Τοπικές Ειδήσεις

Συμμετοχή του γεωτεχνικού επιστημονικού προσωπικού της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Ρόδου στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Π.Ε.Ε.Γ.Ε.Π.

Το γεωτεχνικό επιστημονικό προσωπικό της Δ/σης Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Ρόδου, συμμετείχε στο 1ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου (ΠΕΕΓΕΠ) με τίτλο «Το πράσινο στο αστικό περιβάλλον», υπό την αιγίδα του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος και με συνδιοργανωτές το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Σύλλογο Αποφοίτων του Γ.Π.Α.

Η ανταπόκριση των συνέδρων από όλη την Ελλάδα ήταν εντυπωσιακή, καθώς το «παρών» έδωσαν σύνεδροι από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Καλαμάτα, την Τρίπολη, τη Λάρισα, τον Βόλο, την Κοζάνη, τη Φλώρινα, την Καρδίτσα, το Κιλκίς, την Ηγουμενίτσα, το Αγρίνιο, το Ηράκλειο Κρήτης, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, τη Ρόδο, τη Μυτιλήνη, τη Νάξο και πολλές άλλες περιοχές της χώρας.

Συμμετείχαν Καθηγητές Πανεπιστημίων, ερευνητές, εκπρόσωποι της Δημόσιας Διοίκησης, Διευθύνσεων Πρασίνου & Περιβάλλοντος των Ο.Τ.Α., Διευθύνσεων Δασών, Γεωτεχνικών Συλλόγων, καθώς και Αρχιτέκτονες Τοπίου, Μελετητές, Κατασκευαστές, Εργολήπτες, Μηχανικοί, εκπρόσωποι εταιρειών της βιομηχανίας πρασίνου, διδακτορικοί και προπτυχιακοί φοιτητές .

Υπήρχαν ομιλητές, εκπρόσωποι και σύνεδροι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, το Ινστιτούτο Δασικών Μεσογειακών Ερευνών, τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το Παρατηρητήριο Αστικού Πρασίνου και Κλιματικής Ανθεκτικότητας, το Παρατηρητήριο Αστικού Πρασίνου Κρήτης, τον Εθνικό Κήπο, τον Βοτανικό Κήπο Κρουσσιών και το Πράσινο Ταμείο.

Οι θεματικές ενότητες κατά τις οποίες παρουσιάστηκαν έρευνες, προγράμματα και νέες τεχνολογίες ήταν:

-«Σχεδιασμός, δημιουργία και νέες τεχνολογίες στη διαχείριση πρασίνου»

-«Ο κύκλος του νερού, η κυκλική οικονομία, το φυτικό υλικό στο αστικό πράσινο»,

-«Αστική & Περιαστική Δενδροκομία»

-«Πράσινες υποδομές, λύσεις βασισμένες στη φύση, κλιματική ανθεκτικότητα»

-«Φυτοπροστασία, Αστικό πράσινο και ποιότητα ζωής».

Τα βασικά συμπεράσματα από το διήμερο αυτό συνέδριο ήταν ότι οι γεωτεχνικοί της επιστημονικής κοινότητας, της διοίκησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επαγγελματιών, αγωνιούν, προβληματίζονται, εργάζονται και παράγουν έρευνα, αποτελέσματα και λύσεις πάνω στα σύγχρονα προβλήματα του αστικού πρασίνου, όμως απουσιάζουν οι πόροι, τα απαιτούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία και κυρίως η πολιτική βούληση του κράτους για την ορθή ανάπτυξη και διαχείρισή του.

Η έλλειψη κανονισμών και κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου, η υποστελέχωση των υπηρεσιών πρασίνου με επιστήμονες και εκπαιδευμένο τεχνικό προσωπικό, η ανυπαρξία σύγχρονων προδιαγραφών και του απαιτούμενου εξοπλισμού για την καταγραφή, αξιολόγηση και αντιμετώπιση των παραγόντων που υποβαθμίζουν το αστικό πράσινο (κλιματική αλλαγή, νέοι ξενικοί εχθροί και ασθένειες, κ.α.), η υποκοστολόγηση των εργασιών πρασίνου (ΑΤΕΠ), καθώς και η μη διάθεση των απαιτούμενων χρηματοδοτήσεων, είναι οι βασικές αιτίες υποβάθμισης του ήδη περιορισμένου ποσοστού αστικού πρασίνου ανά κάτοικο.

Σημαντικό και ελπιδοφόρο γεγονός αποτελεί η διάθεση και η θέληση των γεωτεχνικών, που προσήλθαν από όλες τις γωνιές της χώρας για να αναλύσουν, να ακούσουν και να μοιραστούν τις γνώσεις, τους προβληματισμούς αλλά και την αγωνία τους για το αύριο του αστικού πρασίνου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου