Συνεντεύξεις

Ηλ. Τσέρκης: Πώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα υγείας

«Είμαστε υπέρ ενός σωστού και λειτουργικού συστήματος Υγείας, με εύκολη πρόσβαση στον καθένα μας. Ευελπιστούμε σε ένα σύστημα εύρυθμο και λειτουργικό, τόσο για τους χρήστες όσο και για τους λειτουργούς της υγείας».

Υπέρμαχος ενός σωστού και κυρίως λειτουργικού συστήματος Υγείας δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο συντονιστής του τομέα Υγείας της ΝΔ κ. Ηλίας Τσέρκης και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν πέτυχε στη λειτουργία του ο ΕΟΠΥΥ.
Οι βασικότερες αρχές του νέου συστήματος είναι ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού, η καταγραφή του πλήρους ιατρικού ιστορικού στην Κάρτα Υγείας και η παραπομπή σε δευτεροβάθμια δομή από τον οικογενειακό ιατρό ή το ΕΚΑΒ (για τα επείγοντα).

«Όλοι οι ασφαλισμένοι θα δηλώνουν μία φορά το χρόνο ποιον οικογενειακό γιατρό από αυτούς που διαθέτει η περιοχή θέλουν και αυτός θα έχει την ευθύνη να καταγράψει εντός δύο ετών όλο το ιατρικό ιστορικό όλων των προσώπων που έχει χρεωθεί, ώστε να έχουμε σε δύο χρόνια τον πλήρη ιατρικό φάκελο όλου του ελληνικού πληθυσμού. Θα υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής του οικογενειακού ιατρού μια φορά το έτος.Για να πάει κάποιος πλέον σε νοσοκομείο, θα πρέπει να περάσει πρώτα μέσα από το Πρωτοβάθμιο Σύστημα», εξηγεί ο κ. Τσέρκης και προσθέτει πως το σύστημα θα συμβάλει ώστε να αποσυμφορηθει κάπως η κίνηση στα νοσοκομεία.
Η συνέντευξη του κ. Ηλία Τσέρκη, αναλυτικά:

• Γιατί τελικά δεν πέτυχε στη λειτουργία του ο ΕΟΠΥΥ και οδηγήθηκε στην κατάργηση;
Για να θυμηθούμε την εξέλιξη του Συστήματος Υγείας στη χώρα, πρέπει να κάνουμε μια μικρή αναδρομή. Το ΙΚΑ ιδρύθηκε το 1938 επί Ιωάννου Μεταξά και ξεκίνησε με τη δημιουργία ιατρείων για την ιατρική περίθαλψη των ασφαλισμένων και την παρακολούθηση των εγκύων. Ο αρχικός αριθμός ήταν 42 ιατρεία και τα τελευταία χρόνια ήταν αρκετές δεκάδες σε όλη την επικράτεια, μάλιστα στο λεκανοπέδιο της Αττικής υπήρχαν και Νοσοκομεία του ΙΚΑ ως τριτοβάθμιες δομές, τα οποία ήταν τα πρώτα που συνενώθηκαν με νοσοκομεία του ΕΣΥ, στα πλαίσια περικοπών των δαπανών στην Υγεία.
Από 1η Ιανουαρίου του 2012 έγινε η συνένωση των ασφαλιστικών ταμείων και δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ. Από αυτή τη συνένωση εξαιρούνται μέχρι και σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Τράπεζα, ο Στρατός.

• Τα λειτουργικά έξοδα ήταν αυτά που συνετέλεσαν στο κλείσιμο των δομών αυτών σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τις εργασιακές σχέσεις του υγειονομικού προσωπικού;
Επί σειράν ετών το ΙΚΑ λειτουργούσε ως πάροχος υπηρεσιών Υγείας. Οι ασφαλισμένοι του ταμείου απολάμβαναν υπηρεσιών Υγείας κατ’ αποκλειστικότητα από το ΙΚΑ. Από την συνταγογράφηση έως τον εργαστηριακό – απεικονιστικό έλεγχο.

