Ενα πλούσιο πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχουν δημιουργήσει για το έτος 2015 οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όλους τους αποφοίτους λυκείου να παρακολουθήσουν μια πλειάδα μαθημάτων, να καταρτιστούν στη θεματική της αρεσκείας τους και να αποκτήσουν ανεγνωρισμένο τίτλο σπουδών. Μάλιστα, για πρώτη φορά έχει εισαχθεί και η επιλογή της κατάρτισης σε θέματα που αφορούν στον τουρισμό, με συνολικά εννέα πολύ ενδιαφέρουσες ενότητες που θα αναλυθούν στους μήνες που ακολουθούν.
Πιο συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στα πλαίσια της Δράσης για τη Δια βίου Μάθηση, έχει αναπτύξει μια σειρά από προγράμματα επαγγελματικής επιμόρφωσης και εξειδίκευσης, καθώς και γενικά επιμορφωτικά προγράμματα σπουδών σε συνολικά 26 επιστημονικά πεδία αιχμής.
Τα προγράμματα αυτά προσφέρονται μέσω τηλεκπαίδευσης (e-learning) και απευθύνονται τόσο σε πτυχιούχους, όσο και σε αποφοίτους λυκείου. Στα Προγράμματα αυτά διδάσκουν ή συμμετέχουν με εκπαιδευτικό υλικό, διδάσκοντες και διδάσκουσες και από άλλα ΑΕΙ της χώρας ή του εξωτερικού.
Τα Τμήματα του Ιδρύματος διαμόρφωσαν τα Προγράμματα με έμφαση στην καινοτομία και με προσανατολισμό στις απαιτήσεις της κοινωνίας και της σύγχρονης αγοράς εργασίας.
Σκοπός είναι η αξιοποίηση των επιστημονικών γνώσεων και πρακτικών της ακαδημαϊκής κοινότητας προς όφελος και άλλων κοινωνικών κατηγοριών που επιδιώκουν συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση ή επιμόρφωση, ή γενικότερα θέλουν να εμβαθύνουν σε επιλεγμένα γνωστικά αντικείμενα.
Η ενότητα του τουρισμού
Η θεματική της ενότητας του τουρισμού είναι η πιο καινούργια από όλες τις άλλες ενότητες και για το έτος 2015 περιλαμβάνει εννέα καινούργια μαθήματα. Αυτά θα αναλυθούν στη διάρκεια των μηνών που ακολουθούν και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, προκειμένου να μάθουν για τις ακριβείς ημερομηνίες που γίνεται η διδασκαλία.
Το κόστος κάθε ενός από τα μαθήματα που ακολουθεί είναι διαφορετικό και κυμαίνεται από 40 έως 100 ευρώ.
Τα θέματα που θα αναλυθούν στην ενότητα «Τουρισμός» είναι τα ακόλουθα:
1. Ανάπτυξη και Ανάδειξη των ισλαμικών τεμένων και μνημείων στην Ελλάδα
2. Εφαρμογές των νέων τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην οργάνωση και διοίκηση των τουριστικών επιχειρήσεων
3. Η αξιοποίηση των εργαλείων της στατιστικής και των ποσοτικών μεθόδων στη διοίκηση των τουριστικών επιχειρήσεων
4. Η διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού των τουριστικών επιχειρήσεων
5. Η οικονομική και χρηματοοικονομική λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων
6. Πολιτικές ανάπτυξης των χριστιανικών μνημείων στην Ελλάδα
7. Πολιτιστικός τουρισμός
8. Το μάρκετινγκ των τουριστικών επιχειρήσεων
9. Τουριστική επιχειρηματικότητα και ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού
Ολες οι θεματικές ενότητες
Συνολικά οι ενότητες που αναπτύσσονται στο πρόγραμμα δια βίου μάθησης και τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι 26. Είναι τόσες πολλές οι επιλογές των κατευθύνσεων και αντιστοίχως τόσα πολλά τα επιμέρους μαθήματα που γίνονται για την κάθε ενότητα, ώστε είναι αδύνατο για κάποιον να μη βρει ένα αντικείμενο που τον ενδιαφέρει.
