοι έστω και με θυσίες. Προερχόμαστε από μία 10ετή οικονομική κρίση που χτύπησε την εστίαση (με αυξήσεις στον ΦΠΑ και με το all inclusive στα ξενοδοχεία)» ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου κ. Γιάννης Κλούβας.
Αναφερόμενος στην οικονομική ενίσχυση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προς την εστίαση, εξέφρασε την ικανοποίηση των εστιατόρων λέγοντας: «Αυτή η κίνηση της ΠΝΑι είναι πολύ θετική. Από την άλλη, θα έπρεπε το κράτος να κοιτάξει με περισσότερη προσοχή την περιοχή η οποία είναι ‘πρωταθλητής’ στον Τουρισμό ακόμη και φέτος, που υπήρχε η πανδημία του κορωνοϊού. Το σύμπλεγμα του Νοτίου Αιγαίου, προσφέρει στον κρατικό κορβανά πάρα πολλά και οι νησιώτες έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να φέρουν αυτά τα αποτελέσματα. Εκτιμούμε πως θα έπρεπε να δοθούν περισσότεροι πόροι προς το Νότιο Αιγαίο. Από την άλλη, η εστίαση (γενικότερα και όχι μόνον τα εστιατόρια) δεν θα καταφέρει να εισπράξει αρκετούς πόρους για να μπορέσουν έστω να αποκαταστήσουν ένα μέρος των ζημιών που υπέστησαν. Εκτιμούμε ότι τελικά, η ‘μερίδα’ που αναλογεί σ’ εμάς θα είναι πάρα πολύ μικρή και οι περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης, θα μείνουν απ έξω. Η απόφαση της ΠΝΑι είναι προς την σωστή κατεύθυνση αλλά η κυβέρνηση θα έπρεπε να κοιτάξει με μεγαλύτερη προσοχή τις επιχειρήσεις εστίασης».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το μέλος του δ.σ. και γνωστός εστιάτορας κ. Γιάννης Χατζηκέλλης είπε πως το δεύτερο lockdown, έγινε χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρίς να δοθεί καμία προθεσμία για την εστίαση, προκαλώντας πολύ μεγάλες ζημιές στις επιχειρήσεις αφού έχουν ευπαθή προϊόντα και τρόφιμα.
«Την πρώτη φορά, μας έκλεισαν μια Παρασκευή –επίσης χωρίς καμία προειδοποίηση. Αυτή την φορά, έκαναν ακριβώς το ίδιο. Τα εστιατόρια, έχουν ευπαθή προϊόντα και τρόφιμα –όχι αντικείμενα, ρούχα, παπούτσια, έπιπλα κ.λπ. Κάποιοι από εμάς είχαμε προλάβει να κλείσουμε αλλά πολλοί, υπέστησαν ζημιές…», ανέφερε ο κ. Κλούβας.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης που εξήγγειλε η κυβέρνηση (μειωμένα ενοίκια, πάγωμα στις εισφορές, επιστρεπτέες προκαταβολές κ.λπ.) οι εκπρόσωποι των εστιατόρων, ξεκαθάρισαν πως είναι ικανοποιητικά αλλά σίγουρα, δεν μπορούν να ισοσταθμίσουν τις ζημιές από τα lockdown και την χαμένη τουριστική σεζόν.
«Η κερδοφορία μας, φέτος ήταν ελάχιστη. Οι επιστρεπτέες προκαταβολές ήταν το μοναδικό ‘βοήθημα’ για εμάς. Και πάλι όμως, δεν μπορούν να βοηθηθούν όλες οι επιχειρήσεις –ειδικά εάν είναι πολύ μικρές. Προς το παρόν, δεν υπάρχει άλλη στήριξη. Από εκεί και πέρα, δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε τι θα γίνει την επόμενη σεζόν. Ζούμε σε μια ανησυχία και αβεβαιότητα…» ανέφερε ο κ. Κλούβας.
Οι εστιάτορες ανέφεραν, ακόμη ότι το μεγάλο ζήτημα παραμένει η βαριά φορολογία στην εστίαση και στα οινοπνευματώδη, κρασιά κ.λπ. συν την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ήταν ένα τεράστιο χτύπημα.
Καταλήγοντας, ο κ. Σταύρος Ζουρούδης απηύθυνε έκκληση για 12μηνο τουρισμό και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, υπό την προϋπόθεση ‘να συμβάλουν όλοι μαζί στην προσπάθεια αυτή’.