Συνεντεύξεις

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Το Κτηματολόγιο Ρόδου μπαίνει στην ψηφιακή εποχή»

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη στη Ρόδο και τις σημαντικές ανακοινώσεις που έκανε για το Κτηματολόγιο Ρόδου, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης μιλάει σήμερα στη ‘δημοκρατική’ καθώς και για μία σειρά άλλων θεμάτων της αρμοδιότητάς του.
Σχετικά με τα πολιτικά τεκταινόμενα, ο υφυπουργός, δηλώνει ότι «οι πολίτες εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη».
• Την περασμένη Δευτέρα, τέθηκε σε λειτουργία το Κτηματολογικό Γραφείο Δωδεκανήσου. Είναι μια δική σας δέσμευση που υλοποιήθηκε αλλά και ένα δύσκολο εγχείρημα. Αναφερθήκατε στα υποθηκοφυλακεία τα οποία είναι ένας παλαιός θεσμός, και κλείνουν οριστικά. Οι φορείς, σχεδόν δεν πίστευαν ότι θα λυθεί, ποτέ. Θα ήθελα το σχόλιό σας. Τελικά, το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή, άργησε αρκετά για την περιοχή μας, που είναι πολυνησιωτική;
Τα υποθηκοφυλακεία ήταν ένας θεσμός που προέρχεται από την οθωμανική περίοδο, ο οποίος με την πάροδο των χρόνων δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε. Πριν από περίπου 30 χρόνια, η πολιτεία αντιλήφθηκε την ανάγκη να μεταρρυθμίσει αυτόν τον θεσμό, αντικαθιστώντας τον με το σύστημα κτηματολογίου. Το νέο αυτό σύστημα είναι αντικειμενικό και βασίζεται στον χώρο και το ακίνητο, και όχι στον ιδιοκτήτη.
Μετά από μεγάλη προσπάθεια, ολοκληρώθηκε η κατάργηση 392 υποθηκοφυλακείων σε όλη την επικράτεια. Η σύγχυση που προκαλούσε για δεκαετίες η συνύπαρξη του συστήματος Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογίου αποτελεί πλέον παρελθόν. Σήμερα, όλες οι συναλλαγές που αφορούν ακίνητα στην Ελλάδα διεκπεραιώνονται από μία ενιαία υπηρεσία, το Κτηματολόγιο.
Περνάμε δηλαδή στο αντικειμενικό χωρικό σύστημα του Κτηματολογίου, όπου κάθε τετραγωνικό εκατοστό ελληνικής γης αντιστοιχεί σε έναν Κωδικό Αριθμό Ελληνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) και σε έναν ψηφιακό χάρτη, όπου μπορεί ο καθένας να γνωρίζει τα όρια της κάθε ιδιοκτησίας. Αυτή είναι αν μου επιτρέπετε και η μεγάλη αλλαγή.
Ξέρετε, για πάρα πολλά χρόνια, η Ρόδος θεωρούνταν πρότυπο για όλη την Ελλάδα ως προς το θέμα του Κτηματολογίου. Την τελευταία δεκαετία στο σύστημα όμως συσσωρεύτηκαν δεκάδες χιλιάδες εκκρεμότητες, που ξεπερνούν αθροιστικά τις 60.000 πράξεις. Αυτό δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια δικαίου και πρώτη μας προτεραιότητα είναι να μηδενίσουμε αυτές τις εκκρεμότητες. Αυτό θα το πετύχουμε μέσα από σειρά ενεργειών και παρεμβάσεων.
Πρώτον, μέσω της περαιτέρω στελέχωσης του προσωπικού. Έχει δρομολογηθεί η ενίσχυση του Κτηματολογικού Γραφείου Δωδεκανήσου με συνολικά 38 νέες θέσεις εργασίας, καλύπτοντας ευρύ φάσμα ειδικοτήτων. Σημειώνεται ότι υπό το προηγούμενο καθεστώς λειτουργούσε με 17 υπαλλήλους.
Η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της μετάπτωσης του Κτηματολογικού Γραφείου Δωδεκανήσου, με στόχο τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών. Δεύτερον, η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, που μέχρι πρόσφατα ήταν σχεδόν ανύπαρκτη στην υπηρεσία του νησιού, έχει πλέον εισαχθεί. Μετά την επίσκεψή μας, εγκαταστάθηκαν και λειτουργούν 24 σύγχρονες μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών, στη διάθεση του προσωπικού που είναι υπεύθυνο για την ψηφιακή επεξεργασία των πράξεων.
Προχωρά επίσης εντατικά μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα ψηφιοποίησης, με στόχο τη σάρωση 2.500.000 σελίδων από το αρχείο του Κτηματολογίου Δωδεκανήσου. Τέλος, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας 12n.ktimatologio.gr, οι πολίτες και οι επαγγελματίες έχουν πλέον τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται ψηφιακά για το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχει το Κτηματολογικό Γραφείο Δωδεκανήσου. Εργαζόμαστε συστηματικά και με στρατηγικό σχέδιο, ώστε αυτές οι παρεμβάσεις να συμβάλουν στη δημιουργία ενός σύγχρονου, ψηφιακού και προσβάσιμου φορέα, αντάξιου των προτύπων μιας ευρωπαϊκής χώρας στον 21ο αιώνα.


