Αντικείμενο έρευνας αποτελούν εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα τα οικονομικά στοιχεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου». Η διαδικασία ξεκίνησε με αφορμή τον καταιγισμό αποκαλύψεων για κακοποιήσεις ανηλίκων στις δομές της οργάνωσης και έχει στόχο να ελεγχθούν καταγγελίες και σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έμπαιναν στα ταμεία της οργάνωσης κυρίως υπό μορφήν δωρεάς.
Η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας πρόκειται να επεκταθεί σε βάθος πενταετίας και σε αυτό το διάστημα υπολογίζεται ότι οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ εισέπραξαν τουλάχιστον 30 εκατομμύρια από δωρεές ιδιωτών και από τα δημόσια ταμεία ένα σημαντικά μικρότερο ποσό, που δεν ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ. Στόχος των δύο παράλληλων ερευνών είναι να διαπιστωθεί εάν αυτά τα χρήματα δαπανήθηκαν για τη λειτουργία της «Κιβωτού» και προς όφελος των ανήλικων παιδιών που φιλοξενήθηκαν και συνεχίζουν να φιλοξενούνται στις δομές της, ή εάν κατέληξαν σε ατομικούς λογαριασμούς των διαχειριστών-υπευθύνων της μη κυβερνητικής οργάνωσης.
«Κιβωτός του Κόσμου»: Τρίτη περίπτωση πιθανής σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού εξετάζει η Εισαγγελία Ανηλίκων
Την Τρίτη, κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας πραγματοποίησε έρευνα σε κτίριο που διατηρεί η «Κιβωτός» στον Κολωνό και στο οποίο βρίσκεται το λογιστήριο της οργάνωσης. Κατασχέθηκαν φορολογικά και τραπεζικά στοιχεία, ενώ χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστική έφοδος και στη δομή της Χίου από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας του νησιού. Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. έγινε σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας έπειτα από πληροφορίες που ήθελαν μέλη της διοίκησης να προσπαθούν να εξαφανίσουν έγγραφα σχετικά με την οικονομική διαχείριση.
Ο έλεγχος ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι η αρχική πληροφορία περί προσπάθειας να καταστραφούν τεκμήρια δεν επιβεβαιώθηκε. Τα έγγραφα που κατασχέθηκαν, πάντως, θα σταλούν στην Αθήνα προκειμένου να συσχετιστούν με την εν εξελίξει έρευνα.
Υπολογίζεται ότι οι δωρεές προς τη ΜΚΟ τα τελευταία 5 χρόνια ήταν περίπου 30 εκατ. ευρώ, ενώ η κρατική χρηματοδότηση δεν ξεπέρασε τις 200.000 ευρώ.
Αστυνομικές πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει αλληλογραφία της Οικονομικής Αστυνομίας με τις ιδιωτικές τράπεζες, προκειμένου να αποσαφηνιστεί σε ποια τραπεζικά ιδρύματα η ΜΚΟ ως νομική οντότητα και τα μέλη του πρώην –πλέον– διοικητικού συμβουλίου διατηρούσαν λογαριασμούς.
Ακολούθως θα ελεγχθούν οι ροές χρημάτων από και προς αυτούς τους λογαριασμούς, για να προκύψουν συμπεράσματα σχετικά με τη διαχείριση των εκατομμυρίων ευρώ που η ΜΚΟ εμφανίζεται να εισπράττει σε ετήσια βάση. Παράλληλα, έρευνα θα γίνει και σε ό,τι αφορά τα φορολογικά στοιχεία και ειδικότερα τα ακίνητα που έχει στην ιδιοκτησία της η «Κιβωτός» αλλά και τα μέλη του προηγούμενου Δ.Σ. Και αυτό διότι υπάρχουν πληροφορίες και καταγγελίες ότι πολλά ακίνητα που δωρίστηκαν στην οργάνωση για την υποστήριξη του έργου της μεταγράφηκαν στο όνομα των μέχρι πρότινος υπευθύνων της.
Τραπεζική θυρίδα
Τα οικονομικά της οργάνωσης θα ελέγξει και η Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος. Ιδιαίτερα μετά την ενημέρωσή της από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι μέλος του προηγούμενου Δ.Σ. της «Κιβωτού», που παύθηκε μετά τις αποκαλύψεις, επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα υποκατάστημα τράπεζας όπου φέρεται να διατηρεί θυρίδα. Εκτιμάται ότι πήρε χρήματα από το εσωτερικό της θυρίδας ενόψει του κινδύνου να «παγώσουν» οι τραπεζικοί λογαριασμοί σε περίπτωση που διατασσόταν δικαστική έρευνα, όπως τελικά συνέβη. Στη συγκεκριμένη τράπεζα το ίδιο πρόσωπο φέρεται να διατηρεί λογαριασμό με καταθέσεις που αγγίζουν τα 2 εκατ. ευρώ.
Πηγή kathimerini.gr