Εχετε μετατρέψει σε ένα χρόνο την ελπίδα σε απόγνωση, απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνησης στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδος. Οδηγήσατε τη χώρα στα όρια της εξόδου από την ευρωζώνη, κλείσατε τις τράπεζες, αυξήσατε την ανεργία.
Σε αυτή τη συγκυρία τι επιλέξατε; Να οργανώσετε κομματική φιέστα και αυτό είναι πρόκληση για την αντιπολίτευση όχι πρόσκληση σε διάλογο.
Κοροϊδέψατε τους Ελληνες, είπε ο αρχηγός της ΝΔ. Ακουσα την ανάλυσή σας για το ασφαλιστικό. Όταν τάζατε την 13η σύνταξη δεν τα ξέρετε αυτά; αναρωτήθηκε.
Όπως είπε η κοινωνία δηλητηριάζεται με ταξικό μίσος. «Το δίλλημα σήμερα είναι μεταξύ του λαϊκισμού και της αλήθειας. Των μεταρρυθμίσεων που μπορεί να είναι δύσκολες αλλά έχουν εθνική ευθύνη. Αυτές θα επιλέξουμε».
Εχουμε ευθύνες αλλά εσείς εκτροχιάσατε το σύστημα
Το βασικό πρόβλημα του ασφαλιστικού είναι η γήρανση του πληθυσμού και η δημιουργία ενός στρεβλού συστήματος με ευθύνες που πρέπει να αναγνωριστούν, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρνηθήκαμε σαν κοινωνία να το αντιμετωπίσουμε αλλά ο κύκλος της σιωπής πρέπει να σπάσει.
«Για να υπάρξει λύση χρειάζεται νέα κοινωνική συμφωνία», είπε θυμίζοντας τα λόγια του Τ. Γιαννίτση. Εγω αναλαμβάνω τις ευθύνες αλλά να το κάνετε και εσείς, είπε στον Αλέξη Τσίπρα, θυμίζοντας τη τεράστια διαδήλωση για την αποδοκιμασία του σχεδίου Γιαννίτση. Τι έκανε τότε ο Συνασπισμός; αναρωτήθηκε και παραδέχτηκε ότι και η δική του παράταξη δεν βοήθησε. Όπως είπε η ΝΔ έκανε παρεμβάσεις, όπως ο νόμος Σιούφα και ο νόμος Πετραλιά. «Είναι δικά μας επιτεύγματα αλλά δεν ήταν αρκετά».
Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγιναν προσπάθειες και τα χρόνια των πρώτων μνημονίων. Στο τρίτο μνημόνιο αυτό αναγνωρίστηκε είπε ο αρχηγός της ΝΔ.
Δεν υπήρχε καμία ανάγκη μείωσης κύριων συντάξεων πριν αναλάβετε. Πλην της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές και των πρόωρων συντάξεων δεν υπήρχε επιπλέον απαίτηση των δανειστών.
Όπως είπε ο λογαριασμός του 1,8 δισ. ευρώ προήρθε από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Σχολιάζοντας την ατάκα του Αλέξη Τσίπρα για τους αγρότες που δεν έρχονται σε διάλογο αναρωτήθηκε μήπως πρέπει να πάει ο πρωθυπουργός στα μπλόκα όπως έκανε παλαιότερα.
Τα έξι προβλήματα
* Σύγκρουση γενεών. Δημιουργείται πόλεμος γενεών και αυτό είναι το χειρότερο λάθος.
* Πολεμά την παραγωγική Ελλάδα. Η σύνδεση εισφορών επαγγελματιών με το φορολογητέο εισόδημα στην έκταση που γίνεται ισοδυναμεί με εξόντωση. Θα οδηγήσει σε αύξηση αδήλωτης εργασίας. Όπως είπε η ΝΔ μείωσε τις εισφορές κατά 5% για περιορίσει την ανεργία.
* Στρεβλώνεται η ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Με τους συντελεστές αναπλήρωσης που εισάγονται επιβραβεύεται η ήσσονα προσπάθεια γιατί τα περισσότερα χρόνια δεν οδηγούν σε μεγαλύτερη σύνταξη.
* Μετατρέπει το σύστημα σε προνοϊακό και καταργείται η δομή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
* Ετεροχρονίζει το πρόβλημα και δεν δίνει λύση. Τι θα συμβεί στις κύριες συντάξεις την 1.1.2019; Η προσωπική διαφορά μεταφέρει το πρόβλημα για τρία χρόνια. Αυτό συνιστά πολιτική ανευθυνότητα. Το κάνετε γιατί ξέρετε ότι δεν θα είστε κυβέρνηση το 2019.
* Το σχέδιο είναι μη κοστολογημένο. Προκαλείται εντάσεις στην κοινωνία χωρίς να γνωρίζετε το όφελος των παρεμβάσεων που προτείνετε.
Ζητάτε από την αντιπολίτευση εναλλακτική πρόταση. Θα μπορούσαμε να πούμε λύστε το πρόβλημα του 1,8 δισ. ευρώ που δημιουργήσατε. Δεν θα το κάνουμε.
Η πρόταση
Ας συμφωνήσουμε στα βασικά χαρακτηριστικά: ένα δίκαιο σύστημα θα πρέπει να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα, να μην τιμωρεί όσους πλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους, να ενθαρρύνει την εργασία και να συμβάλει στην αλληλεγγύη των γενεών.
Ο ν. 3863 που ψηφίσαμε είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Η εθνική σύνταξη υπήρχε με αυτό το νόμο. Δεν τη δημιουργήσατε εσείς.
Εμεις είχαμε συμφωνήσει στη δημιουργία τριών Ταμείων. Σε αυτή την πρόταση επιμένουμε. Το ένα Ταμείο είναι λάθος.
Χρησιμοποιείστε τα εργαλεία για την αδήλωτη εργασία και εφαρμόστε κανονικά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για επικουρικές. Συμψηφίστε τις εισφορές στον ΟΓΑ με τις αγροτικές επιδοτήσεις για τον τελευταίο χρόνο και περιορίστε το κόστος των ευγενών Ταμείων στον προϋπολογισμό.
Αυτά τα μέτρα δεν αρκούν, παραδέχτηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Πρέπει να γίνουν στοχευμένες περικοπές δαπανών, είπε και ανέφερε την ανάγκη για διάλογο που θα αποβλέπει σε ακύρωση προγραμματισμένων μισθολογικών αυξήσεων και περιορισμό των κομματικών προλήψεων. «Θα μου πείτε και εσείς τα ίδια κάνετε αλλά αυτό είναι η ταφόπλακα της ιδεολογίας της Αριστεράς.
«Πώς θα ένοιωθαν οι αγωνιστές ακούγοντας τα εγγόνια να επικαλούνται τους παππούδες για μια θα θέση μετακλητού στο Δημόσιο».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις συνέπειες που είχε στο σύστημα η ανακοπή της ανάκαμψης το τελευταίο χρόνο. Αν δεν είχατε εκτροχιάσει την οικονομία δεν θα μιλούσαμε για πρόσθετα μέτρα, κατέληξε και ζήτησε αντικατάσταση του σχεδίου της κυβέρνησης.