Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας έχοντας περάσει σχεδόν 3 χρόνια από το 5μήνο project που κάναμε το 2012 για να καταγράψουμε τις πεταλούδες του Πηλίου. Δεσμευτήκαμε τότε ότι θα ακολουθούσε και ανάλογο project καταγραφής των πεταλούδων για την Ρόδο, που είναι γνωστό λίγο-πολύ ότι έχει τα περισσότερα είδη σε όλη την Ελλάδα.
Για να στηθεί όμως ένα ίδιο project είναι αδύνατον. Η περίπτωση της Ρόδου είναι διαφορετική και δεν μπορεί να γίνει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που έγινε και στο Πήλιο. Στην περίπτωση της Ρόδου χρειάζεται να γνωρίζουμε συχνά τι γίνεται με τον πληθυσμό των πεταλούδων όλον τον χρόνο, και τι μεταβολές υπάρχουν με το πέρασμα του χρόνου.
Έτσι ρίχνουμε στην μάχη και την τεχνολογία, δημιουργώντας μία αποστολή (mission), το Butterflies of Rhodes, Greece (http://www.projectnoah.org/missions/1284846018) στο projectnoah.org για τις πεταλούδες της Ρόδου.
Συνιστούμε βεβαίως όταν κάποιος ανεβάζει μια καταγραφή να την συμπεριλαμβάνει ταυτόχρονα και στην αποστολή (mission) στο Butterflies and Moths of Greece (http://www.projectnoah.org/missions/64566136).
Πως μπορεί κάποιος να συμμετάσχει:
Πηγαίνετε στην ιστοσελίδα http://www.projectnoah.org/και πατάτε να εγγραφείτε. Εγγράφεστε είτε με google, ή twitter, ή facebook, ή yahoo, ή windows live id, ή aol λογαριασμό.
Πηγαίνετε στο Mission: Butterflies of Rhodes, Greece (http://www.projectnoah.org/missions/1284846018) και πατάτε “join this mission”.
Έπειτα σας συστήνουμε να εγγραφείτε και να βοηθήσετε ταυτόχρονα και στο Butterflies and Moths of Greece (http://www.projectnoah.org/missions/64566136).
Πηγαίνετε στο Home και έπειτα πατάτε στο upload a new spotting.
Βάζετε το αγγλικό όνομα της πεταλούδας έτσι και το ξέρετε, ή στην περίπτωση που δεν το ξέρετε επιλέγετε το κουτάκι “Help me ID this species”.
Επιλέγετε την κατηγορία “Αρθρόποδα”, η οποία είναι η κατηγορία που ανήκουν οι πεταλούδες.
Ανεβάζετε τις φωτογραφίες της ίδια πεταλούδας. Σε περίπτωση που είναι διαφορετική πεταλούδα ή είδατε την ίδια πεταλούδα σε άλλο μέρος ή άλλη ημέρα βάζετε μια νέα καταγραφή όπως αναφέρουμε στο βήμα 4.
Προσθέτετε αριστερά στα κουτάκια άμα θέλετε πληροφορίες όπως “Περιγραφή, Βιότοπος και Σημειώσεις”.
Στα δεξιά επιλέγετε στον Χάρτη που τραβήξατε τις φωτογραφίες.
Έπειτα στα δεξιά πιο κάτω βάζετε την ημερομηνία που τραβήξατε τις φωτογραφίες.
Πιο κάτω δεξιά βάζετε για ποιες αποστολές-project είναι οι φωτογραφίες. Σας συστήνουμε και στα 2 να βάζετε όπως αναφέραμε στο βήμα 2 και 3.
Άμα τραβήξατε βίντεο από την συγκεκριμένη καταγραφή μπορείτε να το ανεβάσετε στο youtube ή στο vimeo και να βάλετε το λίνκ μέσα στην καταγραφή.
Επίσης μπορείτε προαιρετικά να βάλετε λίνκ για αναφορές, για το συγκεκριμένο είδος, από wikipedia, encyclopedia of life ή άλλη ιστοσελίδα.
Στο τελευταίο κουτάκι βάζετε tags.
Τσεκάρετε το κουτάκι ότι οι φωτογραφίες σαν ανήκουν ή ότι έχετε άδεια από τον φωτογράφο που τις τράβηξε.
Και τέλος πατάτε Save changes.
Κατανοούμε πως φαίνεται πολύπλοκο σε μερικούς ειδικά για τις πρώτες φορές που θα προσπαθήσετε να βάλετε τις καταγραφές σας. Αλλά δεν είναι τόσο δύσκολο, με 2-3 καταγραφές να βάλετε θα το πάρετε το κολάι.
Καλό θα ήταν να τραβάτε όσες πιο πολλές φωτογραφίες μπορείτε από το κάθε είδος.
Το πιο σημαντικό στην καταγραφή είναι τα εξής: να τραβάτε και να βάζετε φωτογραφίες, άμα ξέρετε να βάζετε το όνομα της πεταλούδας, να βάζετε στον χάρτη την τοποθεσία που καταγράψατε την/τις πεταλούδα/ες, την ημερομηνία και φυσικά να μην ξεχνάτε να επιλέγετε την αποστολή (mission): Butterflies of Rhodes, Greece.
Δεν πειράζει έτσι και δεν ξέρετε το όνομα της πεταλούδας, γιατί το noah έχει ένα έξυπνο σύστημα που μπορούν να βοηθήσουν τα άλλα μέλη και να σας πουν το όνομα της. Έτσι το μόνο που μένει για εσάς είναι απλώς όταν έχει βρεθεί το όνομα της, να το αλλάξετε χειροκίνητα, επεξεργάζοντας την καταγραφή.
Υπάρχει και εφαρμογή για τα smartphones από το Noah, για τα android κινητά αλλά και τα iphone (http://www.projectnoah.org/mobile) που σας επιτρέπουν να βάζετε και μέσω του κινητού τις καταγραφές σας έτσι και έχετε τραβήξει φωτογραφίες από το κινητό.
Για οποιαδήποτε απορία να μην διστάσει κανένας να επικοινωνήσει μαζί μας στο biodiversitygr@gmail.com. Μόνο επειδή αυτό τον καιρό έχουμε μεγάλο φόρτο εργασίας να ξέρετε πως οποιαδήποτε επικοινωνία θα είναι σε 2 με 5 μέρες το πολύ.