Εκταμιεύεται το δάνειο που αιτήθηκε η ΔΕΥΑΡ ύψους 3.200.973,28 ευρώ από το Δήμο Ρόδου, λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει με στόχο να καλύψει το χρέος που έχει δημιουργηθεί προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη χρήση του νερού από το Φράγμα Γαδουρά.
Αυτό δήλωσε χτες στην «δημοκρατική» ο αντιπρόεδρος της επιχείρησης κ. Σπύρος Σπυρόπουλος υπογραμμίζοντας, την κακή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΔΕΥΑΡ λόγω των μειωμένων εσόδων αλλά και των μεγάλων χρεών που της οφείλονται.
Θυμίζουμε πως το θέμα είχε εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, όπου η ΔΕΑΥΡ επικαλέστηκε την ΠΝΠ 75 (ΦΕΚ Α’75/30.03.2020) περί μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού covid-19 και άλλων κατεπειγουσών διατάξεων που ορίζουν ότι: …Σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης αδυναμίας για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών από την 1η Μαρτίου 2020 έως τις 30 Ιουνίου 2020, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) δύνανται να αιτούνται οικονομική ενίσχυση από τους μετόχους ΟΤΑ α’ βαθμού, με ταυτόχρονη εκχώρηση μέρους των μελλοντικών τους εσόδων έως την πλήρωση του ποσού της ενίσχυσης. Η οικονομική ενίσχυση των ΔΕΥΑ κατά την παρούσα, δεν λογίζεται ως επιχορήγηση. Οι δήμοι δύνανται, κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματός τους, να επιχορηγούνται εκτάκτως από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) έναντι δικαιουμένων επιχορηγήσεων, κατά το μέρος που αδυνατούν να ανταποκριθούν στο αίτημα ενίσχυσης. Στην περίπτωση αυτή η εν λόγω επιχορήγηση παρακρατείται σε 18 ισόποσες δόσεις, από τις μελλοντικές επιχορηγήσεις των ΚΑΠ του οικείου Δήμου αρχής γενομένης από τον μήνα Σεπτέμβριο 2020. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από αίτηση του οικείου δήμου, είναι δυνατή η αύξηση των δόσεων έως 72 για λόγους ομαλής εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων που απαιτούνται για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος είναι εκτελεστές από την έκδοσή τους…”.
Ως γνωστόν οι επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης της χώρας και συνακόλουθα και η ΔΕΥΑ Ρόδου έχουν ως μοναδικά έσοδα αυτά που προέρχονται από την έκδοση λογαριασμών και την μετέπειτα καταβολή εκ μέρους των δημοτών. Με δεδομένη την απαγόρευση που έχει επιβληθεί αλλά και τους περιορισμούς που ισχύουν για τις περισσότερες επιχειρήσεις διαπιστώνεται ότι έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό οι εισπράξεις της επιχείρησης ενώ αντιθέτως οι υποχρεώσεις παραμένουν ως έχουν με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον αδυναμία στην πλήρη και ομαλή λειτουργία της επιχείρησης.
ΣΕ ΚΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
«Βρισκόμαστε στην τελική φάση. Θα προσκομίσουμε τα απαραίτητα νομικά έγγραφα στο Δήμο Ρόδου, όπως η φορολογική ενημερότητα, το γραμμάτιο είσπραξης κ.λπ. και αναμένουμε την εκταμίευση. Η ΔΕΥΑΡ έχει πολλές υποχρεώσεις αλλά προτεραιότητα είναι η εξόφληση των οφειλομένων προς την ΠΝΑι για την χρήση του νερού από το Φράγμα. Ωστόσο τα οικονομικά της επιχείρησης παραμένουν σε κακή κατάσταση. Η συνέπεια των δημοτών είναι τόση, ώστε να καθίσταται βιώσιμη η επιχείρηση. Με κλειστές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία και καταστήματα και την ανεργία στα ύψη, δεν μπορούμε να έχουμε έσοδα. Παρ όλα αυτά, καταφέρνουμε να αντεπεξέλθουμε στις συμβατικές μας υποχρεώσεις, να προχωρούν τα έργα. Βρισκόμαστε όμως καθημερινά πάνω σε ‘τεντωμένο σχοινί’. Από την επόμενη εβδομάδα η ΔΕΥΑΡ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε σοβαρές κινήσεις για την είσπραξη των οφειλομένων. Μας οφείλουν 60εκ. ευρώ (επιχειρήσεις, νοικοκυριά, ξενοδοχεία, δημόσιο κ.λπ.) Ήδη ξεκινήσαμε τις οχλήσεις και θα συνεχίσουμε. Υπάρχουν οφειλές από το 2013 κι εντεύθεν ενώ υπήρχαν πολλοί που δεν πλήρωναν ποτέ τους λογαριασμούς τους», ανέφερε ο κ. Σπυρόπουλος.