Ηθική δικαίωση για την οικογένεια του αδικοχαμένου νέου που έπεσε στα γρανάζια της εξάρτησης
Mε την υπ’ αριθμ. 228/2022 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Χανίων έγινε μερικώς δεκτή η αγωγή αποζημίωσης που άσκησαν το έτος 2015 οι γονείς και η αδελφή 31χρονου Αφαντενού, μηχανικού αυτοκινήτων, που πέθανε μετά από χρήση κοκτέιλ ναρκωτικών, στο κελί που εκρατείτο, στις φυλακές της Αλικαρνασσού.
Ήταν ένας νέος άνθρωπος, που κουβαλούσε τον δικό του Γολγοθά και που χάρισε ζωή με τον θάνατό του.
Το Διοικητικό Εφετείο Χανίων απέρριψε έφεση που άσκησε το Ελληνικό Δημόσιο και αποζημιώνει τους οικείους του εκλιπόντος νέου για την αποκατάσταση των θετικών ζημιών που υπέστησαν αλλά και με χρηματική ικανοποίηση για την ψυχική οδύνη τους λόγω του θανάτου του κρατουμένου.
Επιδεικνύοντας γενναιότητα ψυχής και λεβεντιά, οι γονείς του 31χρονου συναίνεσαν στη δωρεά των οργάνων του γιου τους για να κερδίσουν τη ζωή, συνάνθρωποί μας.
Στήθηκε προς τούτο αερογέφυρα ζωής, που ολοκληρώθηκε την 29η Αυγούστου 2014.
Από νοσοκομείο της Αθήνας ελήφθησαν τα δύο νεφρά, από τη Θεσσαλονίκη το ήπαρ και οι κερατοειδείς από το «ΠΑΓΝΗ».
Η μητέρα του, που είχε ανοίξει την καρδιά της, σε συνέντευξή της σε συντάκτη της «δημοκρατικής», είχε αποκαλύψει μεταξύ άλλων ότι ο 31χρονος λεβέντης, που είχε μπλέξει στα γρανάζια της χρήσης, ήταν και θύμα της κρατικής αναλγησίας για τους κρατούμενους.
Πιθανολόγησε μάλιστα ότι δεν έχει γίνει ουσιώδης έρευνα για να βρεθούν εκείνοι που τροφοδότησαν τον κρατούμενο γιο της με ναρκωτικά, ενώ θεωρεί βέβαιο ότι δεν του παρείχαν την απαιτούμενη ιατρική συνδρομή με το που διαπιστώθηκε ότι είχε χάσει τις αισθήσεις του, το πρωί της 17ης Αυγούστου 2014.
Στον 31χρονο, όπως ξανάγραψε η «δημοκρατική», είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 13 ετών και χρηματική ποινή 20.000 ευρώ γιατί ενεπλάκη σε υπόθεση διακίνησης κοκαΐνης και κάνναβης.
Στην ίδια υπόθεση είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 15 ετών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ σε έναν 28χρονο, αστυνομικό, που υπηρετούσε στην ομάδα ΔΙΑΣ.
Στην υπόθεση είχαν εμπλακεί και 9 ακόμη άτομα που κρίθηκαν αθώοι.
Η Δίωξη Ναρκωτικών είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων ότι ο 31χρονος προέβαινε στην αγορά ακαθόριστων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών μέσω της εταιρείας «SPEEDEX» και προκειμένου να αποφεύγει τη σύλληψή του από τις διωκτικές αρχές, διέθετε το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ, για κάθε παραλαβή ναρκωτικών, στον αστυνομικό.
Ο μηχανικός βρέθηκε να κατέχει στην οικία του, σε συνεργείο αυτοκινήτων στ’ Αφάντου, καθώς και σε έτερη οικία, που χρησιμοποιούσε ως κρύπτη, έξι ανισοβαρείς συσκευασίες, με ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους 56,6 γραμ., τέσσερις ανισοβαρείς συσκευασίες, με ποσότητα κοκαΐνης συνολικού βάρους 2,9 γραμ. και μία ζυγαριά ακριβείας.
Ο ίδιος και οι οικείοι του υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή ότι ήταν εξαρτημένος από τα ναρκωτικά.
