Ειδήσεις

«Τελευταίο καλοκαίρι» για μικρούς ξενοδόχους με δάνεια 1,2 δισ.

Με πωλήσεις και πλειστηριασμούς ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τις οφειλές μικρών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και εταιρειών ενοικιαζόμενων δωματίων. Σε δικαστικές εμπλοκές «κολλά» η διαδικασία ξεκαθαρίσματος των μεγάλων δανείων.

Μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ που χρωστούν μικρά ξενοδοχεία, κυρίως ενοικιαζόμενα δωμάτια και δύο αστέρων, έχουν μπει στο μικροσκόπιο των τραπεζών και αναμένεται, με βάση το βάθος της καθυστέρησης που παρουσιάζουν, να αντιμετωπιστούν είτε μέσω πώλησης του δανείου, είτε με πλειστηριασμούς.

Ανάλογα το ύψος της δανειακής της έκθεσης η κάθε τράπεζα θα ακολουθήσει διαφορετική πολιτική από τον Φθινόπωρο του 2018 και μετά όταν θα έχει ολοκληρωθεί η φετινή σεζόν του τουρισμού.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι «η πλειοψηφία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων χρηματοδοτήθηκε μέσω των αναπτυξιακών νόμων,πήραν μεγάλα για το μέγεθός τους δάνεια, την αποπληρωμή των οποίων εγκατέλειψαν πολύ νωρίς».

Όσο για το αν παράγουν έσοδα οι ίδιες πηγές τονίζουν πως πρόκειται συχνά για κερδοφόρες εταιρείες με δεδομένο ότι το 35% των διανυκτερεύσεων γίνεται σε ξενοδοχεία τύπου πανσιόν και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Στον δρόμο της πώλησης

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η τράπεζα που ξεσκονίζει το χαρτοφυλάκιο των συγκεκριμένων δανείων είναι η Εθνική και τους επόμενους μήνες αναμένεται να ετοιμάσει το πακέτο -το ύψος του οποίου εκτιμάται ότι δεν θα ξεπερνά τα 350-400 εκατ ευρώ- έτσι ώστε η ολοκλήρωση της πώλησης να γίνει προς τα τέλη του 2018.

Η συνολική δανειακή έκθεση της τράπεζας στον ξενοδοχειακό κλάδο επικεντρώνεται κυρίως σε δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις και όχι τόσο στις μεγάλες και υπερχεωμένες επιχειρήσεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των οποίων ανεβάζουν τα συνολικά NPEs του κλάδου πάνω από τα 3,3 δισ. ευρώ.

Την ίδια πολιτική δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι οι υπόλοιπες τράπεζες με στοχευμένες πωλήσεις των δανείων που έχουν οι μικρές επιχειρήσεις του κλάδου.

Το βασικό πρόβλημα

Το μεγάλο αγκάθι, ωστόσο, είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων. Πρόκειται για δάνεια ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ ανά ξενοδοχειακή μονάδα και από την πλευρά των τραπεζών επισημαίνουν ότι η αντιμετώπισή τους έχει αναδεχθεί σε μεγάλο πρόβλημα, καθώς προσκρούει στην δικαιοσύνη.

«Για παράδειγμα όταν η τράπεζα καταγγέλλει το δάνειο ο ξενοδόχος προσφεύγει στην δικαιοσύνη για ασφαλιστικά μέτρα και εν συνεχεία ακολουθεί ο Γολγοθάς σε διάφορα δικαστικά στάδια μέχρι τον Άρειο Πάγο. Μόνο η προσωρινή διαταγή για τα ασφαλιστικά μέτρα μπλοκάρει την διαδικασία για 3-4 μήνες αν η υπόθεση εξελιχθεί δικαστικά μπορεί ο χρόνος να φθάσει και τα πέντε έτη», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης συστημικής τράπεζας που χειρίζεται το χαρτοφυλάκιο των ξενοδοχειακών δανείων δίνοντας το στίγμα της δαιδαλώδους διαδικασίας με στόχο την καθυστέρηση της εξυγίανσης.

Στο ερώτημα αν στο μεσοδιάστημα της δικαστικής διένεξης εξυπηρετούνται τα δάνεια στελέχη τραπεζών τονίζουν ότι αυτό συμβαίνει εν μέρει και για λίγο.

Αναστασία Παπαϊωάννου-euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου