Τοπικές Ειδήσεις

Πώς λειτούργησε το υποκατάστημα της «πυραμίδας» του 54χρονου επενδυτή με τα πετρελαιοειδή στην Ρόδο!

Απάτη επικών διαστάσεων με τον αριθμό των θυμάτων και στο νησί να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο – Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «δημοκρατικής»

Το κουβάρι μιας απίστευτης υπόθεσης απάτης, που έχει προκαλέσει πανελλήνιο σάλο, μετά την εξιχνίασή της από τους αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής ξετυλίγει σήμερα η «δημοκρατική», δίνοντας έμφαση στις δοσοληψίες του καταγγελλόμενου ημεδαπού, ηλικίας 54 ετών, στο νησί της Ρόδου, μέσω υποκαταστήματος που λειτουργούσε στην οδό Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στην Ροδοπούλα, που πλέον έχει κλείσει.
Οι αστυνομικοί έπειτα από συστηματική και μεθοδική προανακριτική έρευνα, εξιχνίασαν 71 περιπτώσεις απάτης με την οικονομική ζημία σε βάρος φυσικών και νομικών προσώπων να ανέρχεται σε 7.778.710,26 ευρώ και 9.131.099,41 δολαρίων Η.Π.Α. αντίστοιχα.
Η υπόθεση έχει πολλές παραμέτρους και αναμένεται να απασχολήσει την δικαιοσύνη και στην Ρόδο μετά την παραπομπή προβεβλημένης πτυχής της από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, λόγω τοπικής αρμοδιότητας.
Ο αριθμός των θυμάτων στο νησί, που έγιναν γνωστά στην «δημοκρατική» είναι 6 εκ των οποίων οι δύο, που διατηρούσαν κοινό λογαριασμό και είναι ανδρόγυνο, εργαζόντουσαν στο υποκατάστημα του φερόμενου ως δράστη!!
Ο ένας μάλιστα, που είχε αναλάβει να προσεγγίζει επενδυτές, έχει βρεθεί και ο ίδιος αντιμέτωπος με μήνυση και έχει εμπλακεί σε αστικές περιπέτειες στα δικαστήρια των Αθηνών.

ΤΙ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.
Εν πάση περιπτώσει, ο 54χρονος φέρεται να προσέγγιζε ανυποψίαστους πολίτες, είτε του επιχειρηματικού και εφοπλιστικού κύκλου, είτε μεσαίας οικονομικής επιφάνειας, και συστηνόταν ψευδώς ως «Σύμβουλος Εμπορικών Συμφωνιών – Επενδύσεων» με εξειδικευμένες γνώσεις, πρωτοποριακές μεθόδους και εμπειρία στην παγκόσμια αγορά πετρελαιοειδών, βασιζόμενος σε παρελθοντική του ιδιότητα ως στέλεχος σημαντικών εταιρειών στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
Στη συνέχεια τους έπειθε να συμμετέχουν σε ένα δήθεν αξιόπιστο και αποδοτικό επενδυτικό σχήμα, με εγγυημένο κεφάλαιο με την αγορά πετρελαιοειδών στο όνομά τους, εκμεταλλευόμενη το arbitrage, όπως αποκαλείται διεθνώς η εξισορροπητική κερδοσκοπία.
Τους έλεγε, δε, ότι θα μπορούσαν να αποχωρήσουν οποιαδήποτε στιγμή, ρευστοποιώντας στο ακέραιο το κεφάλαιο ή παραλαμβάνοντας προϊόν ίσης αξίας.
Ακολούθως, φέρεται να προέβαινε σε διαδικασία αγοραπωλησίας αργού πετρελαίου και αγοράς ασφαλίστρων (OPTION) προς εξασφάλιση του επενδυθέντος κεφαλαίου, με χρέωση του πελάτη, ώστε ο αγοραστής να αποκομίζει ετήσιο κέρδος με απόδοση από 7,6% έως 13%, με τη μορφή μηνιαίου μισθώματος (προκαθορισμένη απόδοση).
Για το σκοπό αυτό το 2013 συνέστησε εταιρεία στην Ελλάδα (μητρική εταιρεία) και το 2016 θυγατρική σε χώρα της Ευρώπης, με αντικείμενο «Εμπορικές συμφωνίες για το αργό πετρέλαιο και τα παράγωγά του».
Μάλιστα, η μητρική εταιρεία εμφανιζόταν να ενεργεί ταυτόχρονα στις συναλλαγές ως πράκτορας (agent) της θυγατρικής.
Κατά το διάστημα, που διαχειριζόταν ως ιδιοκτήτης των ανωτέρω εταιρειών τα εμπιστευμένα επενδυθέντα κεφάλαια των πελατών του, τους σύστηνε να πραγματοποιούν νέες καταβολές (αύξηση κεφαλαίου, κ.λπ.), να μην εισπράττουν τις αποδόσεις και να τις επανατοποθετούν (ανακεφαλαιοποίηση), με σκοπό την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής μακροπρόθεσμης απόδοσης.
Η εκμετάλλευση των κεφαλαίων από τον ίδιο σε συνδυασμό με την αγορά ή μη φορτίων πετρελαίου, την εικονική απεικόνιση των αγορασθέντων σε συμβάσεις, τιμολόγια, πιστοποιητικά πώλησης και την κάλυψη των συμφωνηθέντων αποδόσεων, είτε από ίδια κεφάλαια, είτε έτερων επενδυτών (πυραμίδα), έλαβαν χώρα τουλάχιστον από το 2018.
Η παράνομη δράση του αποκαλύφθηκε όταν αρνήθηκε σε πελάτες – επενδυτές την επιστροφή είτε του αρχικού κεφαλαίου, είτε των φορτίων πετρελαίου και αφού είχαν προηγηθεί παραπλανητικές επιστολές του με ψευδείς αιτιάσεις περί δυσχερειών της διεθνούς αγοράς.
Η όλη μεθόδευση, όπως δημοσιοποιήθηκε ήδη, αποτελεί ένα πολύπλοκο και σύνθετο σύστημα επενδύσεων τύπου «πυραμίδας» για το οποίο έχει ήδη επιληφθεί και η ΑΑΔΕ.

ΤΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Οπως έγραψε η «δημοκρατική», ο 54χρονος διατηρούσε εταιρεία στεγαζόμενη σε πολυτελή γραφεία στην Γλυφάδα Αττικής με υποκατάστημα στη Ρόδο, με μεγάλο αριθμό απασχολούμενων κυρίως πωλητών και μεγάλο αριθμό επενδυτών ανά την Ελλάδα.
Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας που διενεργήθηκε κατέθεσε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου την 22α Φεβρουαρίου 2022 μια 53χρονη ημεδαπή που απασχολούσε στο γραφείο του στην Ρόδο για να επιβεβαιώσει ότι και ο σύζυγός της, που ομοίως απασχολείτο στην εταιρεία, ήταν θύμα του και ότι του πώλησε επενδυτικά προγράμματα αξίας 582.330 ευρώ και 522.000 δολαρίων ΗΠΑ (περίπου) ενώ επιβεβαίωσε ότι η δράση του στο νησί είχε ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2021.
ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ  Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΤΟΥ
Ο πρώην υπάλληλός του αυτός, ηλικίας 61 ετών, εργάστηκε κατά το χρονικό διάστημα από 3 Οκτωβρίου 2016 έως και τις 5 Ιουνίου 2021 με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας και με την ειδικότητα του υπαλλήλου γραφείου στο υποκατάστημα που ίδρυσε την περίοδο εκείνη στη Ρόδο η εδρεύουσα στη Γλυφάδα Αττικής Ι.Κ.Ε. του 54χρονου.
Ηδη εκπροσωπούμενος από τον δικηγόρο κ. Κώστα Χαλκιά έχει προβεί σε σειρά σημαντικών ενεργειών για την απεμπλοκή του από την υπόθεση του 54χρονου και για την διεκδίκηση των χρημάτων που επένδυσε ο ίδιος, φίλοι και συγγενείς του.
Τα καθήκοντά του συνίσταντο στην προώθηση και περιγραφή του εταιρικού προϊόντος στους πελάτες. Στη συνέχεια, εφόσον κάποιος πελάτης έδειχνε ενδιαφέρον για την αγορά του εταιρικού προϊόντος, προχωρούσε στη συμπλήρωση εντύπου με τα στοιχεία του, το οποίο και διαβίβαζε στην ηλεκτρονική διεύθυνση των κεντρικών γραφείων της εταιρείας στη Γλυφάδα, όπου τα εκεί στελέχη της κατήρτιζαν τα συμβατικά κείμενα για τη συνεργασία με τον πελάτη και τα έστελναν στη Ρόδο σε πρωτότυπη μορφή και ήδη υπογεγραμμένα από τον 54χρονο.
Μετέπειτα, ο πελάτης καλούνταν και κατέβαλλε το αντίτιμο για την αγορά του προϊόντος που επέλεξε, ο ίδιος και απευθείας σε τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας.
Υποστηρίζει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της απασχόλησής του είχε την ακλόνητη γνώση και πεποίθηση ότι τα προϊόντα που προωθούσε στο καταναλωτικό κοινό ήταν νόμιμα, υπαρκτά και εγγυημένα, αφού αυτή ήταν η διαβεβαίωση που είχε λάβει από τον 54χρονο και τα υπόλοιπα στελέχη της εταιρείας του.
Η γνωριμία του με τον 54χρονο, όπως αναφέρει ο 61χρονος, χρονολογείται ήδη από τον Αύγουστο του έτους 2014, οπότε και του τον σύστησε ο γαμπρός του, ο οποίος ήταν ήδη επενδυτής σε προϊόντα της εν λόγω εταιρείας.
Αυτός και η σύζυγός του προέβησαν σε αγορές και πωλήσεις ακόμη και κατά το έτος 2020.
Έχουν δε να λαμβάνουν ποσά από συμβόλαια ονομαστικής αξίας 1.073.000,00 ευρώ περίπου, τα οποία έληξαν και δεν τους έχουν αποδοθεί, ενώ η διαφορά μεταξύ του επενδεδυμένου κεφαλαίου τους και των ποσών που έχουν κατά καιρούς εισπράξει υπερβαίνει – κατά τους πρόχειρους υπολογισμούς του – το ποσό των 400.000 ευρώ.
Θύματα όμως φαίνεται να είναι και συγγενικά τους πρόσωπα από την Ρόδο (αδέλφια, γαμπροί, κουνιάδοι), αλλά και αγαπητοί τους φίλοι, και αυτά που έχουν επενδύσει υπερβαίνουν το ποσό των 3.000.000 ευρώ!!.
Ο 61χρονος επεσήμανε ότι ο 54χρονος του εξήγησε ότι τα φορτία πετρελαίου, που μπορεί να βρίσκονται είτε αποθηκευμένα σε κάποια χώρα είτε σε φορτηγά πλοία και να ταξιδεύουν, είναι ασφαλισμένα. Δηλαδή ότι το φυσικό φορτίο δεν κινδυνεύει από καμία καταστροφή.
Επιπλέον, η προκαθορισμένη τιμή αγοράς από την εταιρεία του της ποσότητας πετρελαίου που κατέχει ο πελάτης, εξασφαλίζει ότι η επένδυση δεν κινδυνεύει από καμία μεταβολή στην τιμή του πετρελαίου.

Το κέρδος για τον πελάτη, κατά τα λεγόμενα του προέκυπτε με τον εξής τρόπο: Κατά το χρονικό διάστημα από την αγορά του φορτίου από τον πελάτη μέχρι την αγορά του ίδιου φορτίου από την εταιρεία του, ο εκάστοτε πελάτης παραχωρούσε το δικαίωμα χρήσης (usage) της ποσότητας πετρελαίου στην προαναφερόμενη εταιρεία του. Για την παραχώρηση της χρήσης αυτής η εταιρεία του πλήρωνε στον εκάστοτε πελάτη ημερήσιο «μίσθωμα» επί του κεφαλαίου.
Συνήθως, αυτό κυμαινόταν από 0,025% – 0,030% ημερησίως, δηλαδή, ετησίως 9,12%-10,95%.
Ο 54χρονος διαφήμιζε τον εαυτό του ως αυθεντία στη διεθνή αγορά του πετρελαίου, είχε, όπως έλεγε, τη δυνατότητα να επενδύει τις αξίες των ποσοτήτων του πετρελαίου, την χρήση του οποίου του παραχωρούσαν οι πελάτες, κατά τρόπο ώστε να εξασφαλίζει το κεφάλαιο, να δίνει τα μισθώματα και να μπορεί κατά τη λήξη των συμβάσεων να αγοράζει τις ποσότητες των φορτίων από τους πελάτες που ήθελαν να ρευστοποιήσουν και να εξασφαλίζει κέρδος για τον εαυτό του.
Εκτός από τα σταθερά συμβόλαια, συνήθως, διάρκειας ένας έτους, ο 54χρονος είχε και άλλη πρόταση συνεργασίας με μεγαλύτερο κέρδος. Στους πωλητές – υπαλλήλους του έλεγε ότι για να δώσει την ευκαιρία μιας Spot αγοράς σε έναν πελάτη, έπρεπε αυτός να έχει και ένα συμβόλαιο σταθερής θέσης στην εταιρεία. Τα φορτία Spot είχαν μικρότερη διάρκεια (έναν με δύο μήνες) και είχαν μεγαλύτερη απόδοση. Ο λόγος, όπως ο ίδιος διαβεβαίωνε, ήταν ότι επρόκειτο για ποσότητες πετρελαίου που είχε αγοράσει πολύ φθηνά για διάφορους λόγους.
ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΜΕΝΟΣ
Ο 54χρονος από την άλλη διατείνεται ότι ουδόλως συνεβλήθη ατομικώς με τα φερόμενα ως θύματά του και ότι ο νόμος δεν προβλέπει ευθύνη του νομίμου εκπροσώπου επενδυτικού σχήματος για την πορεία επενδυτικών προϊόντων έναντι του επενδυτή.
Υποστηρίζει ότι οι φερόμενοι ως θύματα δεν καθιστούν σαφές ότι απεκόμιζαν κέρδη υπό μορφήν μισθώματος (για τα απλά φορτία) ή υπεραξίας (για τα φορτία spot) των αγορασθέντων υπ’ αυτών φορτίων από την έναρξη των συμβάσεών της και μέχρι την επέλευση της υπερημερίας της πωλήτριας.
Εχει επισημάνει εξεταζόμενος ότι η αγορά πετρελαίου και τα προθεσμιακά συμβόλαια, συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και λοιπά παράγωγα επενδυτικά προϊόντα αποτελούν εξ ορισμού πεδία υψηλού ρίσκου.
Τονίζει πως συνήφθησαν συμβάσεις πώλησης πετρελαίου από εταιρεία, ως πράκτορας δε της πωλήτριας συνεβλήθη και η εκπροσωπούμενη από τον ίδιο εταιρία ΙΚΕ.
Ισχυρίζεται ότι ο ίδιος δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος ατομικώς στις υπό έγκληση συμβάσεις, παρά μόνον υπέγραψε τις συμβάσεις ως νόμιμος εκπρόσωπος νομικού προσώπου, δηλαδή της πράκτορος εταιρίας, η οποία εκπροσωπεί ως πράκτορας την πωλήτρια.
Οι συμβάσεις που υπεγράφησαν δε, όπως είπε, αποτελούσαν παράγωγες συμβάσεις (derivative contracts) και όχι συμβάσεις αγοραπωλησίας.
Τα προθεσμιακά συμβόλαια δεν έχουν ως αντικείμενο αμφιμερούς δέσμευσης ευθέως το εμπόρευμα που αφορούν, αλλά την δέσμευση αγοραπωλησίας του εμπορεύματος σε συγκεριμένη τιμή στο μέλλον, ανεξαρτήτως της αγοραίας αξίας του κατά τον ίδιο μελλοντικό χρόνο.
Επεσήμανε ότι παραγωγικό αίτιο της βούλησης του αγοραστή ως συμβαλλόμενου σε προθεσμιακό συμβόλαιο δεν είναι η απόκτηση εμπορεύματος αλλά το “ποντάρισμα” σε μια διαφορά συμφωνημένης τιμής και τρέχουσας τιμής, ώστε να προκύπτει κέρδος από την περαιτέρω πώληση του συμβολαίου αγοραπωλησίας, δηλαδή ουσιαστικά την πώληση της αξίωσης του αγοραστή να αγοράσει πετρέλαιο σε συγκεκριμένη τιμή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου