Ακόμη ένα κεφάλαιο στο αστυνομικό θρίλερ της ιδιαιζόντως ειδεχθούς δολοφονίας της 61χρονης Ευαγγελίας (Αντζελας) Ιεροβασίλη του Γεωργίου το απόγευμα της 19ης Ιουνίου 2012, στο σπίτι της, στο Γεννάδι, αναμένεται να γραφεί ενώπιον των αστικών δικαστηρίων, όπου τα δύο της παιδιά, Τσαμπίκος Κουφάδης και Μελανθία Μπατζακάκη, θα επιδιώξουν να κηρυχθεί ανάξιος να κληρονομήσει την μητέρα τους, ο μητροκτόνος αδελφός τους Νικόλαος Μπατζακάκης του Ιωάννη, 26 ετών, προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές.
Η διαδικασία ενώπιον των δικαστηρίων αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολη αφού προέκυψαν νέα στοιχεία, που έχουν προκαλέσει εύλογα ερωτηματικά.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», με κληρονομητήριο που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, περιέρχονται στην περιουσία του προσωρινά κρατούμενου μητροκτόνου, εξ’ αδιαιρέτου με τα δύο αδέλφια του, τα περιουσιακά στοιχεία της 61χρονης μητέρας τους, ενώ αποκλείεται το κληρονομικό δικαίωμα στον εν διαστάσει σύζυγό της.
Κατηγορούμενοι για την ιδιαιζόντως ειδεχθή δολοφονία της 61χρονης είναι ο γιός της Νικόλαος Μπατζακάκης και για συνέργεια στο φόνο κατηγορείται η 36χρονη Ρωσίδα, πρώην σύντροφός του, Ιakouleva Irini του Οleg.
Οι δύο δράστες σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που τους έχει απαγγελθεί, την Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012 και περίπου απογευματινές προς βραδινές ώρες και κατόπιν προμελετημένου σχεδίου, μετέβησαν στην οικία του θύματος, στο Γεννάδι.
Βρήκαν το θύμα έξω από το σπίτι της, να ποτίζει τον κήπο.
Ο Νικόλαος Μπατζακάκης ζήτησε από τη μητέρα του να του φτιάξει καφέ, με σκοπό να μπει στο σπίτι και να την αιφνιδιάσει.
Η τελευταία εισήλθε στο χώρο της κουζίνας και τη στιγμή που γύρισε την πλάτη της, ο 26χρονος άρχισε να την χτυπάει με το μαχαίρι στο πίσω μέρος του σώματός της.
Στη συνέχεια και ενώ το θύμα βρισκόταν πεσμένο στο πάτωμα, ο Νικόλαος Μπατζακάκης συνέχισε να επιφέρει σε αυτή πλήγματα και στο μπροστινό μέρος του σώματός της, καταφέρνοντας σε αυτήν συνολικά δεκατρία τραύματα (νυγμούς – τομές).
Κίνητρο του φόνου, ήταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, να περιέλθει στην κυριότητα του Νικόλαου Μπατζακάκη, μέρος της κληρονομιάς της μητρός του.
ΤΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΤΗΡΙΟ
Σύμφωνα με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου η θανούσα είχε ασκήσει εναντίον του δεύτερου συζύγου της, Ιωάννη Μπατζακάκη του Νικολάου, το 2010 αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου, με την οποία ζητούσε να λυθεί ο εν λόγω γάμος της, για το λόγο ότι βρισκόταν με αυτόν σε διάσταση για διάστημα μεγαλύτερο της διετίας.
Η αγωγή εκείνη συζητήθηκε κατά τη διαδικασία των γαμικών διαφορών στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου, στις 17 Φεβρουαρίου 2011, αντιμωλία των διαδίκων συζύγων και επ’ αυτής εκδόθηκε η με αριθμό 89/2011 απόφαση του ως άνω Δικαστηρίου, με την οποία το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου δέχτηκε ως νόμω και ουσία βάσιμη την αγωγή και κήρυξε τη λύση του γάμου τους, καθώς έκρινε ότι οι διάδικοι βρίσκονταν σε διάσταση για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, και δη από το έτος 2002 μέχρι και τη συζήτηση της αγωγής, κάτι το οποίο ομολόγησε εξάλλου και ο εναγόμενος σύζυγος με τις προτάσεις που κατέθεσε κατά τη συζήτηση της αγωγής.
Δεν προκύπτει ότι η απόφαση αυτή είχε καταστεί αμετάκλητη κατά το χρόνο θανάτου της ενάγουσας, στις 20 Ιουνίου 2012 και συνεπώς κατά το χρόνο αυτό αυτή παρέμενε ακόμη συνδεδεμένη με τα δεσμά του γάμου με τον Ιωάννη Μπατζακάκη του Νικολάου.
Πλην όμως, δεδομένου ότι η θανούσα είχε ασκήσει προ του θανάτου της εναντίον του τελευταίου την προπαρατεθείσα, αγωγή διαζυγίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου, στηριζόμενη σε βάσιμο λόγο διαζυγίου, όπως συνάγεται εκ του ό,τι αφενός μεν τα πραγματικά περιστατικά επί των οποίων ερείδετο ο λόγος αυτός διαζυγίου τα ομολόγησε με τις προτάσεις του ο σύζυγος της και αφετέρου τον λόγο αυτόν τον έκρινε βάσιμο το δικάσαν την αγωγή εκείνη Δικαστήριο, αποκλείεται το κληρονομικό δικαίωμα του συζύγου της επί της κληρονομιαίας αυτής περιουσίας.
Τα τρία τέκνα της την κληρονομούν κατά ποσοστό ενός τρίτου (ποσοστό 1/3) εξ αδιαιρέτου έκαστο στο σύνολο της κληρονομιαίας περιουσίας της.
Η ΠΡΩΤΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΦΟΝΟΥ
Ο πατέρας του δράστη σε κατάθεση που έδωσε τον Σεπτέμβριο του 2014 εξέφρασε την πεποίθηση ότι δολοφόνος της πρώην συζύγου του είναι ο γιός του.
«Το τελευταίο δίμηνο, ο Νίκος ερχόταν έξω στο Γεννάδι, που μένουμε μαζί με τη γυναίκα μου, και έχει γίνει πάρα πολύ επιθετικός μαζί μου. Έχει αλλάξει εντελώς η συμπεριφορά του και μας απειλεί ότι θα μας σφάξει, όπως έσφαξε τη μάνα του».
Ο πατέρας κατέθεσε ότι ο γιός του είχε αποκαλύψει στη σύντροφό του ότι ήταν ο δολοφόνος!
«Εν τω μεταξύ μου είχε πει και η γυναίκα μου όλα αυτά που της είχε εκμυστηρευτεί. Τώρα τελευταία μου τα είπε, πριν περίπου από ένα μήνα. Δεν ήξερα τι να κάνω, είναι γιος μου, το σκεφτόμουν μία έτσι, μία αλλιώς. Έτσι τελικά πήγα στην ασφάλεια και το είπα και με έστειλαν εδώ. Αυτά τα λέει κάθε σαββατοκύριακο. Ο λόγος που γίνονται όλα αυτά είναι η περιουσία. Εγώ την πιστεύω την γυναίκα μου σε αυτά που μου είπε, γιατί ο γιος μου πράγματι στο δεξί του μπούτι ψηλά εσωτερικά στο μηρό έχει ουλή από μία μαχαιριά και αυτή η μαχαιριά απ’ ότι είχε πει στη γυναίκα μου έγινε τη στιγμή που είχε βάλει κάτω την Ιεροβασίλη και την έσφαζε και του έφυγε το μαχαίρι».
Η σύζυγός του κατέθεσε ότι την 1η Αυγούστου 2012 ο 26χρονος είχε πάθει σηψαιμία και ήταν στο Βενιζέλειο νοσοκομείο του Ηρακλείου και εκείνη τον φρόντιζε και ότι την 10η Αυγούστου 2012 της απεκάλυψε ότι ήταν ο δολοφόνος!
ΤΟ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟ
Kαι ενώ έτσι είχαν τα πράγματα νέο στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι την 5η Φεβρουαρίου 2014 ο δολοφόνος χορήγησε στον πατέρα του γενικό πληρεξούσιο για τη διαχείριση της περιουσίας του.
To κληρονομητήριο είχε συζητηθεί ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου την 28η Μαρτίου 2013 και εκδόθηκε την 5η Νοεμβρίου 2014.
Ο πατέρας φέρεται να επεδίωξε να λάβει πληρεξουσιότητα για τη διαχείριση της περιουσίας και από την κόρη του Μελανθία, πλην όμως η τελευταία αρνήθηκε και ως εκ τούτου το υπ’ αρίθμ. 27.548/2014 πληρεξούσιο έχει ισχύ μόνο για τον γιό.
Σύμφωνα με τον αστικό κώδικα ως χρόνος υπαγωγής στην κληρονομιά λογίζεται ο χρόνος του θανάτου, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η 19η Ιουνίου 2012.
Ο αστικός κώδικας προβλέπει παραπέρα ότι η αναξιότητα κηρύσσεται με δικαστική απόφαση και την σχετική αγωγή έχει δικαίωμα να εγείρει όποιος έχει έννομο συμφέρον από τον παραμερισμό του ανάξιου. Ανάξιος να κληρονομήσει είναι σύμφωνα με τον ίδιο κώδικα «εκείνος που από πρόθεση θανάτωσε ή αποπειράθηκε να θανατώσει τον κληρονομούμενο, τα τέκνα, τους γονείς ή το σύζυγο του κληρονομούμενου».
Υπάρχει όμως και μια λεπτομέρεια…
Η αγωγή παραγράφεται δύο χρόνια μετά την επαγωγή της κληρονομιάς στον ανάξιο…
Ο χρόνος αυτός έχει παρέλθει αφού η καταγγελία του πατέρα και της συζύγου του για το γιο έγινε, όπως προαναφέρθηκε το Σεπτέμβριο του 2014 και η υπόθεση εξιχνιάστηκε με ενέργειες της τότε τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου κ. Μαρίνας Κρανίτη τον ίδιο μήνα.
Η διετής καθυστέρηση συνέβαλε στην κήρυξη ως κληρονόμου του δολοφόνου, την κληρονομούμενη περιουσία του οποίου, δύναται να διαχειρίζεται δυνάμει του πληρεξουσίου που προαναφέραμε, το οποίο δεν φέρεται να έχει ανακληθεί, ο πατέρας του, ο οποίος και τον κατέδωσε!
Το πράγματα όμως δεν είναι και τόσο απλά αφού σύμφωνα με μια ερμηνεία του αστικού κώδικα η παραγραφή αρχίζει σε μεταγενέστερο του θανάτου του κληρονομούμενου χρονικό σημείο αν πριν από αυτό δεν είναι δυνατή η δικαστική επιδίωξη του δικαιώματος προς κήρυξη της κληρονομικής αναξιότητας.
Οι Τσαμπίκος Κουφάδης και Μελανθία Μπατζακάκη, δια της πληρεξουσίας δικηγόρου τους κ. Ούνας Χεϊλη θα επιδιώξουν έτσι να αποκατασταθεί η τάξη επικαλούμενοι ότι δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν ότι δράστης της δολοφονίας ήταν ο αδελφός τους σε προγενέστερο χρόνο και συγκεκριμένα εντός της διετίας που επήλθε η παραγραφή του δικαιώματος τους να τον χαρακτηρίσουν ανάξιο.
Επιπλέον θα επιδιώξουν με αγωγή να αποβάλουν από τη νομή της περιουσίας τους τον πρώην σύζυγο της μητέρας τους και πατέρα της δεύτερης.
Θυμίζουμε ότι ο πρώην σύζυγος της 61χρονης έχει αφεθεί ελεύθερος χωρίς όρους από την κατηγορία της απόπειρας εκβίασης της δολοφονηθείσης, σε χρόνο πολύ πριν το έγκλημα.
Ο κ. Μπατζακάκης είχε τεθεί εξάλλου στο στόχαστρο των αρχών ως ένας από τους κύριους υπόπτους στην υπόθεση διότι σε ανύποπτο χρόνο η πρώην σύζυγός του είχε καταγγείλει ότι είχε αποπειραθεί να την εκβιάσει για να αποκομίσει μέρος της περιουσίας της.
Μετά τον φόνο, η κόρη του αλλά και ο ετεροθαλής αδερφός της από την Αυστραλία, είχαν κατ’ επανάληψη υποστηρίξει ότι είχε συμμετοχή στο έγκλημα.
Ο κ. Μπατζακάκης υποστηρίζει ότι ο λόγος είναι να πάρουν την περιουσία που δημιούργησε με τη σύζυγο του κατά τη διάρκεια του έγγαμου βίου τους.
Σημειώνεται ότι η Ιεροβασίλη είχε καταφέρει να δημιουργήσει με τα χρόνια μια αξιόλογη περιουσία.
Είχε στην ιδιοκτησία της συγκεκριμένα περίπου 10 ακίνητα και διαμερίσματα.
Σε 6 εξ’ αυτών ήταν συνιδιοκτήτρια και συγκεκριμένα σε ένα διαμέρισμα στην οδό Ιερού Λόχου, σε μια οικία στο Γεννάδι, σε ένα οικόπεδο στη Σάλακο και σ΄ ένα τμήμα οικοπέδου στα περίχωρα της πόλης της Ρόδου.
Φέρεται να διατηρούσε επιπλέον θυρίδα στην Alpha Bank και λογαριασμό με υπόλοιπο περίπου 70.000 ευρώ αν και από έλεγχο που έγινε από τους κληρονόμους σε τράπεζες δεν βρέθηκαν χρήματα.