Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Οι 18 εταίροι της Ελλάδας στο ευρώ επεξεργάζονται μια συναινετική λύση που θα επιτρέψει στη χώρα να προχωρήσει στο δρόμο των απαραίτητων αλλαγών και της τήρησης των δημοσιονομικών στόχων, αλλά ταυτόχρονα να δώσει και στο εσωτερικό το σήμα ότι το μήνυμα της κάλπης ακούστηκε στις Βρυξέλλες.
Τα πρώτα ραντεβού για αυτή τη λύση θα δοθούν στις 12 και 13 Φεβρουαρίου και στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, αλλά και πολύ περισσότερο στο επόμενο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.
Και ενώ ήδη Πρωθυπουργοί, όπως ο Ματέο Ρέντζι και εκπρόσωποι των ευρώ θεσμών, όπως ο Μάρτιν Σούλτς, χαιρετίζουν τη νίκη Σύριζα, δίνοντας ταυτόχρονα το παρόν του συμμάχου και του διαμεσολαβητή, (ο Σούλτς αφού δει τον Α. Τσίπρα θα συναντηθεί με την Α.Μέρκελ) οι εκπρόσωποι των υπουργείων οικονομικών έχουν ήδη από την Παρασκευή ετοιμάσει τις εισηγήσεις του για το σημερινό Eurogroup όπου θα ακουστεί ξεκάθαρα η ιδέα της νέας παράτασης για τη διεξαγωγή συζητήσεων.
“Το αίτημα αυτό θα πρέπει να το θέσει η ελληνική πλευρά”, αναφέρει κοινοτικός αξιωματούχους, που θεωρεί “μάλλον στατιστικά απίθανο” η νέα κυβέρνηση να τελειώσει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα πριν το τέλος του Φεβρουαρίου.
Αντιθέτως, οι Βρυξέλλες βλέπουν με καλό μάτι τη διαγραφή της ως τώρα διαπραγματευτικής πορείας που σχηματοποιήθηκε στο Παρίσι το Δεκέμβρη και τον επαναπροσδιορισμό των μέτρων από την αρχή. Η Κομισιόν ανεχόταν άλλωστε, αλλά δεν επικροτούσε τις κυβερνητικές επιλογές τα δύο τελευταία χρόνια, ιδίως σε σχέση με τη μείωση των δομικών δαπανών του δημοσίου και την εξυγίανση του ασφαλιστικού.
“Αν η νέα κυβέρνηση θέλει να πετύχει τους ονομαστικούς δημοσιονομικούς στόχους με άλλο τρόπο, δεν έχει παρά να φέρει τις τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις της”, είπε στο real.gr κοινοτικός αξιωματούχος αργά χθες το βράδυ.
Συγκεκριμένα:
Αν τώρα ο επόμενος υπουργός οικονομικών θελήσει να αλλάξει τα μέτρα και τις ιδέες που περιέχονται στο τελευταίο μεγάλο email της κυβέρνησης επί υπουργίας Γκίκα Χαρδούβελη, τότε οι ο Ντέκλαν Κοστέλο (που και αυτός με τη σειρά του θα συνοδεύεται από νέα μέλη στην ομάδα του μετά την αποχώρηση του Γκαμπριέλε Τζιούντιτσε) και Ρίσι Γκογιάλ, θα θελήσουν να δουν τον προϋπολογισμό, γραμμή γραμμή από την αρχή.
Το βέβαιο είναι ότι η δόση δεν μπορεί να εκταμιευθεί, αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ (και 4,5% το 2016) και ο προϋπολογισμός δεν είναι ισοσκελισμένος.
Κύκλοι των ελεγκτών απαντάνε με μεγάλη σαφήνεια σε ερώτηση της R πως “η κυβέρνηση, αν θέλει μπορεί να αντικαταστήσει όλα τα μέτρα που έχουν προταθεί από την προηγούμενη”. Λένε, επίσης ότι τα μέτρα πρέπει να συνοδεύονται από επαρκή τεκμηρίωση για την απόδοσή τους και καλό είναι να προέρχονται από τον τομέα των δαπανών “κάτι το οποίο οι δύο προηγούμενοι υπουργοί απέφευγαν”. Ωστόσο, ούτε οι ίδιοι ούτε και οι εκπρόσωποι των υπουργείων στο EWG δεν συζητάνε αλλαγή των ονομαστικών στόχων: “Οι στόχοι διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους και η βιωσιμότητα του χρέους τη συνέχιση των εκταμιεύσεων”.
Σε σχέση με τα ασφαλιστικά ταμεία, οι ελεγκτές αναμένουν να δουν μια τελική πρόταση για τη συγχώνευση όλων τον ταμείων σε ένα, το οποίο θα εισπράττει εισφορές και θα αποδίδει συντάξεις με ενιαία μέθοδο σε όλους τους ασφαλισμένους, καταργώντας πλήρως τις πολύ υψηλές συντάξεις των “ευγενών ταμείων” και το εφάπαξ – το οποίον θεωρούν αιμορραγία του συστήματος.
Οι ελεγκτές αναμένουν να ακούσουν τις προτάσεις για τη μείωση των δαπανών για την υγεία, κυρίως όσων αφορά φαρμακευτική και εγχειρητική δαπάνη και την αναθεώρηση των κοινωνικών παροχών.
Σε σχέση με τα δημόσια έσοδα, χωρίς να έχουν αγγίξει ακόμα το θέμα των πιθανών αλλαγών στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, η τρόικα περιμένει ακόμα τις προτάσεις για το μόνιμο φορολογικό σύστημα, τις προτάσεις για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών σε μέσα και προσωπικό, όχι μόνο στις εφορίες, αλλά και τα τελωνεία. Η στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών έπρεπε να υπερβαίνει τα 4000 άτομα, σύμφωνα με τη task force και σήμερα το νούμερο αυτό είναι κάτω από το μισό για τις δύο βασικές πηγές του προϋπολογισμού.
Παρομοίως, αναμένονται οι προτάσεις για την αλλαγή του καθεστώτος ΦΠΑ, τη φορολογία και την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα.
Ακόμα, ανοιχτό είναι το ζήτημα της ρύθμισης των κόκκινων δανείων, η άρση της προστασία της πρώτης κατοικίας, το άνοιγμα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, το συνδικαλιστικό νομοσχέδιο και το πλαίσιο για τις απεργίες. Οι ελεγκτές περιμένουν να ακούσουν τις ελληνικές ιδέες για όλα τα ανοιχτά θέματα που άπτονται των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που δεν εφαρμόστηκαν από την προηγούμενη κατάσταση και ξεκινούν από την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης ως το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, την απορρύθμισης κλειστών επαγγελμάτων και της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Πηγή: real.gr