Γράφει ο
Μοράρης Κ. Εμμανουήλ,
διαιτολόγος-διατροφολόγος
Η γαλοπούλα έχει την τιμητική της και δικαίως αφού το κρέας της είναι νόστιμο και τρυφερό. Αυτή η συνταγή έχει πολλά μπαχαρικά και λιγότερα λίπη αλλά και μια υπέροχη γεύση από το χυμό του πορτοκαλιού.
Υλικά
• Σπρέι μαγειρικής
• 1 φρέσκια ή κατεψυγμένη γαλοπούλα, περίπου 5,5 κιλά
• 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
• 1 κουταλιά της σούπας κύμινο
• 1 κουταλιά της σούπας μέλι
• 2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη σκόρδου
• 2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο κόλιανδρο
• 1 1/4 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
• 5/8 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι
• 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένο
• 2 καρότα ψιλοκομμένα
• 2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλο με λιγότερο αλάτι
• 3/4 φλιτζάνι ξερό σέρι
• 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς. Αφαιρείς τα εντόσθια, το συκώτι και το λαιμό από τη γαλοπούλα και τα κρατάς στην άκρη. Στεγνώνεις τη γαλοπούλα με χαρτί κουζίνας. Κόβεις και πετάς το περιττό λίπος. Περνάς τα δάχτυλα ανάμεσα στο δέρμα και στο κρέας της γαλοπούλας στο λαιμό και σπρώχνεις απαλά για να χαλαρώσει το δέρμα, από το στήθος μέχρι τα μπούτια. Ανακατεύεις με ένα σύρμα το λάδι, το ξύσμα, το κύμινο, το μέλι, το σκόρδο σε σκόνη, τον κόλιανδρο, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι, το τζίντζερ, την κανέλα και το κόκκινο πιπέρι. Τρίβεις το μείγμα μπαχαρικών καλά σε όλη τη γαλοπούλα και κάτω από το δέρμα. Δένεις τα πόδια της μαζί με ένα σπάγκο κουζίνας. Τοποθετείς τα εντόσθια, το λαιμό, τα κρεμμύδια, το σέλινο, τα καρότα σε μεγάλο ταψί. Προσθέτεις τον ζωμό και το sherry στο ταψί. Τοποθετείς μία σχάρα πάνω στο ταψί και ψεκάζεις τη σχάρα με το σπρέι μαγερικής. Βάλε τη γαλοπούλα πάνω στη σχάρα με το στήθος προς τα πάνω. Ψήνεις στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.
Μετά κάλυψε την γαλοπούλα ελαφρώς με ένα αλουμινόχαρτο χωρίς να τη βγάλεις από το φούρνο. Χαμηλώνεις τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170 βαθμούς και ψήνεις ακόμα 1 ώρα και 10 λεπτά. Αφαιρείς το ταψί από τον φούρνο, τοποθετείς την γαλοπούλα σε ένα ξύλο κοπής και την αφήνεις σκεπασμένη να κρυώσει 20 λεπτά.
Χαράζεις τη γαλοπούλα και πετάς το δέρμα. Σούρωσε το ζουμί που έχει μείνει στο ταψί ώστε να πάρεις μόνο το υγρό χωρίς τα στερεά και χωρίς το λίπος. Βάλε το ζουμί σε ένα κατσαρολάκι και άστο να βράσει.
Προσθέτεις το χυμό πορτοκαλιού στο κατσαρολάκι και το αφήνεις να βράσει. Μαγειρεύεις για 3 λεπτά ή μέχρι να πήξει ελαφρά. Ανακατεύεις με το υπόλοιπο 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και το 1/8 κουταλάκι μαύρο πιπέρι. Σερβίρεις την γαλοπούλα με τη σος στο πλάι.
Σαλάτα σπανάκι με ρόδι
Μια ξεχωριστή και πλούσια σαλάτα για να προσφέρεις στους καλεσμένους σου!
Υλικά
• 1 σακούλα φύλλα σπανάκι
• 1/4 κόκκινο κρεμμύδι , κομμένο σε φέτες πολύ λεπτές
• 1/2 φλιτζάνι καρύδια κομμένα
• 1/2 φλιτζάνι τριμμένη φέτα
• 1/4 φλιτζάνι λαχανάκια αλφάλφα (προαιρετικά)
• 1 ρόδι καθαρισμένο
• 4 κουταλιές της σούπας βαλσάμικο ξύδι
Εκτέλεση
Πλύνε το σπανάκι και βάλτο σε ένα μπολ. Πρόσθεσε το κόκκινο κρεμμύδι, τα καρύδια, τη φέτα και τα λαχανάκια. Πασπάλισε με ρόδι και ρίξε από πάνω τη βινεγκρέτ.