Στην αγωγή τους εκθέτουν ότι ο 31χρονος κατά τη διάρκεια της κράτησής του εγυμνάζετο τακτικά, κυρίως με ασκήσεις πυγμαχίας, διατηρώντας αρίστη φυσική και πνευματική κατάσταση.
Η δίκη επί της εφέσεώς του ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Δωδεκανήσου στην Ρόδο, που ορίστηκε για την 10.06.2014 δεν διεξήχθη, αλλά ανεβλήθη για τις 09.10.2014, λόγω παρέλευσης του προβλεπόμενου ωραρίου, προς μεγάλη απογοήτευσή του, καθώς ήλπιζε δικαιολογημένα στην μείωση της ποινής και στην ενδεχόμενη απόλυσή του από την φυλακή.
Αναφερόμενοι στις συνθήκες της νοσηλείας του μετά την «δηλητηρίασή» του από κοκτέιλ ναρκωτικών, τόνισαν ότι ενώ οι ιατροί τον επανέφεραν από το κώμα και η καρδιά και τα άλλα όργανά του επανέκτησαν την λειτουργία τους, εν τούτοις δεν είχε καμία, ούτε ανέκτησε ποτέ κατά την διάρκεια της νοσηλείας του, επαφή με το περιβάλλον, με τον εγκέφαλο να μην αντιδρά και να παραμένει νεκρωμένος, οπότε κι αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά του.
Τα ευρήματα της νεκροψίας – νεκροτομής επιβεβαίωσαν ότι στην φυλακή διακινούντο και διακινούνται ναρκωτικές ουσίες και άλλα κατασταλτικά του ΚΣΝ υπνωτικά και αγχολυτικά φάρμακα.
Οι οικείοι του τονίζουν ότι στην επέλευση του θανάτου δεν συντέλεσε αιτιωδώς κάποια υπαίτια συμπεριφορά τρίτου εκτός του προσωπικού του Κατάστηματος Κράτησης Νέας Αλικαρνασού προσώπου, ούτε κατέστη δυνατή η αποκάλυψη του δράστη της εν λόγω εισαγωγής εξαρτησιογόνων ουσιών, είτε του τρόπου πρόσβασής του σε αυτά μέσα στους φυλασσόμενους χώρους από τα αρμόδια γι’ αυτό όργανα της Πολιτείας.
Θεωρούν ότι ο θάνατός του οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε παράνομες πράξεις, παραλείψεις και υλικές ενέργειες οργάνων του Ελληνικού Δημοσίου, ήτοι του διευθυντή, του αναπληρωτή διευθυντή, του σωφρονιστικού προσωπικού, αρχιφύλακα, υπαρχιφύλακα, αξιωματικών, υπαξιωματικών, φρουρών και των φυλάκων και υπαλλήλων του Καταστήματος Κράτησης Νέας Αλικαρνασού, οι οποίοι δεν επέδειξαν την οφειλόμενη από τις περιστάσεις προσοχή και επιμέλεια και παρέβησαν τις υποχρεώσεις τους που απέρρεαν από τους νόμους και τους κανονισμούς.
Τονίζουν ότι οι υπάλληλοι δεν απέτρεψαν την εισαγωγή ναρκωτικών – εξαρτησιογόνων ουσιών μέσα στο Κατάστημα Κράτησης, με αποτέλεσμα να προμηθευτεί και να λάβει ο εκτίων ποινή κάθειρξης έγκλειστος και ήδη θανών οικείος τους τις εξαρτησιογόνες ουσίες και συνεπεία αυτών να επέλθει ο θάνατός του.
Το δικαστήριο έκρινε ότι ο θάνατός του συνδέεται αιτιωδώς με την πλημμελή άσκηση των καθηκόντων των σωφρονιστικών οργάνων που είχαν την ευθύνη λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης Νέας Αλικαρνασού διότι δεν απέτρεψαν την εισαγωγή των ναρκωτικών στο κατάστημα που προκάλεσαν τον θάνατό του.
Κρίθηκε ακόμη ότι και ο ίδιος είχε συντελέσει στην πρόκληση του τραγικού αυτού συμβάντος κατά ποσοστό 30%, αφού είχε ικανότητα προς καταλογισμό και ελάμβανε άδειες εξόδου.