Την ανησυχία της για την υπερφορολόγηση του τουριστικού τομέα, μετά την απόφαση του δήμου Ρόδου να προχωρήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών, εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου.
Η Ένωση ζητάει να κινηθούν οι αυξήσεις σε λογικά επίπεδα και δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με τον δήμο Ρόδου για την εξεύρεση ενός τεκμηριωμένου και αποδοτικού πλαισίου, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του προορισμού, και τη διασφάλιση ορθής χρήσης των πόρων για το όφελος των επισκεπτών, των επιχειρήσεων και των κατοίκων.
«Η Ρόδος είναι το σπίτι μας και οφείλουμε όλοι να συνεισφέρουμε στον βαθμό που μας αναλογεί. Οι ξενοδόχοι έχουμε αποδείξει διαχρονικά ότι είμαστε δίπλα στην κοινωνία, και πάντα ανοιχτοί σε διάλογο και συνεργασία με τους φορείς, τον δήμο και την περιφέρεια. Θα επιδιώξουμε ένα σχήμα στενής επικοινωνίας συμβουλευτικού και επιτηρητικού χαρακτήρα, διασφαλίζοντας ότι η διαχείριση των πόρων του τέλους παρεπιδημούντων και των δημοτικών τελών θα είναι πιο αποτελεσματική για τους επισκέπτες, τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους του νησιού», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Ένωσης.
«Η αύξηση των δημοτικών τελών είναι πολύ μεγάλη. Μακάρι τα χρήματα αυτά να πιάσουν τόπο και να καταλήξουν στην τοπική οικονομία. Να μην πληρώνουμε συνεχώς σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο».
Ο Μανώλης Μαρκόπουλος, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου μίλησε στον topfm1024 και στην εκπομπή «Ρόδος είναι και γυρίζει», για τις αντιδράσεις των ξενοδόχων στην αύξηση των δημοτικών τελών και η οποία έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά φόρων και αυξήσεων από τη κυβέρνηση, που επιβαρύνουν τον ξενοδοχειακό κλάδο.
«H ελληνική ξενοδοχία επιχειρεί μέσα σε ένα σύμπλεγμα φόρων, είτε τοπικών είτε εθνικών, σε ένα, αν όχι παγκόσμιο, τουλάχιστον μεσογειακό ταμπλό. Σε αυτό το περιβάλλον, εμείς αντιμετωπίζουμε ένα πολύ αυξημένο ΦΠΑ διαμονής, συγκριτικά με το αντίστοιχο των ανταγωνιστών μας που είναι κυρίως οι γειτονικές μας χώρες, και με αυξημένο κατά 100% το φόρο διανυκτέρευσης», τόνισε ο κ. Μαρκόπουλος.
«Για μια διαμονή 700 ευρώ, το ξενοδοχείο αρχίζει να μετράει τα έσοδά του μετά τα 400 ευρώ… Ακραίο, αλλά αυτό συμβαίνει, αν αφαιρέσουμε όλους τους φόρους. Το αυξημένο κοστολόγιο λειτουργίας στο ελληνικό ξενοδοχείο συμπιέζει την όποια κερδοφορία και τη δυνατότητα βιωσιμότητας αλλά και επένδυσης».
Όπως υποστήριξε ο κ. Μαρκόπουλος «η ελληνική Πολιτεία δεν συμβάδισε σωστά την τουριστική εξέλιξη με την τουριστική εκπαίδευση. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν έχει καμιά διασύνδεση με αυτό που παράγουμε, αυτό που πραγματικά ζει η χώρα. Σχολές κλείνουν, υπολειτουργούν και δεν αναπτύσσονται. Σίγουρα δεν φταίει μόνο η Πολιτεία, είναι μάλλον πολυπαραγοντικό το ζήτημα».
https://www.dimokratiki.gr/25-11-2024/manolis-markopoulos-ine-megali-i-afxisi-ton-dimotikon-telon-makari-na-katalixoun-stin-topiki-ikonomia/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.