1. Αιγυπτιολογία
2. Αρχειονομία
3. Γλωσσολογία
4. Διαδίκτυο
5. Δίκαιο
6. Διοίκηση Επιχειρήσεων
7. Εκμάθηση Ξένης ή Δεύτερης Γλώσσας
8. Επικοινωνία – Δημόσιες σχέσεις
9. Θετικές Επιστήμες
10. Θρησκεία
11. Ιστορία – Αρχαιολογία
12. Κοινωνιολογία
13. Μεθοδολογία Έρευνας
14. Μουσειολογία
15. Ναυτιλία
16. Νομικά
17. Οικονομικά
18. Παιδαγωγικά – Εκπαίδευση
19. Περιβάλλον και Αειφορία
20. Πολιτικές Επιστήμες
21. Πολιτισμός
22. Τεχνολογία
23. Τουρισμός
24. ΤΠΕ – Τεχνολογίες της Πληροφορίας & της Επικοινωνίας
25 Χρηματοοικονομική
26. Ψυχολογία
Εγγραφή και δίδακτρα
Η εγγραφή στην κάθε ενότητα γίνεται δεκτή το αργότερο επτά μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων του προγράμματος ή της διδακτικής ενότητας που αφορά. Επίσης η καταβολή των διδάκτρων θα πρέπει να γίνει επίσης στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Επειδή τίθεται ο συγκεκριμένος χρονικός περιορισμός, είναι απαραίτητο για τους ενδιαφερόμενους, να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία του πανεπιστημίου προκειμένου να ενημερωθούν για τις ακριβείς ημερομηνίες πραγματοποίησης των συγκεκριμένων προγραμμάτων, προκειμένου να πραγματοποιήσουν εγκαίρως την εγγραφή τους.
Τα δίδακτρα των επιμορφωτικών προγραμμάτων και διδακτικών ενοτήτων καλύπτουν όλα τα έξοδα εγγραφής, συμμετοχής στις εκπαιδευτικές διαδικασίες και δραστηριότητες, παροχής εκπαιδευτικού υλικού, αξιολόγησης, απονομής Πιστοποιητικού, και της συνολικής διοικητικής & τεχνικής υποστήριξης των επιμορφούμενων.
Σημειώνεται ότι για ανέργους, πολύτεκνους και άλλες οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες, προβλέπονται εκπτώσεις στα δίδακτρα όλων των ενοτήτων.
Πιστοποίηση σπουδών
Με την ολοκλήρωση του Προγράμματος ή της Διδακτικής Ενότητας, χορηγείται «Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο είναι πιστοποιημένος φορέας, σύμφωνα με την υπ’ αριθμό απόφαση 22312/15-10-2008 από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την πιστοποίηση και τη μοριοδότηση των προγραμμάτων του από τους αρμόδιους στην Ελλάδα φορείς.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ακολουθώντας το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Πιστοποίησης της Δια Βίου Μάθησης, απονέμει εκτός από το «Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης» επίσης και «Συμπλήρωμα Πιστοποιητικού», στο οποίο αναγράφονται αναλυτικά, μεταξύ άλλων, τα γνωστικά αντικείμενα στα οποία συμμετείχε ο/η επιμορφούμενος/η, οι ώρες επιμόρφωσης που ολοκλήρωσε, καθώς και οι Πιστωτικές Μονάδες Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ECVET) που διασφαλίζονται και τις οποίες μπορεί να «μεταφέρει» προς αναγνώριση από εκπαιδευτικούς ή/και επαγγελματικούς φορείς της Ευρώπης.
Προϋποθέσεις συμμετοχής
Για τη συμμετοχή στην επιμόρφωση μέσω ηλεκτρονικής μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου απαιτούνται ένας σύγχρονος υπολογιστής και πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Συγκεκριμένα, για τη βέλτιστη και απρόσκοπτη πρόσβαση και εργασία στο Σύστημα Ασύγχρονης και κυρίως της Σύγχρονης ηλεκτρονικής μάθησης, οι ενδιαφερόμενοι/ες προτείνεται να διαθέτουν τα εξής:
1. Σύγχρονο ηλεκτρονικό υπολογιστή που να διαθέτει multimedia δυνατότητες (μικρόφωνο, ηχεία ή ακουστικά, κάμερα).
2. Σύνδεση ADSL για πρόσβαση στο Διαδίκτυο, με ελάχιστη απαιτούμενη ταχύτητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο (download: 1 Mbps, upload: 0.5 Mbps).
3. Εγκατάσταση του λογισμικού Flash Player και Java Runtime Environment.
Από την πλευρά του Προγράμματος προσφέρεται εξ αποστάσεως τεχνική υποστήριξη μέσω οργανωμένου Help Desk και παρέχονται οι απαραίτητες οδηγίες σε τυχόν ζητήματα αναβάθμισης εξοπλισμού, αλλά και των κατάλληλων ρυθμίσεων. Επίσης, προσφέρεται υλικό οδηγιών χρήσης και παραδειγμάτων εφαρμογών, όπου αυτό χρειάζεται.
Το e-leaning αναδεικνύεται σε σημαντικό εργαλείο της δια βίου μάθησης. Με αφορμή την πρόσφατη έκθεση της ΕΕ όπου η επίδοση της χώρας μας αναφορικά με την τελευταία ήταν εξαιρετικά χαμηλή θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι προυπόθεση για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της.