Εν συνεχεία ο ΕΟΠΥΥ είχε διπλό ρόλο αφού ήταν πάροχος αλλά παράλληλα και αγοραστής υπηρεσιών υγείας. Δηλαδή οι ασφαλισμένοι όλων των ταμείων μπορούσαν να εξυπηρετηθούν πλην των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ και σε ιδιωτικά ιατρεία που ήταν συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ (ακτινολογικά – μικροβιολογικά εργαστήρια – φυσικοθεραπευτήρια) αλλά και σε δημόσια νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές.
Για το λόγο αυτό προτίμησε να απαλλαγεί από τα πολυιατρεία και να περιοριστεί στη αγορά των Υπηρεσιών Υγείας από ιδιώτες ιατρούς, κλινικές αλλά και δημόσια νοσοκομεία.

Στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ της Ρόδου εργαζόντουσαν 49 ιατροί, 16 διαφορετικών ειδικοτήτων με σχέση εργασίας μόνιμου ή αορίστου χρόνου και 16 συμβασιούχοι έργου, καθώς επίσης και παραϊατρικό – διοικητικό προσωπικό.
Με την κατάργηση του ΕΟΠΥΥ και την περίοδο διαθεσιμότητας διάρκειας ενός μηνός (18 Φεβρουαρίου έως 18 Μαρτίου) οι ιατροί έχουν να επιλέξουν το εργασιακό τους μέλλον. Τις δομές του ΕΣΥ ή του νεοσύστατου ΠΕΔΥ με σχέση εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ή την παραίτηση τους από τον ΕΟΠΥΥ και την συνέχιση της άσκησης της ιατρικής, στα ιδιωτικά τους ιατρεία.

• Ποιες είναι οι βασικές αρχές λειτουργίας του νέου συστήματος για το οποίο οι πολίτες δεν γνωρίζουν και πολλά πράγματα;
Οι βασικότερες είναι ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού, η καταγραφή του πλήρους ιατρικού ιστορικού στην κάρτα Υγείας και η παραπομπή σε δευτεροβάθμια δομή από τον οικογενειακό ιατρό ή το ΕΚΑΒ (για τα επείγοντα).
Αναλυτικά, όλοι οι ασφαλισμένοι θα δηλώνουν μία φορά το χρόνο ποιον οικογενειακό γιατρό από αυτούς που διαθέτει η περιοχή θέλουν και αυτός θα έχει την ευθύνη να καταγράψει εντός δύο ετών όλο το ιατρικό ιστορικό όλων των προσώπων που έχει χρεωθεί, ώστε να έχουμε σε δύο χρόνια τον πλήρη ιατρικό φάκελο όλου του ελληνικού πληθυσμού. Θα υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής του οικογενειακού ιατρού μια φορά το έτος.

Για να πας πλέον σε νοσοκομείο, θα πρέπει να περάσεις πρώτα μέσα από το Πρωτοβάθμιο Σύστημα. Θα καλούμε τον οικογενειακό γιατρό – το επείγον αφορά το ΕΚΑΒ – και κατόπιν εξέτασης θα γίνεται παραπομπή σε εξειδικευμένο ιατρό, π.χ. ρευματολόγο, καρδιολόγο, πνευμονολόγο, ή στο νοσοκομείο.
Το σύστημα διαρθρώνεται και ο τελικός στόχος είναι να μην πηγαίνει όλος ο κόσμος στα νοσοκομεία επιβαρύνοντας τα, από μεγάλο φόρτο εργασίας, αυξάνοντας παράλληλα κατά πολύ και το κόστος λειτουργίας τους.

• Θα τεθούν πράγματι σε λειτουργία τα νέα ιατρεία αστικού τύπου στη Ρόδο και πόσους ασθενείς θα μπορούν να εξυπηρετούν;
Η διαδικασία, θα ξεκινήσει τέλη Μαρτίου καθώς θα ανοίξουν τα πολυιατρεία και αμέσως θα ανοίξουν οι αιτήσεις για να προσληφθούν οι οικογενειακοί γιατροί.
Ο κάθε οικογενειακός γιατρός θα μπορεί να έχει από 1.800 έως 2.200 ασθενείς εγγεγραμμένους στον κατάλογό του.
Είκοσι Περιφερειακά Ιατρεία, 2 Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία (Λίνδου – Γενναδίου) και 2 Κέντρα Υγείας βρίσκονται στο νησί της Ρόδου.

Αυτόματα αυτά εντάσσονται στο νεοσύστατο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) ΦΕΚ Α’ 38 / 17-2-14 και θα υπάγονται διοικητικά αντί του Νοσοκομείου που ήταν έως σήμερα στη Β’ ΔΥΠΕ Ν. Αιγαίου. Συνολικά οι οικογενειακοί ιατροί θα είναι των εξής 3 ειδικοτήτων Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής.
Από τον έως τώρα σχεδιασμό θα υπάρχουν 2 κέντρα ΠΕΔΥ στο πρώην ΙΚΑ και στο ΚΥ Αρχαγγέλου.

• Μέχρι να λειτουργήσουν οι νέες δομές πώς θα καλύπτονται οι ανάγκες των πολιτών;
Από τους ιδιώτες ιατρούς όλων των ειδικοτήτων (συμβεβλημένους και πιστοποιημένους με τον ΕΟΠΥΥ). Από τα Περιφερειακά – Δημοτικά Ιατρεία, τα Κέντρα Υγείας και τα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου της Ρόδου.

• Πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν στα μικρότερα νησιά;
Από τους ιατρούς που ήδη υπηρετούν ή θα διοριστούν στα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών. Εδώ να επισημάνω το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε στη Βουλή πρόσφατα και προβλέπει τη τριετή θητεία των επικουρικών ιατρών και την πλήρη κάλυψη εξόδων διαβίωσης (στέγη, τροφή) από τους Δήμους ή τις Περιφέρειες. Επίσης προβλέπονται κίνητρα συνυπηρέτησης για το σύζυγο.

• Συμφωνείτε με την άποψη που εκφράστηκε σε πρόσφατη συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο πως η πολιτική που ακολουθείται στον τομέα υγείας είναι «ανθρωποκτόνα»; Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές σε ό,τι αφορά το πλαφόν σε εξετάσεις και φάρμακα;
Είναι νωρίς να κρίνουμε το Σύστημα Υγείας, όπου βρίσκεται σε πλήρη αναδιάρθρωση. Είναι μια βίαιη προσαρμογή όπου πρέπει να επιδείξουμε περίσσεια υπομονή στις αρκετές δυσλειτουργίες του συστήματος Υγείας που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα όπου έχουν οξυνθεί από το κλείσιμο των δομών του ΕΟΠΥΥ.

Κατακρίνω με τον πιο εμφατικό τρόπο την δαπανοκεντρική λογική στην μεταρρύθμιση της Υγείας. Το πλαφόν στην συνταγογράφηση είναι ένα άδικο και οριζόντιο μέτρο που προσπαθεί να προσαρμόσει την φαρμακευτική δαπάνη στο 1% του ΑΕΠ σε μια χώρα που δεν υπάρχει υγειονομικός χάρτης και δε λαμβάνουν υπόψη δείκτες νοσηρότητας. Το παράλογο αυτό μέτρο καλούνται να εφαρμόσουν οι ιδιώτες ιατροί αφού οι ιατροί των Περιφερειακών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας, οι στρατιωτικοί ιατροί και άλλοι έχουν εξαιρεθεί με πρόσφατη εγκύκλιο.

Η πλειοψηφία των ιατρών είμαστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων και των απαραίτητων ελέγχων χωρίς όμως να εφαρμόζονται οριζόντια μέτρα και ειδικά σε νησιωτικές περιοχές παραβλέποντας ουσιαστικές ιδιαιτερότητες.

• Ποιοι θα κερδίσουν από την εμπορευματοποίηση της υγείας και πώς θα αντιδράσει ο τομέας υγείας της ΝΔ σε όλα αυτά που γίνονται;
Είμαστε υπέρ ενός σωστού και λειτουργικού συστήματος Υγείας, με εύκολη πρόσβαση στον καθένα μας. Ευελπιστούμε σε ένα σύστημα εύρυθμο και λειτουργικό, τόσο για τους χρήστες όσο και για τους λειτουργούς της υγείας.
Διαισθανόμαστε το βάρος των αλλαγών που επιτελούνται το τελευταίο διάστημα και για το λόγο αυτό είμαστε μια συμπαγής ομάδα από διάφορους ιατρούς, που συνεδριάζουμε συχνά για να αξιολογούμε τις εξελίξεις.
Επεξεργαζόμαστε θέματα και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις σε τοπικά ζητήματα. Ευχής έργον να εισακουστούν οι απόψεις μας αλλά προπάντων… να εφαρμοστούν.
Η εμπορευματοποίηση είναι ένας αδόκιμος όρος για την υγεία, προέχει η μικρή συμμετοχή των χρηστών της Υγείας με διαφανείς τρόπους και όχι με μεθόδους παραοικονομίας για να το περισώσουμε και να αποφύγουμε μελλοντική κατάρρευσή του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου