Ήμουνα μόνος, μόνος κι αβοήθητος
Και λίγο διαφορετικός από τους συνομήλικους,
Ασήμαντο με νόμιζαν και ήτανε σωστοί,
Γιατί δεν είχα όνειρα όπως είχαν κι αυτοί.
Προβληματισμοί, σκέψεις, ανησυχίες και αγωνίες για τη διαφορετικότητα, διατυπωμένες με στίχους και μουσική που έγραψε ομάδα μαθητών της Α’ Τάξης του 2ου Λυκείου Καλύμνου συμμετέχοντας στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής που διοργανώνεται από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Τα παιδιά, που το συγκρότημά τους φέρει το όνομα «Refusion» και το τραγούδι τους τον τίτλο «Μόνος», έγραψαν τους στίχους, τη μουσική, το συνέθεσαν, το ενορχήστωσαν, το εκτέλεσαν δημιουργώντας ταυτόχρονα και ένα video-clip που γυρίστηκε μέσα στο σχολείο τους. Μπορείτε τα το αναζητήσετε και να το απολαύσετε στο youtube: Μόνος-ReFusion (Official Music Video) ή πατώντας εδώ.
Η λογοτεχνία δεν είναι μάθημα, αλλά τέχνη
«Τα παιδιά καλούνται συχνά να εκφραστούν με ποιητικό τρόπο και ελεύθερο στίχο στο πλαίσιο του μαθήματος της λογοτεχνίας- η νέα διδακτική προσέγγιση του μαθήματος δίνει έμφαση στην πρόσληψη ενός λογοτεχνικού έργου από τον αναγνώστη και στον τρόπο που αυτό μπορεί να εμπνεύσει μια νέα καλλιτεχνική δημιουργία» μας εξηγεί η εκπαιδευτικός του σχολείου κ. Ελένη Φλωριανού και συνεχίζει:«Σκοπός δεν είναι να γίνουν λογοτέχνες αλλά να μπορέσουν να εκφραστούν τα ίδια με περισσότερη ελευθερία και δημιουργικότητα. Η λογοτεχνία δεν είναι μάθημα αλλά τέχνη και ως τέτοια θα έπρεπε- νομίζω- να αντιμετωπίζεται». Ο διαγωνισμός αυτός λοιπόν ενθαρρύνει τους μαθητές να εκφραστούν μέσα από τη δημιουργία ταινίας, comic, μουσικής σύνθεσης, ποιήματος ή διηγήματος και δίνει την ευκαιρία και σε μαθητές που δεν τα καταφέρνουν και τόσο καλά στο γραπτό λόγο, αλλά έχουν άλλα καλλιτεχνικά ταλέντα και ευαισθησίες.
Θέμα του είναι η διαφορετικότητα (φυλετική, θρησκευτική, εθνική, κοινωνική, πολιτική, ιδεολογική, γλωσσική και κάθε άλλη) όπως αυτή εκδηλώνεται και βιώνεται τόσο στο σχολικό όσο και στο κοινωνικό περιβάλλον, όχι μόνο ως προσωπικό συναίσθημα, αλλά και ως αποτυπωμένη συμπεριφορά. Το τραγούδι που έγραψαν τα παιδιά:
Μόνος – Refusion
Ήμουνα μόνος, μόνος κι αβοήθητος
Και λίγο διαφορετικός από τους συνομήλικους,
Ασήμαντο με νόμιζαν και ήτανε σωστοί,
Γιατί δεν είχα όνειρα όπως είχαν κι αυτοί.
Γιατί δεν είχα ανθρώπους να μιλήσω
Και πάντα αδιέξοδο όπου κι αν προσπαθήσω,
Ήμουν ξένος βλέπεις φίλε και ανόητος πολύ
Κι έφερνα συνέχεια παντού καταστροφή.
Όμως εκεί που ζω εγώ,
Τι είναι λάθος και τι σωστό;
Και αν αυτό το ορίζω εγώ,
Πάντα αγάπη θα προσδοκώ
Κάνω την πίκρα φυλακτό, και προχωρώ κι αναζητώ.
Ήμουνα μόνος κι αισθανόμουνα μικρός,
Για μένα δεν υπήρχε λέξη φίλος, ούτε κολλητός
Ήμουν ο άλλος, ο ξένος, ο έρημος εκείνος,
Ο μοναχός, διαφορετικός, μα πάλι τόσο ίδιος.
Όλοι βιάζονταν νωρίς να μεγαλώσουν,
Να φύγει η ανωριμότητα, μεγάλοι πια να νιώσουν
Να αφήσουν πίσω όνειρα, χαρές και αναμνήσεις,
Που είναι μέσα στην καρδιά μα θέλεις να τις σβήσεις.
Όμως εκεί που ζω εγώ,
Τι είναι λάθος και τι σωστό;
Και αν αυτό το ορίζω εγώ,
Πάντα αγάπη θα προσδοκώ
Κάνω την πίκρα φυλακτό, και προχωρώ κι αναζητώ.
Όμως εκεί που ζω εγώ,
Τι είναι λάθος και τι σωστό;
Και αν αυτό το ορίζω εγώ,
Πάντα αγάπη θα προσδοκώ
Κάνω την πίκρα φυλακτό, και προχωρώ κι αναζητώ.
Οι συντελεστές
Μουσική ενορχήστρωση: Μιχαήλ Καραφύλλης Στίχοι: Νικόλαος Λυσγάρης, Μιχαήλ Καραφύλλης, Γιώργος Καραγεωργίου Πλήκτρα, κανονάκι: Μιχαήλ Καραφύλλης Κιθάρες: Γιώργος Καραγεωργίου Λαούτο: Μανόλης Ατσάς Λύρα: Νικόλαος Λυσγάρης Φωνητικά: Μιχάλης Καλικάντζαρος
Οι μαθητές ευχαριστούν επίσης τους: Θεοφίλη Βούη, Μαρία Κυπραίου, Άννα Καραντώνη, Αγγελική Καρυώτη, Μιχάλη Γαβαλά και Γιάννη Μήλα.
Καλλιτεχνικές… φλέβες στο 2ο Λύκειο Καλύμνου
Στον ίδιο διαγωνισμό συμμετέχουν τρεις ακόμη ομάδες μαθητών της Α΄Λυκείου:
-με ταινία για τα άτομα με ειδικές ανάγκες
-με ταινία για το θρησκευτικό φανατισμό –
με κόμικ για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και
-μια μαθήτρια της Β΄λυκείου με ποίημα.
Να υπενθυμίσουμε ότι στο διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων λογοτεχνών (ποίηση-διήγημα, ελεύθερο θέμα) το σχολείο συμμετείχε με τρεις μαθήτριες (2 της Β΄λυκείου και μια της Γ΄λυκείου) και βραβεύτηκε η Παναγιώτα Κορφιάτη με το 1ο βραβείο.
Ταινία το «Γιατί» του Γιάννη Μαγκλή
Και οι καλλιτεχνικές ανησυχίες-δημιουργίες των μαθητών στο 2ο Λύκειο δεν έχουν τέλος. Μαθητές της Γ’ Λυκείου (Γ1) στο πλαίσιο του μαθήματος της λογοτεχνίας διασκεύασαν το αντιπολεμικό διήγημα του Καλύμνιου συγγραφέα Γιάννη Μαγκλή σε κινηματογραφικό σενάριο και το γύρισαν ταινία μικρού μήκους με έντονο αντιπολεμικό χαρακτήρα. Με την ταινία αυτή θα συμμετάσχει το σχολείο στον 5ο πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό ταινίας μικρού μήκους, που λήγει στις 3 Μαρτίου.
Πρωταγωνιστές είναι οι Γιώργος Κορφιάς και Ηλίας Κουτελλάς. Σκηνοθεσία ανέλαβαν η Ειρήνη Κουλιανού και η Ελένη Καραφύλλη, μακιγιάζ η Εύα Βρόντου και η Ειρήνη Καραγεωργίου, ενδυματολόγος η Απορέλλη Μαρία, μουσική επιμέλεια οι Γιώργος Αθανασίου, Θανάσης Αθανασίου και Σκεύος Σαμάρκος ενώ τις λήψεις έκαναν η Καραφύλλη Ελένη και η Φλωριανού Ελένη.
Οι ίδιοι μαθητές πριν 2 χρόνια (όταν ήταν στην Α΄Λυκείου) γύρισαν ταινία μικρού μήκους με θέμα τον ρατσισμό «Η σιωπή είναι ανοχή», η οποία βραβεύτηκε σε διαγωνισμό που διοργάνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
kalymnosola.wordpress.com