• Το Κτηματολόγιο, αλλά και συνολικά το Υπουργείο σας έχει ηγηθεί της προσπάθειας για ένταξη και αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο δημόσιο. Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι αλλά και οι ευκαιρίες από τη χρήση του AI;
Είμαστε πολύ περήφανοι για το γεγονός ότι το Κτηματολόγιο κατόπιν νομοθετικής ρύθμισης έγινε πέρυσι ο πρώτος δημόσιος φορέας του ελληνικού κράτους που ενέταξε επίσημα τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης. Πρόκειται για μια πολυσύνθετη διαδικασία. Το AI είναι μια πραγματική επανάσταση. Είναι ζωτικής σημασίας να εξοικειωθούν τα παιδιά από μικρή ηλικία με τις δυνατότητες, αλλά και τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε ότι οι επόμενες γενιές εργαζομένων στην Ελλάδα δεν θα υστερούν σε σχέση με τους συνομηλίκους τους σε άλλες χώρες. Σε 10 χρόνια, όταν οι σημερινοί μαθητές θα αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια και θα επιχειρούν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, η εξοικείωσή τους με τη χρήση βασικών εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης θα είναι απαραίτητη. Όλοι οι ειδικοί της αγοράς επισημαίνουν ότι χωρίς αυτές τις γνώσεις, η εύρεση εργασίας θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Το ίδιο ίσχυε και για την δική μας γενιά, για όσους δεν ήξεραν να χρησιμοποιούν εφαρμογές όπως είναι το Word, το Excel και άλλές αντίστοιχες. Οφείλουμε, λοιπόν, να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας μας. Αυτό που αποτελεί και τον πραγματικά μας πλούτο. Έχουμε καθυστερήσει; Θα πω ναι. Αλλά το αύριο δε μπορεί να περιμένει.
• Μιλήστε μας για το GOVSATCOM. Πόσο σημαντικό είναι για την Ελλάδα;
Το GOVSATCOM αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Προγράμματος και πρόκειται στην ουσία για τον κόμβο διαχείρισης και παροχής ασφαλών δορυφορικών επικοινωνιών για κρίσιμες υποδομές όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, στερώντας τη δυνατότητα παρεμβολής από τρίτες χώρες ή άλλες εξωτερικές απειλές.
Πρόκειται για ένα έργο που ενισχύει τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας και την αναδεικνύει σε κομβικό παίκτη στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η φιλοξενία αυτής της κρίσιμης υποδομής σε ελληνικό έδαφος, τοποθετεί τη χώρα μας στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων στους τομείς της καινοτομίας και της ασφάλειας.
Παράλληλα, αναμένεται να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις και εξειδικευμένο προσωπικό στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας, ενισχύοντας κατ’ επέκταση και το εγχώριο οικοσύστημα. Η επιλογή της Ελλάδας ως μίας από τις δύο έδρες αποτελεί ξεκάθαρη αναγνώριση της προόδου μας στον τεχνολογικό τομέα. Με συστηματική προσπάθεια, η χώρα μας καθιερώνεται ως κόμβος καινοτομίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το GOVSATCOM HUB θα παρέχει ασφαλείς δορυφορικές επικοινωνίες στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ενισχύοντας την ικανότητα διαχείρισης κρίσεων, φυσικών καταστροφών και την προστασία κρίσιμων υποδομών. Πρόκειται επομένως για μια σημαντική εξέλιξη, η οποία αναβαθμίζει περαιτέρω τη θέση της Ελλάδας ως πρωτοπόρου στις ευρωπαϊκές τεχνολογικές εξελίξεις και εξασφαλίζει πολλαπλά οφέλη για την ασφάλεια αλλά και την οικονομία της χώρας.


• Στα της Νέας Δημοκρατίας, οι δημοσκοπήσεις την φέρνουν σταθερά μπροστά, ενώ η κατάσταση στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη με το ΠΑΣΟΚ να έχει ανέβει στην δεύτερη θέση (στις δημοσκοπήσεις). Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό;
Πράγματι, παρατηρώντας κανείς τις δημοσκοπήσεις μπορεί να συμπεράνει ότι η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει μια εικόνα ανάκαμψης σε σύγκριση με τις έρευνες που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί φαίνεται ότι οι πολίτες βλέπουν ότι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, που είναι η ακρίβεια, είναι η υγεία, δεν τα κρύβουμε κάτω από το χάλι, παρά αναγνωρίζουμε ότι είναι υπαρκτά, σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Οι πολίτες εμπιστεύονται την Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Και πράγματι, γίνονται προσπάθειες από όλους, καθένας από τη δική του πλευρά, για να δοθούν λύσεις. Όσον αφορά στην αντιπολίτευση, είναι αλήθεια ότι το ΠΑΣΟΚ έχει βρεθεί στη δεύτερη θέση, αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στις διαλυτικές διασπάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και όχι σε κάποια στρατηγική συσπείρωση που πέτυχε το ΠΑΣΟΚ. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν συνεχιζόμενες απώλειες, παρά τα πρόσκαιρα οφέλη που προέκυψαν μετά τις εσωκομματικές τους διαδικασίες.
Προσωπικά, δεν θεωρώ ότι αυτή η κατάσταση είναι θετική για το πολιτικό μας σύστημα ή για τη χώρα γενικότερα. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά, η Ελλάδα χρειάζεται τόσο μια παραγωγική Κυβέρνηση όσο και μια εξίσου παραγωγική αντιπολίτευση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου