Ενα νέο κεφάλαιο ανοίγει στη μεγάλη πρότυπη επένδυση στην περιοχή Αμαρτος της Κρητηνίας, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες της «δ»- το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφική έρευνα της Αρχαιολογίας.
Η ολοκλήρωση των εργασιών ανοίγει τον δρόμο για την υποβολή αιτήματος και την έκδοση οικοδομικής άδειας στο πρώτο εξάμηνο του 2022, αφού προηγουμένως εγκριθεί από την Αρχαιολογία η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τροποποιηθούν τα αρχιτεκτονικά σχέδια έπειτα από τα αρχαιολογικά ευρήματα.
Οι μεγαλοεπενδυτές της πρότυπης τουριστικής μονάδας υγείας που θα κατασκευαστεί στην περιοχή Αμαρτος της Κρητηνίας, αναμένουν το «πράσινο φως» και για την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στον τομέα Β΄του έργου που περιλαμβάνει τις πτέρυγες.
Να σημειωθεί ότι έχει προηγηθεί η τμηματική έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τους τομείς Α και Γ της μονάδας, που περιλαμβάνουν το κεντρικό κτήριο και την κολυμβητική δεξαμενή, αντιστοίχως.
Από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κρίθηκε ωστόσο απαραίτητο να συνεχιστεί η ανασκαφική έρευνα στον τομέα Β, όπου είχαν εντοπιστεί κατάλοιπα αγροτικής εγκατάστασης των πρωτοβυζαντινών χρόνων και ευρήματα που πιστοποιούν ότι η παραγωγή του λαδιού και του κρασιού έχει μεγάλη παράδοση στην περιοχή, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Πλέον, με την ολοκλήρωση των εργασιών κι αφού οι επενδυτές έχουν στα χέρια τους την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τους τομείς Α και Γ και επίκειται η έγκριση και για τον τομέα Β’ το έργο περνά στην επόμενη φάση, έπειτα από 5 χρόνια προσπαθειών.
Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2016 και έκτοτε έχει περάσει από… σαράντα κύματα. Να σημειωθεί ότι για τον τομέα Β, όπου και εντοπίστηκαν τα αρχαία ευρήματα και κρίθηκε απαραίτητο να συνεχιστούν εκ νέου οι ανασκαφές, χρειάστηκε οι πτέρυγες φιλοξενίας του κτηρίου να επανασχεδιαστούν από την αρχή. Από επτά έγιναν δέκα μικρότερες συμπτυγμένες σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, με το κεντρικό κτήριο, τα εστιατόρια και την πισίνα να παραμένουν τα ίδια. Όλες οι αλλαγές έγιναν τηρώντας κατά γράμμα τις υποδείξεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Ο αρχικός προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια ευρώ και σε μια περίοδο μάλιστα που οι επενδύσεις στη χώρα μας είναι το μεγάλο ζητούμενο για την ενίσχυση της οικονομίας. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την έναρξη των εργασιών καθώς πέρα από την ανάπτυξη της περιοχής, θα απασχοληθεί στα έργα και μεγάλος αριθμός ντόπιων σε μια μάλιστα περίοδο που η εύρεση εργασίας είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω και των επιπτώσεων της πανδημίας που κλόνισε την οικονομία σε όλα τα επίπεδα.
Η αρχική πρόθεση ήταν οι εργασίες να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2017, ωστόσο λόγω της γραφειοκρατίας και του δυσκίνητου ελληνικού δημοσίου, τέσσερα σχεδόν χρόνια η επένδυση έχει ελάχιστα προχωρήσει.
Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η επένδυση που θα υλοποιηθεί από την εταιρεία ΑΜΑΡΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ Α.Ε. να εκτείνεται σε 48,16 στρέμματα στη περιοχή Αμαρτος Κρητηνίας με δυναμικότητα 135 δωματίων με 296 κλίνες. Επίσης, στα αρχικά σχέδια περιλαμβάνεται κέντρο αναζωογόνησης, καταστήματα, εστιατόριο, συνεδριακό κέντρο και αίθουσες συναντήσεων. Στον περιβάλλοντα χώρο του ξενοδοχείου ο σχεδιασμός ήταν να κατασκευαστούν χώροι άθλησης και αναψυχής με γήπεδο τένις, αμφιθέατρα, παιδότοπο και διαδρομές περιπάτου. Μάλιστα, λόγω έλλειψης κεντρικού αποχετευτικού δικτύου προβλέπεται η κατασκευή ιδιωτικής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων με επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών, προς άρδευση χώρων πρασίνου.
Στη μονάδα θα μπορούν να διαμένουν ασθενείς που βρίσκονται στο μετεγχειρητικό στάδιο της θεραπείας σοβαρών προβλημάτων υγείας. Γενικά, όλα όσα συνοδεύουν τη συγκεκριμένη επένδυση θα είναι πρωτοποριακής εφαρμογής και αναμένεται να προκαλέσουν το ενδιαφέρον τόσο του επιστημονικού, όσο και του τεχνικού κόσμου, καθιστώντας τη μονάδα σημείο αναφοράς και θέτοντας την περιοχή στο χάρτη του τουρισμού υγείας και ευεξίας.
Παράλληλα με τη μονάδα, στο σχεδιασμό είναι και η κατασκευή μιας μικρής μαρίνας για την φιλοξενία 20 σκαφών αναψυχής, η οποία θα λειτουργεί και τον χειμώνα ως καταφύγιο σκαφών εξυπηρετώντας την ευρύτερη περιοχή.
Επιπλέον βρίσκονται σε εξέλιξη και οι εργασίες για την κατασκευή δρόμου που θα οδηγεί από την επαρχιακή οδό στο μοναστήρι της περιοχής και στη συνέχεια θα ενωθεί με τον δρόμο που θα οδηγεί από το μοναστήρι στην μονάδα.
Στόχος της μονάδας είναι η αναζωογόνηση και η ευεξία, κάτι που προσδίδει αξία και ιδιαιτερότητα σε αυτή την επένδυση σε πανελλήνιο επίπεδο.
Το έργο αυτό το έχει αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία που προσβλέπει σε αυτό για την ένταξη της νοτιοδυτικής Ρόδου στον τουριστικό χάρτη. Μάλιστα, η έμφαση που θα δοθεί στη διατροφή με τοπικά προϊόντα και στην ανάδειξη της τοπικής παράδοσης, θα έχει θετικά οφέλη σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Ο σχεδιασμός του έργου, έχει απολύτως φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα, με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με πρόβλεψη για «πράσινες στέγες», εξοικονόμηση υδάτινων πόρων με επανάχρηση-ανακύκλωση και αφαλάτωση, αλλά, μεταξύ άλλων, και για πρωτότυπη επεξεργασία λυμάτων.
https://www.dimokratiki.gr/25-11-2021/anoigei-diaplata-o-dromos-gia-tin-ependysi-stin-kritinia/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.