Ειδήσεις

Ντ. Μπακογιάννη προς Γ.Βαρουφάκη: Θα αποπληρώσει η χώρα τις υποχρεώσεις της;

Θα αποπληρώσει η κυβέρνηση τις υποχρεώσεις της χώρας στις συμβατικές ημερομηνίες; Θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της χωρίς να στεγνώσουν οι επιχειρήσεις και η εσωτερική αγορά από την ελάχιστη ρευστότητα που χορηγούν οι τράπεζες; Και θα απεμπολήσει η κυβέρνηση τη δυνατότητα για τη μείωση του χρέους, όπως αυτή προέκυπτε από τη συμφωνία του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012;

Αυτά τα ερωτήματα υπέβαλλε η Ντόρα Μπακογιάννη στον Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς τα σχετικά δημοσιεύματα οδηγούν σε αρνητικές ή θολές απαντήσεις.

Το τελευταίο μάλιστα αφορά πληροφορίες από κύκλους του Βερολίνου, σύμφωνα με τους οποίους η συμφωνία που επετεύχθη την προηγούμενη Παρασκευή ακυρώνει την έτερη, του Νοεμβρίου του 2012, για ελάφρυνση του χρέους.

Το κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε η κ.Μπακογιάννη στον υπουργό Οικονομικών είναι το ακόλουθο:

«Η Ελλάδα μέσα στο Μάρτιο αντιμετωπίζει υποχρεώσεις ύψους 7,27 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν κυρίως δανειακές υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ (1,6 δισεκατομμύρια ευρώ) και λήξεις εντόκων γραμματίων (4,6 δισεκατομμύρια ευρώ).

Σε διαδοχικές δηλώσεις σας μετά τη σύναψη συμφωνίας στο Eurogroup, μιλήσατε για υπαρκτό δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό για το οποίο αναφέρατε «…από σήμερα (σ.σ. 25/2/2015) ξεκινάμε τη διαδικασία διαπραγμάτευσης αυτού του ζητήματος» για να βρεθεί λύση, και υποστηρίξατε ότι «δεν μπορώ να φανταστώ ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα μας αφήσουν να “πνιγούμε” για ένα σχετικά μικρό ταμειακό πρόβλημα».

Επίσης, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Φλαμπουράρης, σχετικά με την κάλυψη των υποχρεώσεών μας (ΔΝΤ, τόκοι, έντοκα γραμμάτια), δήλωσε σήμερα ότι «αν έως το τέλος του μήνα [Μαρτίου] έχουμε μαζέψει 1,4 δισ. ευρώ και δεν έχουμε 400 εκατ. ευρώ ακόμη, θα ζητήσουμε παράταση για έναν – δύο μήνες».

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη πληρωμής των υποχρεώσεών της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα. Επίσης, προκύπτει ότι δεν υπάρχει σχέδιο διαχείρισης των άμεσων υποχρεώσεων της χώρας, αν λάβουμε υπόψη ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών υποστηρίζουν ότι δεν θα χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες της Ελλάδας από τη δανειακή σύμβαση, μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος.

Επιπλέον, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 για το ελληνικό χρέος έχει χάσει την ισχύ της λόγω της υπογραφής της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου. Το κείμενο που υπεγράφη προσφάτως αναφέρει ότι «η κυβέρνηση αναλαμβάνει να αποπληρώσει εμπρόθεσμα και εξ ολοκλήρου τους δανειστές».

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να μην αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της χώρας στις συμβατικές ημερομηνίες;
2. Με ποιο τρόπο η χώρα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της χωρίς να στεγνώσουν οι επιχειρήσεις και η εσωτερική αγορά από την ελάχιστη ρευστότητα που χορηγούν οι τράπεζες;
3. Απεμπόλησε η κυβέρνηση τη δυνατότητα για τη μείωση του χρέους, όπως αυτή προέκυπτε από τη συμφωνία του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012;».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου