Στην κατάσταση η οποία επικρατεί στα προνοιακά ιδρύματα της Ρόδου, αναφέρθηκε εκτενώς ο πρόεδρος κ. Γιάννης Μαρίνος. Σε δηλώσεις που έκανε συγκεκριμένα στους δημοσιογράφους, έδωσε πληροφορίες για την λειτουργία τους, εκφράζοντας έντονο προβληματισμό:
«Όπως ξέρετε έχουμε αναλάβει την διοίκηση των προνοιακών ιδρυμάτων από τον Ιούνιο του 2015. Το δ.σ. των προνοιακών ιδρυμάτων καταβάλλει προσπάθειες με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των τροφίμων στα ιδρύματα. Αυτό προϋποθέτει την συνεργασία με την περιφερειακή αρχή Νοτίου Αιγαίου και με δημοτική αρχή Ρόδου καθώς έχουμε ζητήσει την έγκριση μελετών μέσω του ΕΣΠΑ για ορισμένες παρεμβάσεις στα Ιδρύματα, που είναι το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας, ο Άγιος Ανδρέας, το Γηροκομείο και το Ιδρυμα Κολυμπίων».
Όπως είπε ο κ. Μαρίνος, στα Ιδρύματα υπάρχουν πολλά προβλήματα με την έλλειψη προσωπικού καθώς οι εργαζόμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα για ρεπό ή άδειες. Ωστόσο, η πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, που πληρώνεται από ίδιους πόρους έχει βοηθήσει την κατάσταση αλλά μόνον προσωρινά, μέχρι τον προσεχή Μάιο: «Η υπουργός κ. Φωτίου δεσμεύτηκε ότι θα προσληφθεί μόνιμο προσωπικό 450 υπαλλήλων στο σύνολο των Ιδρυμάτων της χώρας. Ελπίζουμε να ικανοποιηθούν και τα αιτήματα των Ιδρυμάτων της Ρόδου για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες».
Παράλληλα, ο κ. Μαρίνος ευχαρίστησε δημόσια τους εθελοντές αλλά και τους ιδιώτες οι οποίοι αθόρυβα βοηθούν αυτά τα Ιδρύματα με διάφορους τρόπους.
ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ
ΚΑΘΕΣΤΩΣ
Μείζον θέμα, χαρακτήρισε ο κ. Γ. Μαρίνος, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ιδρυμάτων καθώς τα Κολύμπια και ο ‘Αγιος Ανδρέας’ ανήκουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης:
«Αυτό δημιουργεί πολλά εμπόδια σε διάφορα θέματα καθώς δεν έχουμε την ιδιοκτησία, με συνέπεια, εάν θέλουμε να κάνουμε παρεμβάσεις, να μην μπορούμε να απορροφήσουμε πόρους είτε για έργα, είτε για άλλες δράσεις. Γι’ αυτό τον λόγο ζητήσαμε από το υπουργείο είτε την ιδιοκτησία, είτε την παραχώρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτών των ακινήτων προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις. Ειδικά οι υποδομές –κυρίως στο Ιδρυμα Κολυμπίων- είναι σε άθλια κατάσταση. Θα τολμήσω να πω ότι τέτοιου είδους κατάσταση δεν μπορεί να επικρατεί σε άλλο Ιδρυμα στην χώρα. Είναι πλέον ορατή η υποβάθμιση. Το πρόβλημα εστιάζεται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Δηλαδή, εάν κάποιος θέλει να ξοδέψει έστω και 100 ευρώ, δεν έχει το δικαίωμα να το κάνει. Ευελπιστούμε να επιλυθεί το ζήτημα το συντομότερο δυνατόν. Το ερώτημα είναι γιατί εδώ και 50 ολόκληρα χρόνια δεν έχει δοθεί λύση. Είναι απαράδεκτο, τα Ιδρύματα να μην μπορούν στους χώρους που στεγάζονται να κάνουν κάποιες παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των τροφίμων. Και συνεπώς και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων».
Ο κ. Μαρίνος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας, λέγοντας ότι και σ’ αυτό το κτήριο υπάρχουν πολλά λειτουργικά προβλήματα και απαιτούνται παρεμβάσεις. «Οι συνθήκες είναι πολύ κακές. Το θέμα είναι ότι εκεί μέσα ζουν παιδιά και είναι εκτεθειμένα σε πολύ κακές συνθήκες διαβίωσης. Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε σύντομα την έγκριση για παρεμβάσεις που είναι αναγκαίο να γίνουν».
ΣΟΒΑΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ
ΣΤΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ
“Συγκρατημένος” ως προς τις εκφράσεις του, εμφανίσθηκε ο κ. Μαρίνος σχετικά με κάποια περιστατικά που σημειώθηκαν από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι σήμερα, με περιπτώσεις παιδιών από 5 – 18 ετών που προέβησαν σε απόπειρες αυτοκτονίας. Απέφυγε ωστόσο, να κάνει οποιαδήποτε δήλωση ευθέως:
«Δεν θέλω να δηλώσω δημόσια ακριβώς τι έγινε. Όμως, θα σας πω μόνον αυτό. Δεν είναι δυνατόν, από τις 3 η ώρα το μεσημέρι μέχρι τις 7 το πρωί που είναι οι βάρδιες, να υπάρχει μόνον ένας επιμελητής για να φροντίζει 25 ανήλικα παιδιά ηλικίας από 5 έως 18 ετών. Τα παιδιά αυτά, έχουν ψυχολογικά προβλήματα που κουβαλούν από τις οικογένειές τους- και δεν βρίσκονται τυχαία στο Κέντρο. Έχουμε ενημερώσει το αρμόδιο υπουργείο για την κατάσταση. Με το επικουρικό προσωπικό και με την κοινωφελή εργασία έχει δοθεί μια λύση αλλά μόνον για 5-6 μήνες. Συνεπώς, θα έχουμε και πάλι το ίδιο πρόβλημα. Προσωπικά, απευθύνω έκκληση στο υπουργείο, η Πρόνοια να μην υπόκειται σε Μνημόνιο. Είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας και θα πρέπει να ενσκήψουμε με πολλή προσοχή στα ζητήματα που αφορούν αυτόν τον τομέα».