Ειδήσεις

Τουρισμός: Φινλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία δίνουν το πρώτο στίγμα της φετινής σεζόν

Με το… δεξί ξεκινούν οι κρατήσεις για τρεις ανερχόμενες και σημαντικές από πλευράς διαθέσιμου budget τουριστικές αγορές. Φινλανδία, Ολλανδία και Νορβηγία δίνουν ήδη θετικά σημάδια για την εξέλιξη της ταξιδιωτικής ζήτησης, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις πως και η φετινή σεζόν θα έχει επιδόσεις τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με την περσινή, αν όχι υψηλότερες.

Η άνοδος της ζήτησης για το 2020 από τη φινλανδική αγορά υπολογίζεται στο 10%, σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, παραμένοντας σε διψήφιο ποσοστό όπως και πέρσι, όπως φάνηκε κατά την πρόσφατη τουριστική έκθεση ΜΑΤΚΑ 2020, που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι από τις 16 έως τις 20 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Φινλανδίας, το 2019 η Ελλάδα ξεπέρασε την Ισπανία σε πωλήσεις τουριστικών πακέτων, έχοντας μερίδιο 35% επί των συνολικών πωλήσεων, ενώ οι αφίξεις σημείωσαν άνοδο 11,5% (έως τις 30 Νοεμβρίου τη χώρα μας επισκέφθηκαν 322.549 Φινλανδοί).

Θετικά είναι τα μηνύματα και από τις Ολλανδία. Οι tour operators κάνουν λόγο για αυξημένες προκρατήσεις, με την Κρήτη να παραμένει ο πιο δημοφιλείς προορισμός για τους Ολλανδούς τουρίστες και να ακολουθεί η Κως. Ζήτηση καταγράφεται επίσης για την Ζάκυνθο, την Ρόδο και την Κέρκυρα και έπονται η Σάμος, η Λέσβος, η Κεφαλλονιά, η Κάρπαθος και η Χαλκιδική. Σημειώνεται ότι η ολλανδική αγορά ακολουθεί τα τρία τελευταία χρόνια συνεχή ανοδική πορεία, με έτος ορόσημο το 2019, που έσπασε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου Ολλανδών επισκεπτών στη χώρα μας.

Όπως διαπιστώθηκε κατά την τουριστική έκθεση στην Ουτρέχτη, το μερίδιο της Τhomas Cook έχει ήδη απορροφηθεί από τους μεγάλους παίκτες της αγοράς και ταυτόχρονα αυξάνει ο αριθμός θέσεων στις αεροπορικές γραμμές που συνδέουν απ’ ευθείας την Ολλανδία με 20 ελληνικούς προορισμούς, καθώς εντάσσονται επιπλέον νέα δρομολόγια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αγορά της Νορβηγίας που επίσης καταγράφει ανοδικές τάσεις. Η Νορβηγία θεωρείται ώριμη και σταθερή τουριστική αγορά για τη χώρα μας και από το 2016 έως και τέλος Οκτωβρίου 2019 έχει παρουσιάσει μία μέση αύξηση της τάξης του 5%.

Θετικά Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο

Οι δύο σημαντικότερες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό παραμένουν η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που από κοινού “έδωσαν” πέρσι περίπου 7 εκατ. τουρίστες.

Οι κρατήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής κυμαίνονται σε θετικά επίπεδα, και σε πολλές περιπτώσεις ανώτερα σε σύγκριση με του 2019, ενώ όλα δείχνουν ότι η ερχόμενη σεζόν θα κυμανθεί σε υψηλότερα επίπεδα με πέρσι.

Πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς θα εξελιχθούν οι αφίξεις της νέας χρονιάς εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί γύρω στον Μάρτιο, μετά και τη διεθνή έκθεση του Βερολίνου. Αντιστοίχως, ο προγραμματισμός των πτήσεων από τους tour operators αναμένεται αργότερα μέσα στο 2020.

Στόχος η διψήφια άνοδος των εσόδων

Την ίδια ώρα, τη διψήφια αύξηση των εσόδων και την μονοψήφια άνοδο των αφίξεων έθεσε  ως στόχο για το 2020 ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο Reuters εκτιμώντας ότι το 2020 θα είναι καλύτερο από το 2019.

Η προσέλκυση τουριστών από το εξωτερικό με “γερό πορτοφόλι” είναι ένας από τους βασικούς στόχους στο υπουργείο Τουρισμού για τη νέα χρονιά, στη λογική της συνέχισης του θετικού σερί που καταγράφεται στα τουριστικά έσοδα. Άνοιγμα επιχειρείται επίσης σε αγορές με υψηλή μέση δαπάνη ανά ταξίδι, όπως η Κίνα, η Ινδία και οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2019, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 13% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 και διαμορφώθηκαν στα 17,8 δισ. ευρώ. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 4% και διαμορφώθηκε στα 30,6 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 29,4 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

πηγή capital.gr

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου