Ειδήσεις

Σπυράκη σε Κομισιόν: Γιατί ενιαίο καθεστώς ΦΠΑ στην Ελλάδα;

Με αφορμή το e-mail που απέστειλε στην Κομισιόν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και στο οποίο παραδέχεται το ενδεχόμενο δημιουργίας ενιαίου συντελεστή Φ.Π.Α. και την ελαχιστοποίηση των εξαιρέσεων μειωμένου συντελεστή, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπενθύμισε ότι ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α. υπάρχει σε πολλές γεωγραφικές περιοχές και τομείς σε πολλά κράτη-μέλη.

Η κ. Σπυράκη ζητά να πληροφορηθεί γιατί εφόσον παρέχεται διαφορετικό καθεστώς Φ.Π.Α. σε πολλές χώρες, ζητείται και τελικά προτείνεται στην Ελλάδα ενιαίο καθεστώς (streamlinedVAT).

Επίσης, η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ ερωτά την Κομισιόν γιατί δεν λαμβάνονται υπόψη πιθανές εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες που μπορεί να πλήττουν ένα κράτος-μέλος για την διατήρηση των ισχυουσών εξαιρέσεων.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης της Μαρίας Σπυράκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ως εξής:

«Η οδηγία 2006/112/ΕΚ όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, περί του «Κοινού Συστήματος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας» (ΦΠΑ ), καθορίζει το νομικό πλαίσιο εφαρμογής των συντελεστών φόρου προστιθέμενης αξίας των Κρατών-Μελών. Μεταξύ άλλων, ορίζει ότι ο κανονικός συντελεστής φόρου προστιθέμενης αξίας δεν μπορεί να είναι μικρότερος της τάξεως του 15% έως και την 31 Δεκεμβρίου 2015.

Κατά παρέκκλιση των κανόνων γενικής ισχύος, ορισμένα κράτη-μέλη εξουσιοδοτήθηκαν να διατηρήσουν μειωμένους συντελεστές, ακόμη και κάτω από το οριζόμενο κατώτατο όριο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις και μηδενικούς συντελεστές σε ορισμένους τομείς ή σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.

Ερωτάται η Επιτροπή :

1. Γιατί, εφόσον παρέχεται η δυνατότητα διαφορετικών επιπέδων ΦΠΑ ανά τομείς ή γεωγραφικές περιοχές ζητείται και τελικά προτείνεται από την Ελλάδα η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή (streamlined VAT) και σε τί χρονικό ορίζοντα εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να εφαρμοστεί;

2. Σε ποιους τομείς εφαρμόζεται η παραπάνω εξαίρεση για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη και με ποια διαδικασία έχουν επιλεγεί οι τομείς αυτοί;

3. Κατά πόσο λαμβάνονται υπόψη πιθανές εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες που μπορεί να πλήττουν ένα κράτος-μέλος για την διατήρηση των ισχυουσών εξαιρέσεων;

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου