Ειδήσεις

Δοκιμάζεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Ισχυρές αντιδράσεις για την συμφωνία

Μετά από σχεδόν 12 ώρες συνεδρίασης, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε σε μια ενδεικτική ψηφοφορία (διά ανατάσεως της χειρός) τη συμφωνία στο Eurogroup.

Από νωρίς οι επιφυλάξεις και ανησυχίες βουλευτών κλιμακώνονταν για τις πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις της συμφωνίας και πολλοί ήταν εκείνοι που δήλωναν πως αν το σχέδιο έλθει προς ψήφιση στη Βουλή, δεν θα το ψήφιζαν.

Αυτό ήταν και το στοιχείο που οδήγησε τον κ. Τσίπρα να προκαλέσει τους βουλευτές να τοποθετηθούν ανοιχτά στην συνεδρίαση περί του αν είναι διατεθειμένοι ή όχι να ψηφίσουν την συμφωνία.

Επί του ζητήματος τοποθετήθηκαν δε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο αντιπρόεδρος Αλ. Μητρόπουλος, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες εισηγήθηκαν στην συνεδρίαση της ΚΟ, αλλά και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, να μην επιλέξει να φέρει την συμφωνία προς έγκριση στη Βουλή, αναπτύσσοντας μία νομική και πολιτική επιχειρηματολογία. Σύμφωνα με αυτήν, η έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή θα συνεπάγεται δεσμεύσεις έναντι των μνημονιακών υποχρεώσεων που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση και ως εκ τούτου θα παγίδευε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Το αποτέλεσμα της συμφωνίας θα εξαρτηθεί και θα κριθεί από τον τρόπο που θα λειτουργήσουμε εμείς ως κυβέρνηση. Με γοργό βήμα προωθούμε το κυβερνητικό έργο και ασκούμε διακυβέρνηση με πυξίδα την τήρηση της λαϊκής εντολής».

Επιπλέον, σημείωσε ότι «θα περιμένουμε να δούμε και τη διαδικασία στα ξένα κοινοβούλια και μετά θα δούμε το πλαίσιο πολιτικής απόφασης τις επόμενες δύο-τρεις ημέρες».

O κ. Τσίπρας με μία αιφνιδιαστική κίνηση και ενώ είχε επικρατήσει η εντύπωση ότι η ΚΟ δεν επρόκειτο να κληθεί να ψηφίσει κάτι το βράδυ της Τετάρτης, επέμεινε να διεξαχθεί ψηφοφορία, ενεδικτική όπως είπε, στο τέλος της συνεδρίασης.

Πάντως, όπως αναφέρει το Βήμα, από την αίθουσα της Γερουσίας απουσίαζαν την ώρα της ενδεικτικής ψηφοφορίας 30 και πλέον βουλευτές, με αποτέλεσμα η ΚΟ να εγκρίνει – δια ανατάσεως της χειρός – ατύπως την συμφωνία, με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ και αρκετούς βουλευτές να ψηφίζουν λευκό ή κατά.

Κατόπιν όλων αυτών, παραμένει ασαφές το αν η συμφωνία παράτασης της δανειακής σύμβασης θα έλθει προς έγκριση στη Βουλή και με ποια μορφή και μέθοδο.

«Ξεκαθαρίστε τη θέση σας»

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε καλέσει τους βουλευτές να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας στο Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από την ΚΟ να τοποθετηθεί ξεκάθαρα και οι βουλευτές να πουν ανοιχτά αν εγκρίνουν τη συμφωνία ή όχι.

Παράλληλα τους έθεσε προ των ευθυνών τους και ζήτησε να διατυπωθεί στη συνεδρίαση τυχόν πρόθεση οποιουδήποτε βουλευτή να καταψηφίσει τη συμφωνία.

«Θέλω να ξέρω αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη συμφωνία. Αν υπάρχει κάποιος που θα καταψήφιζε θέλω να το πει εδώ» ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές ερωτήσεις σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων έθεσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης είπε πως δεν υπήρχε προετοιμασία για τη διαπραγμάτευση, ούτε έγινε συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Δεν υπήρξε συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο για τους χειρισμούς πριν πάμε στις διαπραγματεύσεις. Υπάρχουν σημεία στην επιστολή που δεν θυμίζουν γλώσσα δίκη μας αλλά των δανειστών» φέρεται να δήλωσε.

Ο κ. Λαφαζάνης φέρεται να υποστήριξε ότι σε πολλά σημεία, η επιστολή δεν θυμίζει τη γλώσσα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτή των δανειστών. «Αυτά που λέω, τα λέω για να δούμε πώς θα κινηθούμε από εδώ και πέρα. Για τα επόμενα βήματα» είπε.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς εξέφρασε την εκτίμηση πως η διπλωματία της κυβέρνησης απέδωσε στη Σύνοδο Κορυφής και το Εurogroup. Στην ουσία, είπε, η συμφωνία μας δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και αρραγές μέτωπο, πρόσθεσε.

«Η ρήξη δεν είναι αυτοσκοπός για την κυβέρνηση. Αυτοσκοπός είναι η καλύτερη συμφωνία για την Ελλάδα και το λαό» είπε ο κ. Παππάς.

Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο αντιπρόεδρος Αλ. Μητρόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες εισηγήθηκαν στον πρωθυπουργό να μην επιλέξει να φέρει τη συμφωνία προς έγκριση στη Βουλή, αναπτύσσοντας νομική και πολιτική επιχειρηματολογία.

Σύμφωνα με αυτήν, η έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή θα συνεπάγεται δεσμεύσεις έναντι των μνημονιακών υποχρεώσεων που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση και ως εκ τούτου θα παγίδευε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτίμησε ότι αυτό που πέτυχε η κυβέρνηση της επιτρέπει να σταθεροποιήσει την κατάσταση και, τελικά, «αυτό για το οποίο θα κριθούμε είναι η αποτελεσματικότητά μας στη διακυβέρνηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πνεύμα που κυριάρχησε στις τοποθετήσεις των βουλευτών ήταν ότι έχει γίνει ένας συμβιβασμός, η ευστάθεια του οποίου θα κριθεί από το κυβερνητικό έργο και την ανταπόκριση στις προσδοκίες των πολιτών.

«Διαπραγματευθήκαμε, τώρα πρέπει να κυβερνήσουμε», ήταν μια από τις φράσεις που ακούστηκαν.

Μεταξύ των τοποθετήσεων που ξεχώρισαν ήταν αυτή της Μαρίας Κανελλοπούλου, η οποία δήλωσε: «Κυκλοφορεί ένα ωραίο tweet: 8 στους 10 στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι άλλοι δύο είναι αριστεροί».

Εκτός από τις διαφοροποιήσεις κορυφαίων στελεχών, όπως οι Π. Λαφαζάνης και Ζωή Κωνσταντοπούλου, πάνω από 20 βουλευτές ψήφισαν «παρών» και άλλοι 10 «κατά», ενώ σκοπίμως απουσίαζαν τουλάχιστον άλλοι 10 βουλευτές.

Αρχικά η ηγεσία ήθελε η συμφωνία να εγκριθεί σε ονομαστική ψηφοφορία από την Κ.Ο. αλλά τελικά επελέγη η ψήφος δια της ανατάσεως των χεριών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον 40 βουλευτές εξέφρασαν τις έντονες επιφυλάξεις τους για τη συμφωνία με τους δανειστές και άσκησαν δριμεία κριτική στον ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη λέγοντας «να σταματήσει να μας δουλεύει συμφωνήσαμε σε νέο μνημόνιο».

in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου