Ειδήσεις

Βουλή 2015: Οι εντός και οι εκτός… Ο πιθανός χάρτης

Τι κοινό έχει το πολιτικό σκηνικό με το πρωτοχρονιάτικο λαχείο; Φέτος κληρώνουν και τα δύο με δύο ημέρες καθυστέρηση.

Στην περίπτωση ωστόσο που δεν εκλεγεί τελικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα χρειαστούν να περάσουν μερικές εβδομάδες για να βρεθούν οι τυχεροί.

Η μη επίτευξη του στόχου των 180 βουλευτών την προσεχή Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου στην Βουλή, κατά την ψηφοφορία για τον ΠτΔ οδηγεί την κυβέρνηση στον μονόδρομο των πρόωρων εκλογών.

Κοινοβουλευτικοί παράγοντες αλλά και πολιτικοί αναλυτές θεωρούν, βασιζόμενοι και στις έντονες πολιτικές εξελίξεις, ότι το σκηνικό που θα διαμορφωθεί μετά την εκλογική αναμέτρηση θα είναι πολύ διαφορετικό από το σημερινό.

Εκτιμούν συγκεκριμένα ότι υπάρχει ενδεχόμενο:

Παραδοσιακά κόμματα να μην πετύχουν την είσοδο τους στη Βουλή.
Άδοξο τέλος να έχουν αντιμνημονιακοί πολιτικοί σχηματισμοί
Θεαματική είσοδο να κάνουν άλλα καινούργια κόμματα.
Η σημερινή Βουλή των 300 διαθέτει επτά κοινοβουλευτικές ομάδες που ανήκουν σε οργανωμένα κόμματα και ακόμα μια που στεγάζει τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές (προέρχονται από όλες σχεδόν τις πτέρυγες της Βουλής).

Αναλυτές δεν αποκλείουν στη νέα Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές να περάσουν την ψηλή πόρτα του Μεγάρου οι βουλευτές πέντε μόνο πολιτικών κομμάτων.

Αναλυτικότερα:

Σίγουρη θεωρείται η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που όπως δείχνουν οι σημερινές δημοσκοπήσεις, αν και δεν εξασφαλίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα τερματίσει πρώτος. Επίσης βέβαιη είναι η εκπροσώπηση της ΝΔ, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής (η τελευταία με μειωμένα ποσοστά) καθώς και είσοδος του Ποταμιού με σοβαρές, κατά αρκετούς, αξιώσεις.

Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε δυσχερή θέση στην περίπτωση που ο Γιώργος Παπανδρέου στήσει απέναντι την «Αλλαγή».

Κοινοβουλευτικά στελέχη λένε ότι ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των δύο πλευρών θα είναι αδυσώπητος και τα πλήγματα τόσο σοβαρά που και τα δύο κόμματα κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Κοινοβουλίου.

Άδηλο είναι το μέλλον και για τους Ανεξάρτητους Έλληνες καθώς η δημοσκοπική τους κατηφόρα δεν έχει τέλος.

Όσο για τη ΔΗΜΑΡ βρίσκεται σε μεγάλο δίλημμα. Έφυγε πριν τρία σχεδόν χρόνια από τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν άντεχε την ρητορική του. Σήμερα θέλει να επιστρέψει. Αν δεν το πράξει θα εξαφανιστεί. Ούτε όμως και η κοινή κάθοδος με τους μέχρι πρότινος αντιπάλους εξασφαλίζει στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη βιωσιμότητα, δεδομένων των εσωτερικών αντιδράσεων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου