Σε δραματικό “κλείσιμο της στρόφιγγας” στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά τη διέλευση προσφύγων, προχώρησαν οι χώρες του “βαλκανικού διαδρόμου”, σε εφαρμογή προφανώς των όσων συζητήθηκαν κατά την εξωθεσμική συνάντηση Αυστρίας-Δυτικών Βαλκανίων στη Βιέννη την Τετάρτη.
Όπως ανακοίνωσε η σλοβενική αστυνομία, οι αρχηγοί της αστυνομίας της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας, συμφώνησαν στον περιορισμό των επιτρεπόμενων προσφυγικών ροών σε 580 άτομα ημερησίως, τη στιγμή που οι εισροές στην Ελλάδα από την Τουρκία ανέρχονται σε 2.000-3.000 ημερησίως.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αστυνομικοί αρχηγοί των πέντε χωρών δήλωσαν ότι είναι “υποχρεωμένοι να περιορίσουν τις ημερήσιες διελεύσεις μέσω των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε έναν αριθμό που θα δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεται κάθε μετανάστης σύμφωνα με τους κανόνες του Schengen”.
Την πολιτική λογική πίσω από τις πρωτοβουλίες αυτές που καθοδηγεί η Αυστρία, αποκαλύπτει συνέντευξη του Αυστριακού καγκελάριου προς την εφημερίδα Kurier, στην οποία ο Werner Faymann υποστηρίζει ότι “ο Ελληνας πρωθυπουργός και η Ευρωπαική Επιτροπή δεν πρέπει να επαναπαύονται ότι όλοι οι πρόσφυγες μπορούν να στέλνονται στην Αυστρία”. Ο ίδιος τονίζει ότι “τα Hotspots δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως πρακτορεία ταξιδίων”, που μετά την αρχική καταγραφή θα επιτρέπουν την παραπάρα προώθηση των εισερχομένων, “αλλά από αυτά θα πρέπει οι πρόσφυγες είτε να στέλνονται πίσω στην πατρίδα τους είτε να κατανέμονται στην Ευρώπη”.
Το ποια απήχηση έχουν αυτές οι απόψεις στη Γερμανία, το αποτυπώνει δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt, όπου αναφέρεται ότι η επιδείνωση της κρίσης θα μπορούσε να διευκολύνει τους χειρισμούς της καγκελαρίου Μerkel, καθώς ” από τη μια η κυβέρνηση της Αθήνας θα μπορούσε να καταλάβει ότι δουλειά της δεν είναι η προώθηση των προσφύγων. Η ευρωπαϊκή κοινότητα από την άλλη θα μπορούσε να αναγνωρίσει ότι πλέον δεν προειδοποιεί η ισχυρή Γερμανία, αλλά η μικρή Ελλάδα φωνάζει για βοήθεια”.
Την ίδια ώρα η Κομισιόν παραδέχτηκε ότι στην Ελλάδα βρίσκονται 25.000 πρόσφυγες ενώ ανακοίνωσε πως βρίσκεται στα σκαριά ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης.
Σύμφωνα με την αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό πρόκειται για “ένα μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας” έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα”.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα έκτακτο σχέδιο που προβλέπει την φιλοξενία προσφύγων στα πλοία που θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια των νησιών, ενώ ευελπιστεί πως η Νατοϊκή αποστολή που ξεκίνησε σήμερα θα βοηθήσει στη διακοπή των γραμμών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι.
Συγκεκριμένα, η καναδική φρεγάτα HMCS-Fredericton βρίσκεται κοντά στην περιοχή της Λέσβου. Η γερμανική φρεγάτα fgs-bonn, υπό την τακτική διοίκηση της οποίας τελεί η νατοϊκή αποστολή, ανεφοδιάστηκε στη Σούδα και θα πλεύσει προς το κεντρικό Αιγαίο, ενώ τουρκική φρεγάτα TCG-Barbaros-(F-244) και η ελληνική φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ έχουν επιστρέφει για ανεφοδιασμό, ώστε τις επόμενες ημέρες να επαναλάβουν τη δράση τους.