Συνεντεύξεις

«Η καλύτερη απάντηση για τον ΦΠΑ είναι η εφαρμογή της νησιωτικότητας»

Συνέντευξη
στη Μαρία Χονδρογιάννη
«Το Ασφαλιστικό μας σύστημα εκπνέει. Η κυβέρνηση, προτάσσοντας την κοινωνική συνοχή, έχει κάνει την επιλογή της. Να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις και να υπερασπιστεί όσο εκεί που δεν πάει άλλο  και τις επικουρικές. Αυτό είναι ό,τι πιο δίκαιο μπορεί να γίνει στις δεδομένες συνθήκες για να είναι σίγουροι και οι σημερινοί νέοι, που πλήττονται από την ανεργία και την αναδουλειά, ότι θα πάρουν σύνταξη όταν έρθει η ώρα».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηλίας Καματερός με αφορμή τις συζητήσεις για το  ασφαλιστικό.
Ο κ. Καματερός αναφέρεται και στη διαπραγμάτευση του χρέους και τονίζει ότι μόνον με την αναδιάρθρωσή του,  η χώρα θα εξέλθει από την κρίση.
«Δεχτήκαμε το περασμένο καλοκαίρι συμφωνία με μέτρα που δεν συμφωνούμε, ακριβώς για να φτάσουμε στο στάδιο  της διαπραγμάτευσης του χρέους. Γιατί μόνο με αναδιάρθρωση του χρέους θα βγούμε από την κρίση και με την αξιοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων θα ανακάμψει η οικονομία. Θεωρώ αυτονόητο ότι και οι εταίροι είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν τη συμφωνία», τονίζει ο κ. Καματερός.
Σε ερώτηση σχετικά με την κατάργηση των  μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, ο κ. Καματερός δηλώνει ότι η καλύτερη απάντηση στο πρόβλημα είναι η  εφαρμογή της νησιωτικότητας.
«Ήδη εργαζόμαστε εντατικά όλοι οι νησιώτες βουλευτές, σε συνεργασία με όλους τους φορείς και τα Υπουργεία, ώστε να προχωρήσουν μέτρα για την Υγεία, την Παιδεία, τις συγκοινωνίες, τη δημόσια διοίκηση και τα αναπτυξιακά σχέδια του κάθε νησιού. Όλα όμως θα κριθούν αν τελικά ολοκληρωθεί το σχέδιο για την διαπραγμάτευση του χρέους, που περνά δυστυχώς μέσα από τις δυσκολίες που βιώνουμε τώρα», τονίζει ο κ. Καματερός.

Η συνέντευξη του κ. Ηλία Καματερού, αναλυτικά:
• Ποια είναι η άποψή σας για τις αλλαγές που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό;  Ήταν απαραίτητο να γίνουν τώρα και γιατί;
Το Ασφαλιστικό μας σύστημα εκπνέει. Τις αιτίες τις ξέρουμε. Από τα χρηματιστήρια, τα ομόλογα, το PSI κ.ά. Αν δεν βρούμε λύση βιωσιμότητας άμεσα, μετά από κάποιο διάστημα όχι μόνο οι μελλοντικές αλλά ούτε οι σημερινές συντάξεις δε θα μπορούν να καταβληθούν. Η κυβέρνηση, προτάσσοντας την κοινωνική συνοχή, έχει κάνει την επιλογή της. Να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις και να υπερασπιστεί όσο εκεί που δεν πάει άλλο να μη μειωθούν ούτε οι επικουρικές και πρώτα από όλα να μη θιγούν οι χαμηλές και μεσαίες. Αυτή είναι η γραμμή και για το μέλλον. Καθιερώνεται εθνική σύνταξη για όλους και από κει και πέρα χτίζεται η ανταποδοτική σύνταξη ανάλογα με τα έτη ασφάλισης καθενός. Αυτό είναι ό,τι πιο δίκαιο μπορεί να γίνει στις δεδομένες συνθήκες για να είναι σίγουροι και οι σημερινοί νέοι, που πλήττονται από την ανεργία και την αναδουλειά, ότι θα πάρουν σύνταξη όταν έρθει η ώρα.
• Αισιοδοξείτε για την ολοκλήρωση  των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς χωρίς άλλα επώδυνα μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις;
Δεχτήκαμε το περασμένο καλοκαίρι συμφωνία με μέτρα που δεν συμφωνούμε, ακριβώς για να φτάσουμε στο στάδιο  της διαπραγμάτευσης του χρέους. Γιατί μόνο με αναδιάρθρωση του χρέους θα βγούμε από την κρίση και με την αξιοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων θα ανακάμψει η οικονομία. Θεωρώ αυτονόητο ότι και οι εταίροι είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν τη συμφωνία. Πολλοί βέβαια θα ήθελαν να αποτύχει όλο αυτό το σχέδιο. Είναι αυτοί που βάζουν το στενό κομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον του λαού μας, που δεν αντέχει άλλο.
• Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, με αφορμή τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για προσλήψεις συγγενικών προσώπων, στελεχών του κυβερνώντος κόμματος. Τι συμβαίνει όμως πραγματικά;
Έχουν οργιάσει τα ΜΜΕ να πείσουν ότι όλοι ίδιοι είναι. Με αυτή την ιστορία μάλιστα τείνουν να γίνουν γραφικοί, γιατί οι ίδιοι, πρώτοι από όλους, γνωρίζουν πως η πρόσληψη συμβούλων από υπουργούς (μετακλητοί υπάλληλοι) που λήγει η θητεία τους με τη θητεία του υπουργού, δεν έχει καμία σχέση με διορισμό στο δημόσιο. Παίζουν με την αγωνία των πολιτών για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους, προσπαθώντας να μας κάνουν να ξεχάσουμε τους αθρόους διορισμούς μονίμων υπαλλήλων, έξω από κάθε διαδικασία, που έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια από τη Ν.Δ. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Εμείς όμως, ακόμα και αυτούς, τους μετακλητούς συμβούλους, τους μειώσαμε με νόμο κατά 30%. Και βέβαια ο τελευταίος που πρέπει να μιλά είναι ο κος Μητσοτάκης, που είχε 51 συμβούλους μέχρι πέρυσι τέτοια εποχή που ήταν υπουργός. Βέβαια και τα δικά μας στελέχη πρέπει να είναι πιο προσεκτικά και να μη δίνουν αφορμές, έστω κι’ αν αυτές είναι ελάχιστες.
• Ποια είναι η άποψή σας για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο που προωθεί ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Κουρουμπλής; Πρέπει να υπάρχει όριο στις θητείες των βουλευτών;
Πάγια θέση μας είναι ότι πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος σε απλή αναλογική, όσο αυτό είναι δυνατό. Όμως πρέπει να γίνει με Συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να μην αλλάζει ευκαιριακά από την εκάστοτε κυβέρνηση. Είναι θετικό να τεθεί όριο στις θητείες για να μην έχουμε το φαινόμενο των δια βίου βουλευτών.
• Ο υπουργός Εσωτερικών έχει ήδη δηλώσει ότι θα σπάσουν όλες οι μεγάλες περιφέρειες της χώρας; Αγγίζει και την περιοχή μας αυτό;
Φυσικά πρέπει να σπάσουν οι μεγάλες περιοχές, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό αγγίζει τη δική μας περιοχή.
• Δεν έχουν σταματήσει οι απειλές των Ευρωπαίων για κατάργηση της συνθήκης Σέγκεν εξαιτίας του  μεταναστευτικού. Τι πρέπει να γίνει για να λυθεί το πρόβλημα; Ειδικά στην Κω τι πρέπει να γίνει;
Εδώ κι ένα χρόνο έχω πει και στη Βουλή ότι το μεταναστευτικό θα είναι το πρόβλημα του αιώνα. Δυστυχώς η Ευρώπη δεν ανταποκρίνεται στο κάλεσμα των καιρών για να αντιμετωπίσει με θάρρος το πρόβλημα. Φοβάμαι ότι το βάρος στη χώρα μας θα μεγαλώσει. Γι’ αυτό χρειάζεται συνεννόηση και προετοιμασία για αντιμετώπιση του προβλήματος, σε συνεργασία όλων των φορέων των τοπικών κοινωνιών με την Κυβέρνηση. Η άρνηση και η μη αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως συμβαίνει στην Κω, έχει κοστίσει ως τώρα όχι μόνο στην Κω και τα γύρω νησιά αλλά σε όλη τη χώρα. Πολύ φοβάμαι ότι θα ολοκληρώσει την καταστροφή αν συνεχιστεί αυτή η άρνηση από τη Δημοτική Αρχή.
Είναι θετικό ότι το τελευταίο διάστημα οι φορείς του νησιού πιέζουν τη Δημοτική Αρχή που επιτέλους, μετά από ένα χρόνο, κατέθεσε πρόταση για χώρους. Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι είναι τελικά μη πρόταση. Αφού τα ακίνητα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ανήκουν σε ιδιώτες και έχουν δεσμευτεί από Τράπεζες και ιδιώτες πιστωτές, αποκλείοντας οποιαδήποτε συμβολαιογραφική συμφωνία.
• Θα τεθούν σε ισχύ τα αντισταθμιστικά  μέτρα για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ; Θα καταργηθεί τελικά το ειδικό καθεστώς και στα υπόλοιπα νησιά ;
Η καλύτερη απάντηση στην κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά είναι η σταδιακή, έστω, εφαρμογή της νησιωτικότητας. Ήδη εργαζόμαστε εντατικά όλοι οι νησιώτες βουλευτές, σε συνεργασία με όλους τους φορείς και τα Υπουργεία, ώστε να προχωρήσουν μέτρα για την Υγεία, την Παιδεία, τις συγκοινωνίες, τη δημόσια διοίκηση και τα αναπτυξιακά σχέδια του κάθε νησιού. Όλα όμως θα κριθούν αν τελικά ολοκληρωθεί το σχέδιο για την διαπραγμάτευση του χρέους, που περνά δυστυχώς μέσα από τις δυσκολίες που βιώνουμε τώρα.
Αν αντέξουμε ακόμα 2 μήνες ως τότε, αν αντέξει ο ήδη εξουθενωμένος λαός μας, τότε ελπίζουμε. Θα χαράξουμε μια νέα πορεία για τη χώρα και το λαό μας και θα αποφύγουμε την ολοκλήρωση της καταστροφής που επεξεργάστηκαν και υλοποίησαν όσοι ονειρεύονται μια αριστερή παρένθεση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου