Με απόφαση, που εξέδωσε χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, με την τακτική διαδικασία, απορρίφθηκε η ανακοπή που άσκησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατά της ανώνυμης κατασκευαστικής εταιρείας “ΤΡΙΕΔΡΟΝ Α.Τ.Ε.” που ερημοδικάστηκε.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ζήτησε ειδικότερα να γίνει δεκτή η από 12 Ιουλίου 2013 ανακοπή της για την κατάσχεση ποσού ύψους 393.858,50 ευρώ πλέον τόκων και το δικαστήριο απέρριψε την ανακοπή ως απαράδεκτη λόγω έλλειψης δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων.
Η εταιρεία είχε προβεί σε κατάσχεση των λογαριασμών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην Εθνική Τράπεζα, στην Eurobank Eργασίας, στην Alpha Bank, στην ProBank, στην Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, στην Εμπορική Τράπεζα και στην Attica Bank για την αποπληρωμή οφειλής με τις προσαυξήσεις ύψους 393.858,50 ευρώ.
Η εταιρεία έχει εμπλακεί σε έναν πολυετή δικαστικό αγώνα με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να εξασφαλίσει την αποπληρωμή έργου το οποίο εκτέλεσε.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που όφειλε να έχει εξοφλήσει την οικονομική υποχρέωση, υπέβαλε και νέα ανακοπή και αναστολή της κατάσχεσης στρεφόμενη μάλιστα και κατά της από 27 Ιουλίου 2012 επιταγής προς εκτέλεση ποσού 393.858,50 ευρώ της εταιρείας που εκδόθηκε με βάση την υπ’ αριθμό 1835/2009 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς και του εκτελεστού απογράφου αυτής.
Το δικαστήριο απέρριψε την ανακοπή μεταξύ άλλων και τον ισχυρισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου περί επανελέγχου της επιμέτρησης του έργου. Προέκυψε συγκεκριμένα ότι έχει συντελεσθεί η οριστική παραλαβή του έργου η οποία συνεπάγεται και τη λήξη της ισχύος της σύμβασης.
Το ιστορικό της διαφοράς φέρεται να έχει ως εξής:
Στις 26-3-2003 δημοπρατήθηκε από την Ν.Α.Δ. το έργο «Α’ φάση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας Δήμου Αρχαγγέλου», η δε δημοπράτησή του εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμό 926/28-2-2003 απόφαση του Νομάρχη Δωδ/σου, αρχικού προϋπολογισμού 2.300.000 ευρώ, μειοδότης δε ανακηρύχθηκε η “Τρίεδρον ΑΤΕ” η οποία χορήγησε έκπτωση 35,34% επί των τιμών αυτών.
Ακολούθως, αφού εγκρίθηκαν τα πρακτικά της δημοπρασίας με την υπ’ αριθμό ΤΥ 2424/16-7-2003 απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής της Ν.Α.Δ. υπεγράφη το από 18-8-2003 συμφωνητικό εργολαβίας ανάμεσα στην Ν.Α.Δ. και την εταιρεία για ποσό 1.487.239,56 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 13%.
Η χρηματοδότηση του έργου και επομένως η πληρωμή όλων ανεξαιρέτως των λογαριασμών κατά ρητή συμβατική ρήτρα μεταξύ της ΝΑΔ και της “Τρίεδρον ΑΤΕ” ήταν αποκλειστικά από πιστώσεις της ΣΑΕ 072/1 με φορέα χρηματοδότησης το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.
Κατά το στάδιο εκτέλεσης του έργου παρουσιάσθηκαν ωστόσο προβλήματα που αφορούσαν στην κανονική ροή χρηματοδότησης του έργου από τον παραπάνω φορέα (Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.) με αποτέλεσμα να σταλούν αρμοδίως έγγραφο του βοηθού νομάρχη με το οποίο εζητείτο η συνέχιση χρηματοδότησης του έργου, έγγραφο του νομάρχη Δωδ/σου για τον ίδιο ακριβώς σκοπό και έγγραφο της Διεύθυνσης Υποδομών και Τεχνικών Έργων επίσης για τον ίδιο σκοπό με την προσθήκη και επισήμανση ότι ο ανάδοχος δήλωσε διακοπή των εργασιών.
Η εταιρεία υπέβαλε στις 27-10-2004 στην αρμόδια Δ.Υ.Τ. προς έγκριση και πληρωμή τον 6ο λογαριασμό ποσού 226.506,96 ευρώ, ο οποίος όμως επεστράφη σε αυτήν προκειμένου να επανυποβληθεί σε περισσότερα αντίγραφα και με εγγυητική επιστολή.
Η εταιρεία αποδεχόμενη αυτά επανέλαβε το λογαριασμό αυτό στις 3-3-2005 ο οποίος και πάλι επεστράφη με έγγραφο της Διευθύνουσας Υπηρεσίας για επανασύνταξη.
Η εταιρεία άσκησε την από 15-4-2005 ένστασή της κατά της Ν.Α.Δ. η οποία απορρίφθηκε σιωπηρώς από την προϊσταμένη αρχή, η δε από 8-9-2005 αίτηση θεραπείας απορρίφθηκε επίσης σιωπηρώς από τον υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. Εκδόθηκε στη συνέχεια απόφαση του Γ.Γ. Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με την οποία έγινε δεκτή η αίτηση θεραπείας της.
Στη συνέχεια η εταιρεία άσκησε στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά (μεταβατική Έδρα Ρόδου) την από 6-2-2006 προσφυγή επί της οποίας και εκδόθηκε η με αριθμό 1835/2009 αναγνωριστική απόφαση του Δικαστηρίου με την οποία και κρίθηκε ως αυτοδικαίως εγκριθείς ο υποβληθείς από πλευράς της 6ος λογαριασμός».