Τοπικές Ειδήσεις

Επισπεύδεται η κατασκευή νέας γέφυρας στον Μάκκαρη

Πραγματοποιήθηκε χτες, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην Ρόδο, η έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και ακολούθησε η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Κατά την συνεδρίαση ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε ο φάκελος για την δημοπράτηση του έργου κατασκευής νέας γέφυρας στην θέση εκείνης που κατέρρευσε (Χαράκι). Το θέμα ήρθε με την μορφή του κατεπείγοντος, για τους λόγους ότι:
– η κατάρρευση της γέφυρας του ποταμού Μάκκαρη επί της Εθνικής Οδού Ρόδου -Λίνδου, έχει αποκόψει το Βόρειο τμήμα της Ρόδου από το Νότιο, στην θέση Χαράκι της Εθνικής Οδού, και απαιτείται η αποκατάσταση της κυκλοφοριακής σύνδεσης το συντομότερο δυνατόν,
– η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης πολιτικής προστασίας με την 155354/1108/13.11.2019 απόφαση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου,
– η προετοιμασία του φακέλου δημοπράτησης του έργου, λόγω της συνθετότητας και των απολύτως αναγκαίων συνοδών υποέργων, ολοκληρώθηκε μόλις από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.
Σύμφωνα με όσα εισηγήθηκε ο κ. Χατζημάρκος: «Αυτό που προέβλεπε η νομοθεσία μέχρι πρότινος ότι το περιφερειακό συμβούλιο μπορεί να αναλάβει θέματα από την Ο.Ε. πλέον έχει αλλάξει, προσφάτως. Γι αυτό το φέρνουμε στην Ο.Ε. Θέλω να ευχαριστήσω τους δύο προϊσταμένους των Τεχνικών Υπηρεσιών γιατί μέσα σε λιγότερο από ένα τρίμηνο έγινε η καθαίρεση της γέφυρας Μάκκαρη και τώρα ξεκινά ο αγώνας δρόμου για την δημοπράτηση. Έγιναν σχέδια και η καθαίρεση η οποία δημοπρατήθηκε και ολοκληρώθηκε –μέχρι να ετοιμαστεί ο φάκελος. Είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να προχωράμε στην δημοπράτηση. Μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες έγινε η καθαίρεση της γέφυρας που καταστράφηκε στις 15 Νοεμβρίου 2019. Έγιναν γεωτεχνικά, υδραυλικά, τοπογραφικά σχέδια κ.λπ. και ολοκληρώνεται σε ένα 10ήμερο, η καθαίρεση. Δημοπρατείται το εξής: η κατασκευή της νέας γέφυρας, στην ίδια θέση όπου κατάρρευσε η προηγούμενη, στις ίδιες διαστάσεις, η μετατόπιση του αγωγού ύδρευσης που περνούσε ανάμεσα στα πέδιλα της γέφυρας και η κατασκευή μιας διέλευσης παράλληλης που τους καλοκαιρινούς μήνες θα δώσει διέξοδο στον κυκλοφοριακό φόρτο».
Σημειώνεται ότι μόνο με την συνεργασία του ΥΠΕΘΑ θα γίνει το έργο, καθώς εκ του νόμου, δεν επιτρέπεται από την ΠΝΑι να προχωρήσει σε αυτή την κατασκευή (γι αυτό και θα υπογραφεί σχετική προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΕΘΑ αφού χαρακτηρίζεται το έργο ως ‘στρατιωτικό’).
Κατά την διάρκεια της συζήτησης, ζητήθηκαν διευκρινίσεις από την μειοψηφία για το έργο, τον προϋπολογισμό, τους οικονομικούς φορείς που συμμετέχουν στην διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα.
Απαντήσεις έδωσαν οι δύο προϊστάμενοι των Τ.Υ. κ.κ. Λυμπερόπουλος και Μαριάς. Όπως σημειώθηκε μεταξύ άλλων, ο χρόνος έναρξης των εργασιών θα εξαρτηθεί από τον χρόνο εγκρίσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Σε ό,τι αφορά τους τρεις οικονομικούς φορείς θεωρήθηκε ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν μέσα στο χρονικό διάστημα που δίνεται.
Τόσο η πλειοψηφία διά του αντιπεριφερειάρχη κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη όσο και η μειοψηφία, έδωσαν συγχαρητήρια στις Τ.Υ. που παρά την μεγάλη υποστελέχωση, κατάφεραν κι έφεραν εις πέρας το έργο. Ο περιφερειάρχης, είπε πάντως ότι «αν επιλέγαμε άλλη διαδικασία θα χρειαζόμασταν τρία χρόνια για να γίνει το έργο. Δεν αντέχει το νησί τόσο πολύ…», ευχόμενος να εξελιχθούν όλα ομαλά. Το θέμα εγκρίθηκε ομοφώνως με 11 θετικές ψήφους.
ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Το 2ο θέμα, ήρθε με την μορφή του κατεπείγοντος για την «Κατασκευή εκθεσιακού περιπτέρου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην έκθεση ITB 2020 στο Βερολίνο», το οποίο η Ο.Ε. ενέκρινε ομοφώνως:
ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πριν από την συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και κατά την διάρκεια της συζήτησης στα εκτός ημερησίας διατάξεως θέματα, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης εισηγήθηκε το θέμα για όλα τα διαχειριστικά σχέδια βοσκής ακόμη και στις βραχονησίδες της περιοχής της ΠΝΑι, εξαιτίας της επαπειλούμενης επιβολής προστίμου από την Ε.Ε. λόγω καθυστέρησης. «Πρόκειται για μια αρμοδιότητα την οποία είχαν οι Δήμοι και την έδωσαν στις Περιφέρειες. Γι αυτό και πρέπει να συνάψουμε μια Προγραμματική Σύμβαση για την εκπόνηση του απαραίτητου διαχειριστικού σχεδίου ανάμεσα στην ΠΝΑι και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σημειώθηκαν καθυστερήσεις αλλά βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Οι πόροι θα διατεθούν από τα τέλη βοσκής που (υποτίθεται) έχουμε εισπράξει. Το υπουργείο λέει ότι έως το τέλος 2019 έχουμε εισπράξει 500.000 ευρώ αλλά είναι λιγότερα, περίπου 130.000».
Μιλώντας από την μειοψηφία ο κ. Μανώλης Γλυνός τόνισε: «Δεν μπορούμε να μην συμφωνήσουμε. Υπάρχουν πρόστιμα που τρέχουν. Η ευχή μας είναι ότι καλά παίρνει αυτή την απόφαση η ΠΝΑι και πρέπει ως Περιφέρεια να βοηθήσουμε την πατρίδα μας από τα πρόστιμα». Το θέμα εγκρίθηκε ομοφώνως με σημειώσεις για εξουσιοδότηση της Ο.Ε. και παρατηρήσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση.
ΤΟ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ
Στο Π.Σ. επανήλθε το ζήτημα με την λειτουργία του πυρηνελαιουργείου Ρόδου, και ο κ. Χατζημάρκος έκανε μία σύντομη τοποθέτηση, διευκρινίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Το πυρηνελαιουργείο σφραγίστηκε επειδή δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις. Δεν το αδειοδότησε ούτε το σφράγισε ποτέ η ΠΝΑι αλλά εμφανίσθηκε να λειτουργεί στο τέλος του 2019 από αυτούς που μας κατήγγειλαν ότι κάναμε τα στραβά μάτια στις παρανομίες! Όλο το προηγούμενο διάστημα, χτίστηκε πάλι μια ωραία σπέκουλα για το πυρηνελαιουργείο. Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης; Η ΕΑΣΔ. Έχει επιχειρηματικές δραστηριότητες και κατηγορείται η ΠΝΑι. Δεν είναι, όμως, δουλειά μας να κάνουμε τον επιχειρηματία. Η επιτομή του σκηνικού είναι ότι δεχόμαστε καταγγελίες από περίοικους του πυρηνελαιουργείου ότι φταίμε εμείς. Μα ήταν σφραγισμένο, πώς λειτουργούσε; Ποιος το λειτουργεί; Αυτός που έκανε τις καταγγελίες!!! Τελικά… ζούμε σε μία υπέροχη χώρα!!!» τόνισε.
Να σημειωθεί ότι κατά την συζήτηση, αναφέρθηκε πως και στην Κω υπάρχουν τρία ελαιοτριβεία αλλά λειτουργούν κανονικά και στέλνουν τα παράγωγα, σε νόμιμο πυρηνελαιουργείο. Ο περιφερειάρχης, πάντως, ξεκαθάρισε πως στο επόμενο Π.Σ. θα έρθει προς συζήτηση το θέμα, αναλυτικά, με ξεχωριστό φάκελο:
«Ο φάκελος θα έρθει εδώ, για να συζητηθεί στο επόμενο Π.Σ. με όλα τα έγγραφα για να αποκαλυφθούν ακόμη περισσότερο τα πρόσωπα πίσω από αυτή την υπέροχη φάμπρικα! Κάποιοι διέδιδαν ότι την χρονιά που είχαμε την υψηλότερη παραγωγή, ότι είχαμε την χειρότερη ποιότητα. Η ΠΝΑι ενημέρωσε τους παραγωγούς γι αυτό…», ανέφερε.
Μάλιστα απαντώντας ο αρμόδιος κ. Πάνος Βενέρης, ανέφερε ότι ‘είχε κατατεθεί φάκελος υπό μορφή ερωτηματολογίου τι ακριβώς χρειάζεται. Υπάρχουν ελλείψεις έχουν επισημανθεί αλλά θα πάρει χρόνο διότι δεν υπάρχει ούτε ΜΠΕ. Είναι τελείως παράνομη η μονάδα’.
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο κ. Γιάννης Φλεβάρης (με αφορμή σχετικό σχόλιο συμβούλου της μειοψηφίας για δηλώσεις που είχε κάνει προς την «δημοκρατική» σε παλαιότερο φύλλο) ο οποίος ξεκαθάρισε πως «Το θέμα του πυρηνελαιουργείου είναι εξαιρετικά δύσκολο. Δεν δόθηκε η άδεια επειδή δεν προσκομίστηκαν τα δικαιολογητικά».
ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Στην συνεδρίαση, έγινε συζήτηση επί των πρόσφατων εξελίξεων στο µεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτηµα. Στην τοποθέτησή του, ο κ. Χατζημάρκος επισήμανε τα εξής:
«Η θέση μας είναι γνωστή. Η κατάσταση όπως ήταν διαμορφωμένη στα νησιά ήταν αρνητική. Πολύ μεγάλο και δυσανάλογο το φορτίο. Από το σημείο αυτό και μετά, προφανώς θα έπρεπε να υπάρξει κάποια δράση. Ένα κυρίαρχο θέμα τα τελευταία χρόνια, ήταν και παραμένει να υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών (δύο δομές στην Κω και μία στην Λέρο). Βασικό ζήτημα ήταν να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Όμως ο αριθμός ήταν πολύ μεγαλύτερος. Ήμουν πάντα υπέρ των κλειστών δομών από το 2015 που δουλέψαμε ως Περιφέρεια πάνω σε αυτό το ζήτημα. Εμείς εστιάσαμε στο θέμα από την προσέγγιση του πολιτισμού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Μόνον οι δύο Δήμοι Κω και Λέρου έχουν αντίθετη άποψη από την δική μου θέση. Με τον δήμαρχο της Κω δεν έχουμε αντιπαράθεση γιατί είναι υγιές να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Όμως συνεχίζουμε να λειτουργούμε. Ο Δήμος Λέρου επέρριψε ευθύνες (με συκοφαντίες) στην ΠΝΑι. Δεν είπε, είμαστε αντίθετοι. Είπε ότι σ’ εκείνη την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και τους 13 περιφερειάρχες, επετεύχθη ο στόχος να μοιραστεί το βάρος ώστε να μην το σηκώνουν μόνο το νησιά και να γίνει αποσυμφόρηση. Εκείνη η συνάντηση δεν ήταν εύκολη και ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου ήταν αρνητικός.
Προσωπικά έχω άποψη για τους συνοριοφύλακες για να προσληφθούν και στα υπόλοιπα νησιά των ανατολικών συνόρων και όχι μόνον σε λίγα νησιά. Καθαρή θέση υπέρ των κλειστών δομών και να κλείσουν οι υφιστάμενες» και αναφέρθηκε στα νέα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση.
Ο περιφερειάρχης ξεκαθάρισε πάντως, πως η επίταξη και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αφορούν το Βόρειο Αιγαίο (όχι το Νότιο) διότι οι δομές ανήκουν σε ιδιώτες, ενώ ενημέρωσε το Σώμα, ότι υπάρχουν…. ‘παρκαρισμένα’ στις Βρυξέλλες 500εκ. ευρώ για το ζήτημα: «Δεν τα έπαιρνε η χώρα επειδή δεν υπήρχε Διαχειριστική Αρχή στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ η ΠΝΑι διαθέτει!!!»
Ακούστηκαν και άλλες τοποθετήσεις, μεταξύ αυτών και του κ. Μ. Γλυνού, που αναφέρθηκε γενικότερα στο ζήτημα για το οποίο είπε ότι είναι «γενικότερα ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό και το έχει φορτωθεί η Ελλάδα. Έχει μετατραπεί σε ωρολογιακή βόμβα. Οι ροές συνεχίζονται και οι νησιώτες είναι σφόδρα δυσαρεστημένοι. Η Ε.Ε. και η Τουρκία ερμηνεύουν αυθαίρετα την οδηγία για επαναπροωθήσεις» είπε μεταξύ άλλων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου