Δύο νέες επιλογές έδωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, οι θεσμοί στο επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών για τυχόν επόμενη υπέρβαση στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος.
Κατά τις πληροφορίες του capital.gr, αν δεν ληφθεί (όπως φέτος) απόφαση για τη διανομή του, οι θεσμοί ζητούν να γίνεται «μαξιλάρι» διαθέσιμων στον προϋπολογισμό ή να χρησιμοποιείται για την αποπληρωμή οφειλών του κράτους προς ιδιώτες (φορολογούμενους, επιχειρήσεις, συνταξιούχους).
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτή η δέσμευση ζητείται να καταγραφεί όχι μόνο στην επιστολή Τσακαλώτου, αλλά και να προστεθεί στο νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο (επικαιροποιημένο SMoU) που θα προκύψει στο τέλος της β’ αξιολόγησης.
Σε περίπτωση συμφωνίας με τους θεσμούς για μέρισμα στο μέλλον, προτείνεται να υπάρχει -όπως και τώρα- το δικαίωμα διανομής του μερίσματος είτε για κοινωνικές δαπάνες (με προτίμηση στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα) ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών.
Επιπλέον, στις απαιτήσεις των θεσμών προς τον ΥΠΟΙΚ, υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες και η διαρκής δέσμευση για τη λήψη μέτρων αν υπάρξει τελικά δημοσιονομική τρύπα από τα 617 εκατ. ευρώ του μερίσματος είτε στον προϋπολογισμό του 2016, είτε σε αυτόν του 2017. Η απαίτηση μάλιστα για τη λήψη ισοδυνάμων από το ίδιο πεδίο (αυτό της συνταξιοδοτικής δαπάνης) δεν τελειώνει τον Απρίλιο του 2017, όταν θα πιστοποιηθούν τα στοιχεία από την Eurostat για τα δημοσιονομικά του 2016, αλλά και στις επόμενες πιστοποιήσεις (γίνονται δύο φορές τον χρόνο).
Τα ΝΕΑ